Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φως -έστω και αμυδρό- αρχίζει να φαίνεται στο τούνελ για την ΕΛΒΟ

Φως -έστω και αμυδρό- αρχίζει να φαίνεται στο τούνελ για την ΕΛΒΟ

Θετικές εξελίξεις για σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων έλαβαν χώρα τα τελευταία 24ωρα, μετά και τη συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας και τον υφυπουργό Οικονομικών. Πρώτο θετικό βήμα αποτελεί η καταβολή των μισθών Φεβρουαρίου, ενώ επίσης κρίσιμο ζήτημα, που φαίνεται ότι δρομολογείται με το «ξεμπλοκάρισμα» παγωμένων προγραμμάτων των ενόπλων δυνάμεων, είναι η εξασφάλιση έργου για την επιχείρηση, γεγονός που θα προσελκύσει και τις τράπεζες.

Θετικές εξελίξεις για την σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) έλαβαν χώρα τα τελευταία 24ωρα, μετά και τη συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων της επιχείρησης με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Πάνο Μπεγλίτη και τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη.

Πρώτο θετικό βήμα αποτελεί η καταβολή στους εργαζόμενους των μισθών Φεβρουαρίου, η οποία αναμένεται να γίνει αύριο, με καθυστέρηση άνω του ενός μηνός, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου τους, Γιώργος Μαυρομάτης.

Επίσης κρίσιμο ζήτημα που φαίνεται ότι δρομολογείται είναι η εξασφάλιση έργου για την επιχείρηση, γεγονός που θα προσελκύσει και το ενδιαφέρον των τραπεζών, διασφαλίζοντας ρευστότητα στην επιχείρηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μαυρομάτη, από τις συναντήσεις προέκυψε ότι μάλλον θα «ξεμπλοκάρουν» κάποια -επί χρόνια παγωμένα- προγράμματα των ενόπλων δυνάμεων, που θα αυξήσουν το αντικείμενο της επιχείρησης, με πρώτο -πιθανότατα- αυτό της ανακατασκευής αρματοφορέων για τον ελληνικό στρατό, ύψους 9,74 εκατ. ευρώ (σ.σ . πρόκειται για 77 αρματοφορείς Oskhosh M 911).

To «ξεπάγωμα» των συμβάσεων αναμένεται με τη σειρά του να προσελκύσει τις τράπεζες, συμβάλλοντας στο άνοιγμα γραμμής πιστώσεων, ύψους 15 εκατ. ευρώ (συν άλλα 15 εκατ. για έκδοση εγγυητικών επιστολών) με εγγύηση του δημοσίου, που διαπραγματεύεται η εταιρία.

Το δημόσιο έχει δώσει μόνο καταρχήν εγγύηση για το άνοιγμα της γραμμής (σ.σ. ενδιαφέρον εξέφρασαν οι τράπεζες Εθνική, Αττικής, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), αλλά πιο συγκεκριμένες εξελίξεις στο θέμα (οριστική έγκριση της εγγύησης) αναμένονται προσεχώς, ακόμη και αύριο (Παρασκευή), σύμφωνα με τον κ. Μαυρομάτη.

«Το θέμα της ροής χρηματοδότησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις συμβάσεις, καθώς και οι τράπεζες θέλουν να είναι διασφαλισμένες», σημείωσε ο κ. Μαυρομάτης, ο οποίος δεν θέλησε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες, σχετικά με το ποια είναι τα υπόλοιπα προγράμματα, που θα πάρουν τον δρόμο για τις γραμμές παραγωγής της ΕΛΒΟ.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΕΛΒΟ περιορίστηκε σε μια λιτή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «μετά την εξασφάλιση ρευστότητας, βαίνει προς ομαλοποίηση η μισθοδοσία του προσωπικού της για τον μήνα Φεβρουάριο», ενώ «σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Οικονομικών εντείνονται οι προσπάθειες για την άμεση χρηματοδότηση της εταιρείας από το τραπεζικό σύστημα προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση των τρεχουσών συμβάσεων».

Υπενθυμίζεται ότι στις γραμμές παραγωγής βρίσκεται σήμερα πρόγραμμα κατασκευής 309 οχημάτων για τις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, προϋπολογισμού 38 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το πρόγραμμα (μέρος του οποίου είχε ήδη εκτελεστεί), παρέμενε για περισσότερους από δύο μήνες αδρανές, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης ρευστότητας για τη λειτουργία των γραμμών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024