Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Νοικοκύρεμα» στις δαπάνες ζήτησε ο Γ.Παπακωνσταντίνου από τους περιφερειάρχες

«Νοικοκύρεμα» στις δαπάνες ζήτησε ο Γ.Παπακωνσταντίνου από τους περιφερειάρχες

Η χρηματοδότηση των νέων καλλικρατικών Περιφερειών βρέθηκε την Παρασκευή στο επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Παπακωνσταντίνου με τη Διοικούσα Επιτροπή της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Ο υπουργός τόνισε ότι απαιτείται «νοικοκύρεμα» σε όλους τους τομείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και, κατ' επέκταση, στις τοπικές κοινωνίες, ενώ υπό εξέταση είναι η πρόταση των περιφερειών να συμβάλουν στην είσπραξη του ΦΠΑ με ελέγχους από τις δικές τους υπηρεσίες

Η χρηματοδότηση των νέων καλλικρατικών Περιφερειών εξετάσθηκε την Παρασκευή στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου με τη Διοικούσα Επιτροπή της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους περιφερειάρχες και για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2012 – 2015.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα, επισημαίνοντας ότι απαιτείται «νοικοκύρεμα» σε όλους τους τομείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και, κατ’ επέκταση, στις τοπικές κοινωνίες και τα ελλείμματα που δημιουργούνται.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί επιτροπή υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ηλία Πλασκοβίτη, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες.

Το υπουργείο εξετάζει και την πρόταση των περιφερειών να συμβάλουν στην είσπραξη του ΦΠΑ με ελέγχους από τις δικές τους υπηρεσίες. Η ιδέα αυτή τέθηκε σήμερα στο τραπέζι της συζήτησης.

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να δοθεί λύση στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, τόσο για τα χρέη των προηγούμενων, με την ψήφιση σχετικής τροπολογίας, όσο και για την κάλυψη των αναγκών των Δήμων που αναλαμβάνουν τη μεταφορά των μαθητών από την 1η Ιουλίου 2011.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε επίσης και το θέμα της μισθοδοσίας του προσωπικού καθώς και των λειτουργικών εξόδων που αντιμετωπίζει ο νέος θεσμός και συναποφασίστηκε να υπάρξει διάλογος σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο για την επίλυσή τους.

Από την πλευρά τους, οι περιφερειάρχες ζήτησαν την οικονομική στήριξη του κράτους και να εξοφληθούν από το Δημόσιο οι οφειλές του προς τις περιφέρειες, έτσι ώστε να αποπληρώσουν και αυτές, με τις σειρά τους, τις υποχρεώσεις που έχουν προς τρίτους (κατασκευαστικές εταιρίες, κ.λπ.).

Ζήτησαν, επίσης, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας σε επίπεδο περιφερειών, για την εύρυθμη λειτουργία τους και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, υπάρχουν μεγάλες οφειλές προς τις περιφέρειες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ αναφέρθηκε και σε οφειλές ύψους 220 εκατ. ευρώ μόνο για μεταφορά μαθητών.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δάκης, έκανε λόγο για αφαίμαξη επενδυτικών κονδυλίων από την περιφέρειά του, με σκοπό να καλυφθούν άλλες δαπάνες.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση, ο υπεύθυνος του τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Μουσουρούλης, ανέφερε: «Η οδύσσεια των Περιφερειαρχών τελειώνει, αφού με τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι συσσωρευμένες ανεξόφλητες οφειλές και ο λαβύρινθος των αρμοδιοτήτων, θα ασχοληθεί κατ’ αποκλειστικότητα… μια Επιτροπή υπό το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου του κου Παπακωνσταντίνου».

«Το ζήτημα δεν είναι η ένδεια πρωτοτυπίας από την πλευρά της Κυβέρνησης», συνέχισε, καταλήγοντας: «Είναι η αδυναμία της να αντιληφθεί τις συνέπειες της πολιτικής της στην Περιφέρεια. Αλλά, για κάποιον που κρατάει σφυρί, όλα μοιάζουν με καρφιά».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024