Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με ομόλογα οι επιστροφές φόρων του Δημοσίου

Με ομόλογα οι επιστροφές φόρων του Δημοσίου

Στην επιστροφή φόρων με έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα θα μπορεί να προχωρεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, που άρχισε να συζητείται την Πέμπτη στην Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε τη σχετική ρύθμιση απαραίτητη για την εξόφληση χρόνιων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ο συγκεκριμένος τρόπος αποπληρωμής -εφόσον γίνει αποδεκτός και από τους αντισυμβαλλόμενους του Δημοσίου- θα μπορούσε να ισχύσει για χρέη και επιστροφές φόρων που θα ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ.

Στην επιστροφή φόρων με έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα θα μπορεί να προχωρεί η Κυβέρνηση, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που άρχισε να συζητείται χθες στην Βουλή.

Σύμφωνα με το άρθρο 45 παρ.12 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να εξοφλεί παντός είδους υποχρεώσεις, σε εθνικό ή αλλοδαπό νόμισμα, προς όλους τους φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, με τη σύμφωνη γνώμη τους, με έκδοση κρατικών χρεογράφων εντόκων γραμματίων ή ομολόγων ή άλλων τίτλων δανεισμού, στο πλαίσιο του εκάστοτε εκτελούμενου κρατικού Προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη ο σκοπός, οι όροι, οι διαδικασίες, το ύψος των εκδιδόμενων τίτλων και κάθε άλλη τεχνική λεπτομέρεια που αφορά στην έκδοση των κρατικών χρεογράφων καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Μάλιστα, η ρύθμιση ισχύει αναδρομικά από τις 12 Δεκεμβρίου 2010.

Ερωτηθείς χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την σχετική ρύθμιση και την επίπτωσή της στα δημοσιονομικά μεγέθη την χαρακτήρισε απαραίτητη για την εξόφληση χρόνιων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Ξεκαθάρισε, δε, πως δεν επηρεάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά ως ταμειακή ροή, θα προστίθεται στο χρέος.

Ωστόσο, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο με τον συγκεκριμένο τρόπο να αποπληρώνονται υποχρεώσεις του Δημοσίου σχετικές με επιστροφές φόρων. «Είναι η δυνητική εξόφληση με ομόλογα. Προαιρετικό είναι. Να θυμίσω ότι κληθήκαμε, ως κυβέρνηση, να εξοφλήσουμε επιστροφές φόρων από το 2004. Να τα λέμε αυτά», τόνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ο συγκεκριμένος τρόπος αποπληρωμής- εφόσον γίνει αποδεκτός και από τους αντισυμβαλλόμενους του Δημοσίου – θα μπορούσε να ισχύσει για χρέη και επιστροφές φόρων που θα ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ. Ως ενδεικτική περίπτωση, όπου θα μπορούσε να εφαρμοσθεί το συγκεκριμένο μέτρο, αναφέρεται η περίπτωση της κινεζικής εταιρείας Cosco στην οποία το Δημόσιο οφείλει επιστροφές ΦΠΑ ύψους 20 εκατ. ευρώ περίπου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024