Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υποβάθμιση τριών κυπριακών τραπεζών από τη Moody's

Υποβάθμιση τριών κυπριακών τραπεζών από τη Moody’s

Την αξιολόγηση καταθέσεων, χρέους και χρηματοοικονομικής ισχύος τριών κυπριακών τραπεζών υποβάθμισε ο οίκος Moody's, έπειτα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και της ίδιας της Λευκωσίας. Πρόκειται για την Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα και την Marfin Popular Bank.

Ψυχογιός Βασίλης

Την αξιολόγηση καταθέσεων, χρέους και χρηματοοικονομικής ισχύος (BFSR) τριών κυπριακών τραπεζών υποβάθμισε ο οίκος Moody’s την Τετάρτη, έπειτα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και της ίδιας της Λευκωσίας.

Πρόκειται για την Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα και την Marfin Popular Bank, όπως αναφέρει το Reuters.

Σχετικά με την Τράπεζα Κύπρου, η αξιολόγηση BFSR βρίσκεται πλέον στο Baa2/D+ (από A3/C) με σταθερό outlook.

Η αντίστοιχη αξιολόγηση για τη ΜΡΒ υποβαθμίστηκε σε Baa3/Prime-3/D- από Baa2/Prime-2/D+.

Όσον αφορά τέλος την Ελληνική Τράπεζα, η αξιλόγησή της έπεσε στο Ba1/Not Prime/D- από Baa2/Prime-2/D.

O οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι προχώρησε στις υποβαθμίσεις εξαιτίας αφ’ ενός της υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας και αφ’ ετέρου λόγω της επιδείνωσης των εκτιμήσεων για την ποιότητα του ενεργητικού των ιδρυμάτων τον περασμένο χρόνο.

Οι αναλυτές της Moody’s εκτιμούν ότι λόγω των διαρθρωτικών δημοσιονομικών προβλημάτων αλλά και της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική αγορά, το κράτος έχει λιγότερες δυνατότητες στήριξης των τραπεζών σε περίπτωση ανάγκης. Αυτό αυξάνει τον πιστοληπτικό τους κίνδυνο και επομένως, επηρεάζοντας αρνητικά τις αξιολογήσεις τους.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, ο οίκος σημειώνουν την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού και προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση το 2011 κυρίως λόγω της Ελλάδας αλλά και λόγω των προβλημάτων στην εγχώρια αγορά.

Τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα αναμένεται αύξηση των προβληματικών δανείων και σημειώνεται ότι αρκετά από αυτά δεν καλύπτονται από προβλέψεις. Σημειώνεται επίσης ότι αρκετά προβληματικά δάνεια καλύπτονται από εμπράγματες εξασφαλίσεις όπως ακίνητη περιουσία που δεν είναι εύκολα ρευστοποιήσιμη. Αυτό δημιουργεί ανησυχίες για την δυνατότητα ανάκτησης αυτών των δανείων.

Στα θετικά, ο οίκος σημειώνει την καλή ρευστότητα της Τράπεζας και την θετική κεφαλαιακή επάρκεια.

Στην περίπτωση της Marfin, o οίκος σημειώνει τη στενότητα ρευστότητας και χρηματοδότησης αλλά και την εκτίμηση τους για επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού.

Οι αναλυτές του οίκου Θεωρούν ότι η Marfin έχει περισσότερη εξάρτηση σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ (17% του ενοποιημένου ενεργητικού), που αποδυναμώνει το προφίλ χρηματοδότησης της.

Αν και οι αναλυτές αναγνωρίζουν τους καλούς δείκτες ρευστότητας της τράπεζας και την δυνατότητά της να περιορίσει την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, θεωρούν ότι αυτό θα γίνει σε βάρος της κερδοφορίας της. Για να αναπληρωθεί η χρηματοδότηση της ΕΚΤ θα πρέπει να πωληθούν επενδύσεις σε ζημιές, αν και η δυνατότητα της τράπεζας να αντλεί καταθέσεις στην Κύπρο παραμένει ικανοποιητική.

Στα θετικά, πάντως, ο οίκος σημειώνουν ότι η τράπεζα άντλησε πρόσφατα κεφάλαια και επομένως μπορεί να απορροφήσει τις όποιες ζημιές από το λειτουργικό της περιβάλλον στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ο ορίζοντας των ratings είναι αρνητικός γιατί υπάρχει η πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού και λόγω της μεγάλης έκθεσης της τράπεζας σε ελληνικά ομόλογα, που αντιστοιχούν με το 90% των pro forma πρωτοβάθμιων (Tier 1) κεφαλαίων της.

Στην περίπτωση της Ελληνικής Τράπεζας, η υποβάθμισης της χρηματοοικονομικής ευρωστίας οφείλεται στην επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού και της κερδοφορίας.

O οίκος σημειώνει τα μέτρα που λήφθηκαν για περιορισμό των απωλειών στην Ελλάδα, αλλά αναμένει περαιτέρω άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα λόγω του δύσκολου λειτουργικού περιβάλλοντος.

Αν και τα προβληματικά δάνεια είναι πλήρως καλυμμένα από εμπράγματες εξασφαλίσεις αποτελούν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων της τράπεζας, και λόγω της κατάστασης που υπάρχει στην κτηματαγορά, η ανάκτηση τους θεωρείται δύσκολη. Ο ορίζοντας των ratings της Ελληνικής είναι σταθερός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024