Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σύνταξη στα 65 ζητά ο ΟΟΣΑ επικαλούμενος την αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Σύνταξη στα 65 ζητά ο ΟΟΣΑ επικαλούμενος την αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης «προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης» των χωρών του ΟΟΣΑ ζητά ο διεθνής οργανισμός. Σε έκθεσή του σημειώνει ότι εφόσον το προσδόκιμο ζωής «αυξήθηκε κατακόρυφα το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα» στο δυτικό κόσμο, θα πρέπει και ο εργάσιμος βίος να προσαρμοστεί αναλόγως. Μάλιστα οι αναλυτές του οργανισμού αξιολογούν ως «ανεπαρκή» τα μέτρα «εξορθολογισμού» της περιόδου συνταξιοδότησης που λαμβάνονται κυρίως από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τον τελευταίο χρόνο.

Μαργιόλης Κωνσταντίνος

Ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης «προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης» των χωρών του ΟΟΣΑ ζητά, με έκθεσή του, ο διεθνής οργανισμός.

Το πόρισμα των οικονομολόγων του οργανισμού είναι ότι «για τις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ (…) δεν αρκεί η αύξηση των ορίων αποχώρησης από την εργασία που έχει υιοθετηθεί μέχρι σήμερα».

Οι περισσότερες από τις 34 χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη εφαρμόζουν ήδη ή πρόκειται να εφαρμόσουν άμεσα τέτοια προγράμματα, ανεβάζοντας το μέσο όρο συνταξιοδότησης για τους άνδρες να στα 63 χρόνια και για τις γυναίκες στα 62.

Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί, ο μέσος όρος πρόκειται να αυξηθεί στα 65 χρόνια (και για τα δύο φύλα) μέχρι το 2050.

Η έκθεση του οργανισμού σημειώνει ότι εφόσον το προσδόκιμο ζωής «αυξήθηκε κατακόρυφα το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα» στο δυτικό κόσμο, θα πρέπει και ο εργάσιμος βίος να προσαρμοστεί αναλόγως.

Όπως σημειώνει Το Βήμα, πρόκειται για την υιοθέτηση του δόγματος ότι «περισσότερα χρόνια ζωής, συνεπάγονται περισσότερο χρόνο στη δουλειά».

Οι αναλυτές του ΟΟΣΑ εμφανίζονται ανήσυχοι διότι Αμερικανοί, Ιάπωνες και Ευρωπαίοι κατάφεραν στα μέσα του 1990 να απολαμβάνουν 16,5 χρόνια συνταξιοδότησης ενώ στις αρχές του 1960 η αντίστοιχη περίοδος διαρκούσε κατά μέσο όρο 13,4 χρόνια.

Ακόμα «χειρότερα», σύμφωνα με τη λογική του ΟΟΣΑ, είναι τα δεδομένα για τις γυναίκες, καθώς η διαφορά μεταξύ προσδόκιμου ζωής και του έτους συνταξιοδότησης αυξήθηκε από τα 4,8 στα 21,6 χρόνια την ίδια περίοδο.

Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες επωφελήθηκαν ακόμα περισσότερο -σε σχέση με τους άνδρες- από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής χωρίς όμως να αυξηθεί αντιστοίχως ο εργάσιμος βίος τους.

Εκτός από την (ευκταία κατά τα άλλα) βελτίωση των συνθηκών ζωής, στο στόχαστρο των ειδημόνων του ΟΟΣΑ βρίσκονται και οι κατακτήσεις που σχετίζονται με ό,τι ονομάστηκε «κοινωνικό κράτος» στο μεταπολεμικό κόσμο.

Η έκθεση τονίζει ότι από το 1950 μέχρι και το 2010 σχεδόν στις μισές χώρες-μέλη μειώθηκε το όριο συνταξιοδότησης. Εξέλιξη που συνιστά ένα σοβαρό πλήγμα στη «δημοσιονομική βιωσιμότητα», κατά την ορολογία που χρησιμοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης, διότι το κόστος αυτό διόγκωσε τα ελλείμματα των αντίστοιχων χωρών.

Μάλιστα οι αναλυτές του οργανισμού αξιολογούν ως «ανεπαρκή» τα μέτρα «εξορθολογισμού» της περιόδου συνταξιοδότησης που λαμβάνονται κυρίως από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τον τελευταίο χρόνο.

Και αυτό διότι προβλέπουν ότι αυτή η περίοδος θα αυξηθεί στα 20,3 χρόνια για τους άνδρες και στα 24,5 χρόνια για τις γυναίκες στα επόμενα 40 χρόνια.

Δείχνοντας τον «ενάρετο δρόμο» και στις υπόλοιπες χώρες ο ΟΟΣΑ κατατάσσει τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Τουρκία και τη Νότια Κορέα στις χώρες που «αύξησαν αρκούντως τα όρια συνταξιοδότησης» προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και των δημοσιονομικών για τα επόμενα 40 χρόνια.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι προσφάτως η Βρετανία όχι μόνο αύξησε το γενικό όριο συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια αλλά παρέχει πλέον το δικαίωμα σε όσους κατοχυρώνουν αντίστοιχο δικαίωμα να εργάζονται και μετά τη συμπλήρωση του 66ου έτους της ηλικίας τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024