Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Φρένο» και από την Φινλανδία κατά της ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης

«Φρένο» και από την Φινλανδία κατά της ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης

Η Φινλανδία σκληραίνει τη στάση της όσον αφορά την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και τη μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια διάσωσης, εν όψει των εκλογών που θα γίνουν στη χώρα στις 17 Απριλίου.

Κωστούλας Γεώργιος

Η Φινλανδία σκληραίνει τη στάση της όσον αφορά την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και τη μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια διάσωσης, εν όψει των εκλογών που θα γίνουν στη χώρα στις 17 Απριλίου.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αίτημα της Ιρλανδίας να μειωθεί το επιτόκιο που καλείται να πληρώσει για το δάνειο διάσωσης, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας και επικεφαλής του κόμματος του Εθνικού Συνασπισμού Γίρκι Κατάινεν, δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Παρασκευή σε ραδιοφωνικό σταθμό στο Ελσίνκι, ότι «υπάρχει η αντίληψη στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη ότι οι απαιτήσεις δεν μπορούν να χαλαρώσουν».

Σε άλλη συνέντευξη που είχε δώσει στις 19 Φεβρουαρίου, ο κ. Κατάινεν είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του «δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η νέα Βουλή θα συμφωνήσει» για τη διεύρυνση του ρόλου του ΕΤΧΣ.

Το κλίμα κατά της αναζήτησης μίας ισχυρής συνολικής λύσης για το χρέος της Ευρώπης έχει επιβαρυνθεί πολύ στη Φινλανδία, λόγω και της συνεχούς ανόδου της δημοτικότητας του κόμματος «Πραγματικοί Φινλανδοί», το οποίο όχι μόνο είναι κατά της ενίσχυσης του ΕΤΧΣ, αλλά ήταν αντίθετο ακόμη και στη χορήγηση των δανείων στην Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Το κόμμα αυτό υποστηρίζει ότι στην Ευρωζώνη πρέπει να μετέχουν μόνο οι χώρες με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση («ΑΑΑ»), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Γαλλία και η Φινλανδία.

Για τις χώρες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, η άποψη του κόμματος είναι ότι έχουν «λάθος» νόμισμα.

«Αν ένα πεπόνι και ένα μήλο φορέσουν το ίδιο μέγεθος καπέλου μπέιζ μπολ, ο καθένας μπορεί να δει ότι αυτό δεν δουλεύει», είπε ο αρχηγός του κόμματος Τίμο Σοίνι, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το κόμμα του εμφανίζεται με ποσοστό 17,9% -όσο και το κόμμα των Σοσιλαδημοκρατών- από μόλις 6,3% πριν από ένα χρόνο, ενώ τα δύο προπορευόμενα κόμματα του Εθνικού Συνασπισμού με 20,2% και του Κέντρου -της πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι- με ποσοστό 18,2% έχουν υποστεί μεγάλη πτώση, όπως και οι Σοσιαλδημοκράτες.

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι οι Φινλανδοί ψηφοφόροι μπορεί να αποδειχθούν το ίδιο μεγάλη απειλή -για τη βελτίωση των προγραμμάτων διάσωσης στην Ευρώπη- με τους Γερμανούς φορολογούμενους.

Σε απάντηση που έδωσε πρόσφατα με e-mail η κ. Κιβινιέμι δήλωσε: «Ορισμένοι πολίτες μπορεί να αισθάνονται απογοήτευση εξ αιτίας των φτωχών οικονομικών πολιτικών των Ελλήνων και των Ιρλανδών, ιδιαίτερα επειδή η Φινλανδία διατήρησε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της όλες τις δύσκολες εποχές».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024