Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιμήκυνση λιτότητας έως το 2015 με πρόσθετα μέτρα 23 δισ. ευρώ στο «Μνημόνιο Νο4»

Επιμήκυνση λιτότητας έως το 2015 με πρόσθετα μέτρα 23 δισ. ευρώ στο «Μνημόνιο Νο4»

Παράταση της λιτότητας μέχρι τουλάχιστον το 2015 σηματοδοτεί το «Μνημόνιο Νο 4», με νέα μέτρα που ξεπερνούν τα 23 δισ. ευρώ, από φέτος μέχρι και το 2015 (δηλαδή την μετά μνημονίου εποχή). Την ίδια ώρα η Κομισιόν εκτιμά ότι η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος δεν είναι εγγυημένη. Ετσι στο μνημόνιο Νο4 γίνεται λόγος για περαιτέρω περικοπή αποδοχών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αποκρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις στο Δημόσιο, αλλά και περιστολή των δαπανών υγείας. Το τελικό κείμενο του Μνημονίου Νο4.

Κωστούλας Γεώργιος

Παράταση της λιτότητας μέχρι τουλάχιστον το 2015 σηματοδοτεί το «Μνημόνιο Νο 4», με νέα μέτρα που ξεπερνούν τα 23 δισ. ευρώ, από φέτος μέχρι και το 2015 (δηλαδή την μετά μνημονίου εποχή).

Την ίδια ώρα η Κομισιόν εκτιμά ότι η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος δεν είναι εγγυημένη.

Ετσι στο μνημόνιο Νο4 γίνεται λόγος για περαιτέρω περικοπή αποδοχών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αποκρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις στο Δημόσιο, αλλά και περιστολή των δαπανών υγείας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας την Πέμπτη το πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 23 δισ. που ετοιµάζεται να λάβει η κυβέρνηση έως το 2015, είπε ότι στόχος είναι η µείωση του ελλείµµατος στο 1% του ΑΕΠ (από 9,5% του ΑΕΠ περίπου το 2010).

Το πακέτο των µέτρων θα αποτελείται κατά τα 2/3 από περικοπές δαπανών και κατά το 1/3 από αύξηση εσόδων.

Το πρώτο µέρος του, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, αφορά πρόσθετα µέτρα για το 2011 και το δεύτερο είναι το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα της περιόδου 2012-2014, µε µέτρα 8% του ΑΕΠ ή 18,3 δισ., ορισµένα εκ των οποίων περιγράφονται ήδη στο Μνηµόνιο σε γενικές γραµµές.

Ακόμα, η κυβέρνηση προσθέτει έναν ακόµη χρόνο, το 2015, εκτός Μνηµονίου, κατά τον οποίο θέλει να µειώσει το έλλειµµα περαιτέρω κατά 3 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν τα 50 δισ. από αποκρατικοποιήσεις

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου αναφέρεται: «… τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων αναθεωρούνται και επιταχύνονται στοχεύοντας συνολικά σε έσοδα τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ στη διάρκεια του προγράμματος. Ο ρυθμός αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια».

Την απουσία του ποσού των 50 δισ. ευρώ από το κείμενο του μνημονίου τόνισε η κυβέρνηση λέγοντας πως καταρρίφθηκε η κινδυνολογία.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής «η κινδυνολογία ως προς τα 50 δισ. ευρώ που θα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο καταρρίφθηκε με την παρουσίαση του επικαιροποιημένου μνημονίου».

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε πως είναι σαφές ότι στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ο στόχος των 50 δισ. ευρώ και ότι στην έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται όχι ως στόχος, αλλά ως βούληση της κυβέρνησης να αξιοποιηθεί έως το 2015 η ελληνική περιουσία με στόχο να υπάρχουν έσοδα 50 δισ. ευρώ.

«Όχι μόνο δεν υπάρχει αντίφαση, αλλά και η επικαιροποίηση του μνημονίου και η έκθεση της Κομισιόν βάζει τα πράγματα στη θέση τους», τόνισε, συμπληρώνοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι «στο μνημόνιο περιλαμβάνεται ο στόχος των 15 δισ. ευρώ, αλλά η βούλησή μας για έσοδα 50 δισ. ευρώ από αξιοποίηση έως το 2015, αναγνωρίζεται από την έκθεση της Κομισιόν».

Την ίδια ώρα πάντως, το κλιμάκιο της Κομισιόν που συμμετέχει στην τρόικα, έδωσε στη δημοσιότητα την πλέον απαισιόδοξη -μέχρι σήμερα- έκθεσή του για την πορεία του ελληνικού προγράµµατος προσαρµογής.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «δεν υπάρχει καµιά εγγύηση για την επιτυχία. Περισσότερο από ποτέ, τα επόµενα βήµατα στην εφαρµογή του προγράµµατος θα απαιτήσουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, πολιτικό συντονισµό και τη συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας».

Τα μέτρα του επικαιροποιημένου Μνημονίου

Όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση εξετάζει δέσμη μέτρων που κατά κύριο λόγο θα στοχεύει στη μείωση των κρατικών δαπανών. Αυτά τα μέτρα είναι κυρίως τα εξής:

* Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο για την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ ετησίως. Βασικά του στοιχεία θα είναι ο περιορισμός της αναλογίας των επιδομάτων προς τον βασικό μισθό και η σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα.

Επίσης θα προβλέπεται και αύξηση των ετών που ισχύουν σήμερα για την αλλαγή μισθολογικών κλιμακίων (από 2 χρόνια σε 3 με 4 έτη). Στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά σε «αποσυμπίεση μισθών» και σε «αυστηρότερη πολιτική για τους συμβασιούχους». Το μισθολόγιο πιθανότατα θα εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Ιούλιο.

* Νέες αυξήσεις σε εισιτήρια και τιμολόγια ΔΕΚΟ.

* Μείωση αμυντικών δαπανών στα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ.

* Περαιτέρω μείωση κρατικών επιδοτήσεων για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων δημόσιων οργανισμών.

* Πρόσθετες περικοπές λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών στις ΔΕΚΟ. Παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εισόδου ιδιωτών σε κρατικές επιχειρήσεις.

* Κλείσιμο δημόσιων φορέων χωρίς αντικείμενο.

* Μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%.

* Περικοπή ή και κατάργηση φοροαπαλλαγών.

* Σύνδεση κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που θα «κόψει» πολλούς δικαιούχους επιδομάτων.

* Περιορισμός των προσλήψεων μέσω της διεύρυνσης του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Τι προτείνει η Κομισιόν

Τα νέα µέτρα που προτείνει η έκθεση της Κοµισιόν είναι η αλλαγή του φορολογικού συστήµατος, µε διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αξιόπιστη καταπολέµηση της φοροδιαφυγής, η λειτουργία των ∆ΕΚΟ ως επιχειρήσεων του ιδιωτικού τοµέα και η αναδιάρθρωση, συγχώνευση ή κλείσιµο δηµοσίων οργανισµών και υπηρεσιών.

Συγκροτηµένο σχέδιο, δηλαδή ενιαίο μισθολόγιο, έως τον Ιούνιο στη δηµόσια απασχόληση και τους µισθούς του ∆ηµοσίου, και μεγαλύτερος έλεγχος του υπουργείου Οικονοµικών στο Πρόγραµµα Δηµοσίων Επενδύσεων

Ασφαλιστικός νόµος, που θα λαµβάνει υπόψη την έκθεση που έχει γίνει για τις επικουρικές συντάξεις αλλά και την ανάγκη οι δαπάνες για συντάξεις να µην ξεπερνούν το 2,5% του ΑΕΠ.

Τα βαρέα επαγγέλµατα δεν θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό µεγαλύτερο του 10% των απασχολουµένων.

Οι δαπάνες για την υγεία δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 6%, προσαρµογή στον νόµο για τις εργασιακές σχέσεις και «όχι» στην πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών.

Η έκθεση προβλέπει και την απελευθέρωση των τιµολογίων στο ρεύµα, πλην των οικιακών, ώς το τέλος του 2011.

Αυτό σηµαίνει ότι η ∆ΕΗ θα µπορεί από το 2012 να καθορίζει ελεύθερα τα εµπορικά, επιχειρηµατικά και αγροτικά της τιµολόγια, µε βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, και όχι όπως σήµερα που ρυθµίζονται από την κυβέρνηση.

Επίσης, τα τιµολόγια λιανικής πρόκειται µέσω ενός ειδικού µηχανισµού να αρχίσουν σταδιακά να αντανακλούν τις τρέχουσες τιµές χονδρικής.

Τέλος, κόβεται µισός µισθός από τους τραπεζικούς υπαλλήλους, συγκεκριµένα το επίδοµα ισολογισµών που λαµβάνουν επιπλέον των 14 µισθών τους.

Αυτό προβλέπει το αναθεωρηµένο Μνηµόνιο, στο πλαίσιο των προσπαθειών αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Επίσης, ζητεί νόµο µε βάση τον οποίο όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι θα υπάγονται στο ίδιο καθεστώς του ιδιωτικού τοµέα, ανεξάρτητα από την ιδιοκτησία της τράπεζας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024