Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αποδέσμευσε το ΔΝΤ την τέταρτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα

Αποδέσμευσε το ΔΝΤ την τέταρτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα

Την αποδέσμευση της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 4,1 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε το ΔΝΤ, το οποίο υποδέχθηκε θετικά υποδέχεται τις αποφάσεις για επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων του δανείου της ΕΕ στην Ελλάδα. Η Αθήνα, όμως, πρέπει να δώσει «μεγαλύτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις», αναφέρει το ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας την υστέρηση στα έσοδα.Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο κατέθεσε αίτημα επιμήκυνσης της αποπληρωμής για το μερίδιο του δανείου που προέρχεται από το ΔΝΤ.

Την αποδέσμευση της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη Δευτέρα. Η δόση ανέρχεται σε 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και τις θετικές επιπτώσεις των αποφάσεων που ελήφθησαν σχετικά με το δάνειο που έχει δοθεί στην Ελλάδα και αφορούν τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να προχωρήσει και το Ταμείο, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της ΕΕ, στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του μέρους του δανείου που έχει δοθεί από το ΔΝΤ, κίνηση που αναμένεται να γίνει αφού την έχει εδώ και μήνες υποστηρίξει δημόσια ο ίδιος ο γενικός διευθυντής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, ο αναπληρωτής επικεφαλής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι τονίζει ότι στην επόμενη περίοδο η Αθήνα πρέπει να «δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις».

Ο ίδιος ανέφερε πως η Αθήνα πέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2010, αλλά επισημαίνει σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού πως η παρούσα στρατηγική για κάλυψη της υστέρησης των εσόδων και μείωση των δαπανών «δεν είναι διατηρήσιμη».

Εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε επίσης ότι το ΔΝΤ υποδέχθηκε θετικά το ευρωπαϊκό σχέδιο για επιμήκυνση και χαμηλότερα επιτόκια του δανείου προς την Ελλάδα, λέγοντας πως οι νέοι όροι είναι κεντρικής σημασίας για να εξασφαλιστεί η επιστροφή της Αθήνας στις αγορές.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ ολοκλήρωσε σήμερα την τρίτη έκθεση για τις επιδόσεις της Ελλάδας κατά την πορεία εφαρμογής του τριετούς προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ταμείου ανέφερε επίσης ότι «η παραγωγή παραμένει κοντά στους στόχους, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σταθερός, το εργατικό κόστος εξακολουθεί να μειώνει ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές δημοσιονομικές διορθώσεις». «Ένα μέρος της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη επιτευχθεί», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024