Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλματώδης αύξηση της ανεργίας στο 14,8% το Δεκέμβριο του 2010

Αλματώδης αύξηση της ανεργίας στο 14,8% το Δεκέμβριο του 2010

Εκρηκτική αύξηση της ανεργίας καταγράφεται στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Το ποσοστό των ανέργων άγγιξε το 14,8% το Δεκέμβριο του 2010,  ξεπερνώντας τις προβλέψεις κυβέρνησης και τρόικας. Σε ένα μήνα προστέθηκαν στη λίστα των ανέργων 41.068 άτομα. Δριμεία επίθεση εξαπολύουν στην κυβέρνηση Συνδικάτα και Αντιπολίτευση ζητώντας επειγόντως μέτρα στήριξης της εργασίας, ενώ με ειρωνεία αντιμετωπίζουν τα νέα προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ που ανακοίνωσε η Λ.Κατσέλη.

Μαργιόλης Κωνσταντίνος

Εκρηκτική αύξηση της ανεργίας καταγράφεται στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Το ποσοστό των καταγεγραμμένων ανέργων άγγιξε το 14,8% τον Δεκέμβριο του 2010, ξεπερνώντας τις προβλέψεις κυβέρνησης και τρόικας.

Σε σχέση με τον Νοέμβριο 2010 η ανεργία αυξήθηκε περίπου κατά μία μονάδα, ήτοι σε ένα μήνα προστέθηκαν στη λίστα των ανέργων 41.068 άτομα. Τον Δεκέμβριο του 2009 η ανεργία ήταν στο 10,2%, δηλαδή σε σχέση με ένα χρόνο πριν ο αριθμός των ανέργων εμφανίζεται αυξημένος κατά 228.535 άτομα.

Δριμεία επίθεση εξαπολύουν στην κυβέρνηση για την εκτίναξη της ανεργίας τα Συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα το γεγονός ότι η ανακοίνωση του άκρως ανησυχητικού ποσοστού της ανεργίας συνέπεσε με την ανακοίνωση από την πλευρά της υπουργού Εργασίας προγραμμάτων μέσω ΟΑΕΔ για τη στήριξη της απασχόλησης έδωσε επιπλέον τροφή για αρνητικά και ειρωνικά σχόλια.

Η ΓΣΕΕ ζητά αλλαγή πολιτικής, που θα διασφαλίζει την απασχόληση και δεν θα «γεννάει» ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση, αλλά ανάπτυξη. Η Αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για απουσία σχεδίου για την στήριξη και προστασία της απασχόλησης, για προγράμματα «κοροϊδία» που απλώς ανακυκλώνουν τους ανέργους και ζητούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης της εργασίας.

Τα στοιχεία της ανεργίας

Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Δεκέμβριο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.233.765 άτομα.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 733.645 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.353.149 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 223.893 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009 (μείωση 5,0%) και κατά 73.290 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010 (μείωση 1,7%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 228.535 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009 (αύξηση 45,2%) και κατά 41.068 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010 (αύξηση 5,9%).

Αρνητικό ρεκόρ καταγράφει η ανεργία στις ηλικίες 15 -24, όπου αυξήθηκε στο 39% από 28,9% το Δεκέμβριο του 2009.

Με βάση τη γεωγραφική κατάταξη του πληθυσμού οι κάτοικοι των Ιονίων νήσων πλήττονται περισσότερο καθώς η ανεργία άγγιξε το 23,1% λόγω της δραματικής πτώσης της τουριστικής κίνησης.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι στην περιφέρεια της Αττικής το επίσημο ποσοστό των ανέργων ανήλθε στο 14%.

Τα νέα στοιχεία για την απασχόληση έρχονται σε αντιδιαστολή με τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ οι οποίες κάνουν λόγο για «συγκράτηση» της ανεργίας στο 14,5% το 2011 και για ελαφρά αύξηση έως το 15% το ερχόμενο έτος.

ΓΣΕΕ: αλλάξτε πολιτική

Η ΓΣΕΕ τονίζοντας ότι η πραγματική ανεργία είναι πολύ υψηλότερη από τη «στατιστική ανεργία» που καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, απαιτεί μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Η ΓΣΕΕ και τα Συνδικάτα «απαιτούν και διεκδικούν μέτρα τόνωσης της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και της ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ! Απαιτούν ενίσχυση των εισοδημάτων (μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων) για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας και για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» τονίζεται σε ανακοίνωση.

«Απαιτούν και διεκδικούν την εφαρμογή μιας αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας και στην Ευρώπη, η οποία δεν θα «γεννάει» ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση αλλά ανάπτυξη, απασχόληση, κοινωνική συνοχή» προστίθεται.

«Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή ενός τελείως διαφορετικού μίγματος οικονομικής πολιτικής που θα εξασφαλίζει και θα διευρύνει τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και την έξοδο της χώρας από τις »δαγκάνες» του μνημονίου, την ύφεση και την κρίση» καταλήγει η ΓΣΕΕ.

Οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

Από την πλευρά του ΚΚΕ σχολιάστηκε: «Πριν μια εβδομάδα η κυβέρνηση και η ΝΔ απέρριψαν την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για την ολοκληρωμένη προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους. Δεν επιτρέπονται πια αυταπάτες.

»Τα κόμματα του συστήματος δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανεργία ούτε νοιάζονται για τους ανέργους. Αντίθετα χρησιμοποιούν την ανεργία ως πρόσχημα για να τσακίσουν και τις τελευταίες εργατικές κατακτήσεις, για να διευρύνουν τις κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες.»

»Την προστασία των ανέργων πρέπει εδώ και τώρα να αναλάβει η οργανωμένη ταξική και λαϊκή συμμαχία. Πάλη κατά της ανεργίας είναι μόνο η πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία – οικονομία, το μόνο δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού και όχι των μονοπωλίων».

Ο Δημ.Στρατούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «η κυβέρνηση, αντί να δώσει δουλειές και στήριξη στους ένα εκατομμύριο ανέργους, που παράγει σωρηδόν η τροϊκανή πολιτική της, τους προσφέρει φύκια για μεταξωτές κορδέλες και κάνει τον απλό τροχονόμο στις απολύσεις τους».

»Η νέα αύξηση της ανεργίας, κυρίως των γυναικών και των νέων, οφείλεται αφ΄ ενός στις μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές που εντείνουν την ύφεση και διαλύουν την παραγωγική υποδομή της χώρας και αφ ετέρου στις κυβερνητικές νομοθετικές ρυθμίσεις για πιο εύκολες και πιο φτηνές απολύσεις εργαζομένων».

«Τα δάκρυα της κυβέρνησης για τους ανέργους είναι κροκοδείλια γιατί με το μνημόνιο που έχει συμφωνήσει με την τρόικα προωθεί την περικοπή ακόμα κι αυτών των εξευτελιστικά χαμηλών επιδομάτων ανεργίας τους κατά 500 εκατ. ευρώ το 2012.»

»Τα προγράμματα για την προστασία της εργασίας, που εξήγγειλε σήμερα η υπουργός Εργασίας, δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, απλά ανακυκλώνουν προσωρινά τους ανέργους μεταξύ τους» προσθέτει ο κ. Στρατούλης.

Από το ΛΑΟΣ εκδόθηκε η ανακοίνωση: «Ζούμε την ψευδαίσθηση των πλασματικών αριθμών της ανεργίας. Σήμερα, ένας στους δύο είναι άνεργος, πράγμα που επιτείνει την ύφεση και εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες».

Η Δημοκρατική Αριστερά σχολιάζοντας το ποσοστό ανεργίας δήλωσε: «Κάθε μήνας που περνάει ο κατάλογος των εγγεγραμμένων ανέργων αυξάνεται κατά περίπου 40.000 πρώην εργαζόμενους. Τα στοιχεία για το Δεκέμβριο του 2010 αποτελούν καμπάνα για ολόκληρη την κοινωνία και καταδεικνύουν την πλήρη απουσία κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της απασχόλησης.»

»Απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση πολιτικών για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και η έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας. Με τους ρυθμούς που ανεβαίνουν οι δείκτες της ανεργίας η Ελλάδα θα θεωρείται σε λίγο καιρό »η χώρα των ανέργων»».

Επίθεση στην κυβέρνηση για την ανεργία εξαπέλυσε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Αφού σημείωσε ότι μέσα σε ένα χρόνο έχασαν τη δουλειά τους 280.000 άνθρωποι, είπε πως αποτελεί τραγική ειρωνεία ότι η κυρία Κατσέλη ανακοίνωσε σήμερα πρόγραμμα στήριξης της εργασίας για 55.000 ανέργους.

«Αυτό που δεν συνειδητοποιεί η κυβέρνηση είναι ότι αυτή τη στιγμή, αυτό που χρειάζεται στήριξη είναι οι μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δίνουν θέσεις εργασίας και έχουν ανάγκη από ουσιαστικές λύσεις και πάνω απ’ όλα από ένα πρόγραμμα ρευστότητας το οποίο θα τις κρατήσει ζωντανές», τόνισε η κυρία Μπακογιάννη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024