Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, λέει σύμβουλος της κυβέρνησης Μέρκελ

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, λέει σύμβουλος της κυβέρνησης Μέρκελ

Η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της για να ξεπεράσει την κρίση, παρά την ευνοϊκή απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, δήλωσε την Παρασκευή ένας από τους οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης.

Κωστούλας Γεώργιος

Η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της για να ξεπεράσει την κρίση, παρά την ευνοϊκή απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, δήλωσε την Παρασκευή ένας από τους οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης.

Η απόφαση της Συνόδου δεν αποτελεί παρά μία ανάσα για την Ελλάδα, είπε το μέλος του γερμανικού συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων Λαρς Φελντ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters.

«Στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή την στιγμή η Ελλάδα, δύσκολα μόνο θα τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση. Η απόφαση του περασμένου Σαββατοκύριακου έδωσε στους Έλληνες μία ανάσα […] θα τους δώσει λίγο χρόνο», είπε ο κ. Φέλντ, απευθύνοντας έκκληση να ξεκινήσουν συνομιλίες με ιδιώτες δανειστές.

«Για να συμμετάσχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι σε αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας, θα πρέπει να υπάρξει γρήγορα δράση και να γίνει αναδιάρθρωση ακόμα και φέτος ή στο πρώτο εξάμηνο του 2012», συμπλήρωσε.

Το ελληνικό χρέος δεν θα αρχίσει να υποχωρεί πριν από το 2016 και αυτό αποτελεί «σχετικά αισιόδοξο σενάριο», σημείωσε.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνει ετησίως 8-9% του ΑΕΠ της για τόκους, περικόπτοντας παράλληλα προσωπικό στο Δημόσιο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς πολιτικές αντιπαραθέσεις. Τα πράγματα επομένως θα είναι πολύ δύσκολα», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Χανς Πέτερ Κάιτελ.

«Όπως διαπιστώνει κανείς από την εξέλιξη των επιτοκίων, η αγορά έχει ήδη ενσωματώσει τη συμμετοχή των ιδιωτών στα χρέη. Δεν χρειάζεται να περιμένει η Ελλάδα μέχρι το 2013 για να προχωρήσει σε μια οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση, αλλά πρέπει να το κάνει το συντομότερο δυνατό. Αυτό αφορά όλους τους ιδιώτες πιστωτές και μπορεί αλλά και πρέπει να ρυθμιστεί συμβατικά» είχε πει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Είναι προφανές, πλέον, όπως προκύπτει και από παλαιότερες παρεμβάσεις, ότι υπάρχει ένα ισχυρό «λόμπι» στη Γερμανία που πιέζει για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Επισήμως, βεβαίως, αυτό το ενδεχόμενο διαψεύδεται κατηγορηματικά, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι στο παρασκήνιο γίνονται αρκετές συζητήσεις γι’ αυτό.

Άλλωστε, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε μιλήσει σε επιτροπή της γερμανικής βουλής, φέρεται να είχε δηλώσει αμέσως μετά πως δεν μπορεί να δοθεί απάντηση σο ερώτημα αν η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.

Στο θέμα της αναδιάρθρωσης είχε αναφερθεί και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας οικονομολόγος στον κόσμο που να πιστεύει ότι η Ελλάδα, ίσως και η Πορτογαλία θα αποφύγουν μια τέτοια αναδιάρθρωση», είχε πει, σε συνέντευξή του στη Suddeutsche Zeitung.

«Όταν χώρες, όπως Ελλάδα και Πορτογαλία, αναγκάζονται να δανείζονται με επιτόκια πάνω από 7% όπως συμβαίνει τώρα, δεν θα αντέξουν αυτό το δυσβάστακτο χρέος ακόμα και αν δανείζονται με μηδενικό επιτόκιο», είχε επισημάνει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024