Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ευνοϊκές ρυθμίσεις» για τις χώρες με υψηλά χρέη εξετάζει η ΕΚΤ, λέει ο Τρισέ

«Ευνοϊκές ρυθμίσεις» για τις χώρες με υψηλά χρέη εξετάζει η ΕΚΤ, λέει ο Τρισέ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει «ευνοϊκές ρυθμίσεις» για τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, εφόσον εφαρμόζουν τα προγράμματα σταθεροποίησης της οικονομίας τους, δήλωσε ο πρόεδρος της ευρω-τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Κωστούλας Γεώργιος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει «ευνοϊκές ρυθμίσεις» για τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, εφόσον εφαρμόζουν τα προγράμματα σταθεροποίησης της οικονομίας τους, δήλωσε ο πρόεδρος της ευρω-τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Στην ηλεκτρονική πύλη του περιοδικού υπάρχει προδημοσίευση της συνέντευξης, όπου αναφέρεται:

«Η ΕΚΤ μπορεί να σκεφθεί να διευκολύνει σημαντικά τις χώρες με χρέη, εφόσον υλοποιούν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τους. Οι τόκοι μπορεί να μειωθούν, τα προγράμματα στήριξης να παραταθούν και η διάρκεια ακόμη και των υφιστάμενων δανείων να επιμηκυνθεί».

Ουσιαστικά, ο κ. Τρισέ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των έκτακτων δανείων που λαβαίνουν οι τράπεζες, κάνοντας χρήση των προγραμμάτων ρευστότητας της ΕΚΤ.

Στο κείμενο της προδημοσίευσης δεν δίνονται άλλες αναφορές για το ζήτημα αυτό, αλλά η διατύπωση παραπέμπει στη δυνατότητα πρόσθετης διευκόλυνσης -πέραν αυτής που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης- για το χρέος της Ελλάδας και άλλων χωρών (Ιρλανδία και Πορτογαλία) και ειδικότερα για το κομμάτι εκείνο που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ από τις αγορές ομολόγων που έκανε τον τελευταίο χρόνο στη δευτερογενή αγορά.

Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι έχει στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα αξίας 77 δισ. ευρώ και ένα μεγάλο μέρος του, περί τα 50 δισ. ευρώ, αφορά ελληνικά ομόλογα.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Τρισέ φέρεται να είπε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι «προσωρινό».

Ο ίδιος έκανε λόγο για την ανάγκη επιβολής ποινών στα κράτη-μέλη που παραβιάζουν τον όρο του Συμφώνου Σταθερότητας περί ελλειμμάτων, σε αντάλλαγμα για την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Σε περίπτωση που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν εγκρίνουν ένα τέτοιο σύστημα ποινών, ο κ. Τρισέ σκοπεύει να απευθυνθεί απευθείας στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ήδη είναι προγραμματισμένη ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο για τις 21 Μαρτίου.

Μείωση δανεισμού από ξένες τράπεζες

Ο δανεισμός της Ελλάδας και των άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης από ξένες τράπεζες μειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Η μείωση στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποχώρηση κατά 3,2 δισ. δολάρια και 24 δισ. δολάρια, αντίστοιχα, των δανείων από ξένες τράπεζες σε μη τραπεζικές επιχειρήσεις τους.

Αντίθετα, στην περίπτωση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, η μείωση αποδίδεται κυρίως στην
υποχώρηση των δανείων από ξένες σε εγχώριες τράπεζες.

Οι γερμανικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στον ιδιωτικό τομέα της Ισπανίας -τράπεζες και
άλλες επιχειρήσεις- με συνολικό δανεισμό ύψους 171,5 δισ. δολαρίων, ενώ τη μεγαλύτερη έκθεση στο ισπανικό δημόσιο τομέα έχουν οι γαλλικές τράπεζες με συνολικό ύψος 46 δισ. δολάρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024