Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα έως το Μάιο ζητά η Κομισιόν

Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα έως το Μάιο ζητά η Κομισιόν

Το κείμενο των συμπερασμάτων της τρίτης αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας έδωσε στη δημοσίοτητα η Κομισιόν. Σε αυτό σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στο σωστό δρόμο» και ότι έχει επιτευχθεί «περαιτέρω πρόοδος» για την υλοποίηση του προγράμματος. Ωστόσο, υπογραμμίζεται η υστέρηση εσόδων και ζητούνται περαιτέρω μέτρα 8 δισ. ευρώ.

Το κείμενο των συμπερασμάτων της τρίτης αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν. Σε αυτό σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στο σωστό δρόμο» και ότι έχει επιτευχθεί «περαιτέρω πρόοδος» για την υλοποίηση του προγράμματος.

Στέκεται ωστόσο στην υστέρηση των εσόδων τη χρονιά που πέρασε και αποδίδει ως ένα βαθμό την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα το 2010, στον περιορισμό των πληρωμών του Δημοσίου προς το τέλος του έτους.

Η απόκλιση υπολογίζεται στα 3/4 της μονάδας του ΑΕΠ λόγω του ότι τα φορολογικά έσοδα στο τέλος του 2010 αποδείχθηκαν κάτω του αναμενόμενου και η απόδοση ορισμένων φορολογικών μέτρων αναθεωρήθηκε προς τα κάτω.

Η διαφορά αυτή θα πρέπει να καλυφτεί το 2011 και η κυβέρνηση καλείται να συγκεκριμενοποιήσει μόνιμα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα ως το τέλος Μαρτίου και να τα υιοθετήσει τον Μάιο.

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καλύψει αυτήν την διαφορά», τονίζει η ΕΕ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να καθορίσει τα δημοσιονομικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, με την ολοκλήρωση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής της περί τα τέλη Μαρτίου (υιοθέτηση αρχές Μαΐου). Στο μεσοδιάστημα, προκειμένου να εξασφαλίσει την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, η κυβέρνηση θα μειώσει τα έξοδα – ίδια στρατηγική με πέρυσι» αναφέρεται συγκεκριμένα.

Συνολικά ζητούνται μέτρα 8 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-14, από τα οποία έχουν συγκεκριμενοποιηθεί μέτρα που αντιπροσωπεύουν μόλις το 2% του ΑΕΠ.

«Αυτή η πρόσθετη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής θα απαιτήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς-κλειδιά, χτυπώντας τη ρίζα του κακού των δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδος», αναφέρει η έκθεση.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα χρειαστεί να καλύψουν τις δημόσιες επιχειρήσεις, το σύστημα υγείας, το φορολογικό σύστημα, τη δημόσια απασχόληση, τις επενδύσεις και τις στρατιωτικές δαπάνες.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης σε αυτή τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης να χτυπήσει προνόμια και έννομα συμφέροντα θα είναι κρίσιμη. Αν αποδειχθεί επιτυχής, αυτή η νέα πρωτοβουλία έχει την προοπτική να βελτιώσει ουσιαστικά την εικόνα της Ελλάδας στις αγορές», τονίζει η έκθεση.

Η Κομισιόν αναφέρεται και στην έντονη συζήτηση που διεξάγεται για τη δυνατότητα επανατιμολόγησης, επαναγοράς ή εθελούσια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, δηλαδή στη λύση της συνολικής επιμήκυνσης.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι ακόμη και αν συμβεί, η επίδραση για τη μείωση του χρέους θα είναι εφάπαξ, επομένως αυτό «δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη» και να απομακρύνει την κυβέρνηση από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Η Κομισιόν αναφέρεται, τέλος, ρητά στον «πολύ φιλόδοξο» στόχο της είσπραξης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις για τη μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ ως το 2015.

Η ΕΕ επισημαίνει τις μεγάλες προκλήσεις που χαρακτηρίζουν την προς τα εμπρός πορεία του προγράμματος, σημειώνοντας ότι έχουν ανακύψει σημαντικά εμπόδια, όπως οι ελλείψεις στην συλλογή των φόρων και γι’ αυτό τονίζει ότι η επίτευξη των στόχων του προγράμματος προϋποθέτει πολύ μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί σε σχέση με τα προηγούμενα δύο τρίμηνα.

Η έκθεση τονίζει ότι «η συνταγή για την ανάπτυξη χρειάζεται αναμόρφωση». Σύμφωνα με την ΕΕ, θετική ανάπτυξη αναμένεται να καταγραφεί το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Οι ρυθμοί ανάπτυξης για την περίοδο 2012-2014 στην οποία αναφέρεται το πρόγραμμα, είναι συγκρατημένοι.

Ακόμη, υπογραμμίζεται ακόμη ότι οι στόχοι που τέθηκαν με την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας στα τέλη του 2010, με την αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων, είναι κατώτεροι των προσδοκιών και πλέον τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Η ΕΕ επισημαίνει ακόμη ότι η άρση των εμποδίων για την έναρξη και άσκηση εργασίας είναι καίριας σημασίας για το σύνολο του προγράμματος προσαρμογής, η δε εφαρμογή του απαιτεί πολιτική αποφασιστικότητα.

Σύμφωνα με την ΕΕ, επείγοντα χαρακτήρα τόσο στη υιοθέτησή τους όσο και στην εφαρμογή τους, έχουν τα μέτρα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως ο νέος επενδυτικός νόμος, ο νόμος για τους κανόνες ανταγωνισμού και οι νέοι κανόνες για τις άδειες λειτουργίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024