Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας προχώρησε η Moody's

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας προχώρησε η Moody’s

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας κατά μία βαθμίδα σε «Αα2», με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε την Πέμπτη η Moody's, επικαλούμενη τις ανησυχίες για το κόστος της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου της χώρας.

Κωστούλας Γεώργιος

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας κατά μία βαθμίδα σε «Αα2», με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε την Πέμπτη η Moody’s.

Οι «αρνητικές προοπτικές» σημαίνουν ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης.

Η Moody’s εκτιμά πως η Μαδρίτη δεν θα προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης, ωστόσο επικαλείται τις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τις ανησυχίες για την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου και των δημοσιονομικών της.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Moody’s δεν πιστεύει ότι απειλείται η φερεγγυότητα της Ισπανίας και δεν εκτιμά ότι η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ωστόσο, θεωρεί πως οι βασικές ανάγκες χρηματοδότησης, όχι μόνο για την κεντρική αλλά και τις περιφερειακές κυβερνήσεις και τις τράπεζες, καθιστούν τη χώρα ευάλωτη σε περαιτέρω επεισόδια χρηματοδοτικής στενότητας.

Η Moody’s εκτιμά ότι το κόστος της αναδιάρθρωσης του ισπανικού τραπεζικού κλάδου θα ξεπεράσει τις τρέχουσες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για 20 δισ. δολάρια, εκτιμώντας ότι θα ανέλθει τελικά στα 40 με 50 δισ. ευρώ.

Ακόμη, επισημαίνει τον κίνδυνο να αυξηθεί το δημόσιο χρέος σε περίπτωση που οι τράπεζες χρειαστούν μεγαλύτερη ρευστότητα.

Μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης, το spread του 10ετούς ισπανικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε κατά 9 μονάδες στις 231 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Ιανουαρίου.

Το επιτόκιο του ομολόγου αυξήθηκε έως το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιανουαρίου (5,55%).

Το ευρώ υποχώρησε έως τα 1,3803 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Μαρτίου, έναντι 1,3909 στη Νέα Υόρκη αργά το βράδυ της Τετάρτης. Από τις 7 Μαρτίου, όταν είχε σκαρφαλώσει σε υψηλό τετραμήνου, σημειώνει απώλειες 1,2%.

Η Moody’s είχε υποβαθμίσει την ισπανική οικονομία τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά μία βαθμίδα πάλι, σε «Αα1» από «Ααα».

Η Fitch, που «βαθμολογεί» τη χώρα με «ΑΑ+», άλλαξε την εκτίμηση της για τις «προοπτικές», σε «αρνητικές», στις 4 Μαρτίου.

Η Standard & Poor’s αξιολογεί την Ισπανία με «ΑΑ» από «ΑΑΑ» τον Ιανουάριο του 2009.

Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδο επέκρινε την απόφαση της Moody’s.

Η κ. Σαλγάδο εξέφρασε τον «προβληματισμό» της για την υπόθεση της ισπανικής κυβέρνησης ότι μετο ποσό των 20 δισ. ευρώ μπορεί να εξυγιανθούν οι αποταμιευτικές τράπεζες της χώρας, καθώς και για τη δημοσιονομική κατάσταση των ημιαυτόνομων περιφερειακών διοικήσεων της χώρας.

Η κ. Σαλγάδο είπε ότι «έχει διαφορές» με την απόφαση, σημειώνοντας ότι οι αμφιβολίες του οίκου για το κόστος εξυγίανσης των τραπεζών θα μπορούσαν να έχουν λυθεί «περιμένοντας απλά έως το απόγευμα την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας να ανακοινώσει τα αναγκαία ποσά».

Συνεχίζοντας, η υπουργός είπε ότι «από το σημείο αυτό και μετά, όποιος λέει ότι θα χρειασθούμε διαφορετικό ποσό, θα πρέπει να αναφέρει για ποιο συγκεκριμένο οργανισμό».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024