Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Σε επίπεδο-ρεκόρ, στο 1,65 ευρώ το λίτρο, σκαρφαλώνει η τιμή της αμόλυβδης

Σε νέο επίπεδο-ρεκόρ σκαρφάλωσε την Τετάρτη η μέση πανελαδική τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης, ενώ η υψηλότερη τιμή στην επικράτεια είναι 1,837 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων. Πάντως, ο Μ.Χρυσοχοΐδης απέκλεισε -με δηλώσεις στον ΒΗΜΑ 99,5, το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν με τις σημερινές συνθήκες.

Κωστούλας Γεώργιος

Σε νέο επίπεδο-ρεκόρ σκαρφάλωσε την Τετάρτη η μέση πανελαδική τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης, ενώ η υψηλότερη τιμή στην επικράτεια είναι 1,837 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή ανήλθε στο 1,65 ευρώ/λίτρο, από 1,646 την Τρίτη. Στις αρχές του 2011 η τιμή ήταν λίγο πάνω από το 1,60 ευρώ.

Μικρή πτώση παρατηρείται στις μέγιστες τιμές, οι οποίες είχαν αγγίξει τις προηγούμενες εβδομάδες το 1,85 ευρώ/λίτρο.

Σε 9 νομούς της χώρας (Κεφαλονιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Σάμος, Χίος, Χανιά, Κέρκυρα, Κυκλάδες και Ηράκλειο) η μέση τιμή υπερβαίνει το 1,7 ευρώ, αντίθετα σε άλλους 7 (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πιερία, Δράμα, Ανατολική Αττική, Ημαθία, και Σέρρες) ξεκινά από 1,617 και δεν ξεπερνά το 1,63.

Το φθηνότερο πρατήριο της χώρας είναι στην Κόρινθο με 1,548 ευρώ και το ακριβότερο στις Κυκλάδες με 1,837 (η απόκλιση δηλαδή του φθηνότερου από το ακριβότερο πλησιάζει τα 30 λεπτά).

Στο πετρέλαιο θέρμανσης η μέση τιμή ξεπερνά τα 85 ευρώ το λίτρο (αύξηση 5,5 λεπτά από τις αρχές Φεβρουαρίου), ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας κινείται και πάνω από τα 95 λεπτά.

Οι ακριβότεροι νομοί είναι Κυκλάδες, Λασίθι, Χανιά, Κεφαλονιά και Κέρκυρα όπου η μέση τιμή ανέρχεται μέχρι μέχρι τα 91,1 λεπτά. Το «περίεργο» είναι ότι τόσο το φθηνότερο πρατήριο (με 79 λεπτά το λίτρο) όσο και το ακριβότερο (97 λεπτά) βρίσκονται στο νομό Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι καταγγελίες για τις «πειραγμένες» αντλίες στα βενζινάδικα, ενώ οι φορείς της αγοράς ζητούν τη δραστική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη και πετρέλαιο, για την ανακούφιση των καταναλωτών από την αύξηση των τιμών.

Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην τιμή της βενζίνης με τις σημερινές συνθήκες.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 απέδωσε την ανοδική τροχιά που καταγράφει η τιμή της αμόλυβδης στους φόρους που έχουν επιβληθεί και οι οποίοι όπως είπε, οφείλονται στην οικονομική κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η χώρα.

Κρήτη

Ο νομός Ρεθύμνου καταλαμβάνει μια από τις πρώτες τρεις θέσεις στον κατάλογο των περιοχών με τις πιο ακριβές τιμές στα καύσιμα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν, ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ρεθύμνου, Ηρακλής Ξυδάκης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η Ένωση θα είναι αντίθετη σε περίπτωση που αυτό το μέτρο δεν επιβληθεί σε όλα τα στάδια διακίνησης.

«Οι πρατηριούχοι μειώνουμε συνεχώς το κέρδος, με αποτέλεσμα να έχουμε εξαντληθεί οικονομικά. Οι υπόλοιποι, όσοι δηλαδή εμπλέκονται στην παραγωγή και διακίνηση, δεν αποφασίζουν να κάνουν μειώσεις. Οπότε το πλαφόν που θα αφορά μόνο στα πρατήρια μας βρίσκει κάθετα αντίθετους», δήλωσε ο κ. Ξυδάκης.

Σχετικά με το εάν υπάρχουν περιπτώσεις πρατηρίων με «πειραγμένες» αντλίες στο Ρέθυμνο, ο κ. Ξυδάκης σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα κρούσμα ή καταγγελία για τέτοιο φαινόμενο, ωστόσο «κάθε έλεγχος είναι πάντα ωφέλιμος, όχι μόνο για τους πολίτες, αλλά και γι αυτόν καθ’ εαυτόν τον ανταγωνισμό».

Ο γενικός γραμματέας Ενέργειας, Στέφανος Κομνηνός, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε πως έχει δοθεί εντολή από τον αρμόδιο υπουργό να διεξαχθεί έρευνα για τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές των καυσίμων στην Κρήτη, ενώ σχετικά με τις «πειραγμένες» αντλίες είπε πως «έχουν μειωθεί τα φαινόμενα» και ότι «οι παραβάτες παραπέμπονται στην δικαιοσύνη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024