Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σκληρή στάση από την κυβέρνηση Μέρκελ για επαναγορά χρέους και μείωση επιτοκίων στον μηχανισμό ευρω-στήριξης

Σκληρή στάση από την κυβέρνηση Μέρκελ για επαναγορά χρέους και μείωση επιτοκίων στον μηχανισμό ευρω-στήριξης

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις από τα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να τηρήσουν σκληρή στάση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου. Για δάνεια με επιτόκια δύο ταχυτήτων κάνει λόγο το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

Κωστούλας Γεώργιος

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις από τα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να τηρήσουν σκληρή στάση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου.

Σε συνάντηση που έγινε το Σαββατοκύριακο μεταξύ στελεχών της γερμανικής καγκελαρίας και επιλεγμένων Ευρωπαίων δημοσιογράφων υπογραμμίσθηκε μερταξύ άλλων η αποφασιστικότητα του Βερολίνου να επιβάλει τη δική του αντίληψη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Άλλωστε, κατά την κυβέρνηση Μέρκελ, αυτό που ταλαιπωρεί την Ευρωζώνη δεν είναι μία κρίση χρέους, αλλά μία κρίση που οφείλεται στο χάσμα της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών του ευρώ.

Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται είναι πολιτικές ενίσχυσης των ανταγωνιστικότητας, δηλαδή αυστηρή λιτότητα και περικοπές μισθών και κοινωνικών δαπανών, ιδίως στις χώρες του Νότου.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνώντων κομμάτων Χριστιανοδημοκρατών (CDU-CSU) και Φιλελευθέρων (FDP), με μια κίνηση που μεθοδεύεται εδώ και εβδομάδες, επιδιώκουν να δεσμεύσουν την καγκελάριο σε συγκεκριμένες αποφάσεις, από τις οποίες την καλούν να μην αποκλίνει.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς βουλευτές, στο σχέδιο θα πρέπει να αποκλείεται η επαναγορά ομολόγων από τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης.

Με ψήφισμά τους, που κατέθεσαν στο κοινοβούλιο τις προηγούμενες ημέρες και το οποίο θα τεθεί πιθανότατα σε ψηφοφορία μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, οι κοινοβουλευτικές ομάδες Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων υπαγορεύουν στην κυβέρνηση επτά σημεία στα οποία θα πρέπει να κινηθεί στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της για τo συνολικό πακέτο σταθερότητας της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με αυτά, στο σχέδιο διάσωσης θα πρέπει να αποκλείεται η επαναγορά ομολόγων από τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, όπως αναφέρει το Reuters. Στο σχετικό τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου, dpa, διατυπώνεται διαφορετικά το εν λόγω σημείο, καθώς εκεί αναφέρεται ότι για συνταγματικούς, νομικούς και οικονομικούς λόγος θα πρέπει να αποκλείονται από κοινού χρηματοδοτούμενα προγράμματα, επαναγοράς του χρέους κάποιων χωρών.

Υπαγορεύονται επίσης αυστηροί όροι για την χορήγηση βοήθειας από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, ESM, σε χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Θα πρέπει, όπως αναφέρεται, αποδεδειγμένα να κινδυνεύει η σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της, ενώ προβλέπονται περικοπές της βοήθειας στις χώρες που δεν θα τηρούν τους αυστηρούς όρους που θα έχουν συμφωνηθεί.

Αυτά όλα σε ένα γενικότερο πλαίσιο που θα εγγυάται «δημοσιονομική πειθαρχία και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

Αναλυτές εκτιμούν ότι η καγκελάριος δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχής για το γεγονός, καθώς αυτό περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών που έχει, ωστόσο, σύμφωνα με μια άλλη ανάγνωση η κ. Μέρκελ θα χρησιμοποιήσει το ψήφισμα προκειμένου να καταδείξει στους εταίρους της ότι τα χέρια της είναι δεμένα και δεν έχει περιθώρια γενναίων παραχωρήσεων.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται άλλωστε η έκθεση της Bundesbank που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και το μανιφέστο 189 οικονομολόγων που απορρίπτουν την επέκταση του μηχανισμού στήριξης.

Επιτόκια δύο ταχυτήτων

Οι χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να κάνουν πλήρη χρήση των κεφαλαίων του προσωρινού ταμείου διάσωσης, της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθιστώντας δυνατή την χορήγηση δανείων μέσω του ταμείου με διαφορετικά επιτόκια, δήλωσε την Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ράινερ Μπρίντερλε.

Η πραγματική χρηματοδοτική ικανότητα του προσωρινού μηχανισμού είναι περιορισμένη, προκειμένου να διασφαλίζεται πιστοληπτική διαβάθμιση «ΑΑΑ» για το σύνολο των κεφαλαίων του.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, ωστόσο, δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι τα 440 δισ. ευρώ που εγγυάται το ταμείο θα μπορούσαν να χορηγηθούν ως δάνεια, αν θεωρηθεί ότι δεν έχουν όλα τα κεφάλαια του ταμείου την ανώτατη πιστοληπτική διαβάθμιση.

«Το κομμάτι που εγγυώνται χώρες που δεν αξιολογούνται με AAA θα μπορεί να χορηγείται ως δάνειο με διαφορετικό επιτόκιο σε σχέση με το κομμάτι αυτό που εγγυώνται χώρες, όπως η Γερμανία, που έχουν αξιολόγηση AAA», σημείωσε.

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός τάχθηκε κατά της ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης και της αγοράς ομολόγων από το Ταμείο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «δεν είμαι σύμφωνος με την εν λόγω πρόταση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024