Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πανάκριβη η θέρμανση για τις κατοικίες στη Δυτική Μακεδονία, εκτιμά το ΤΕΕ

Πανάκριβη η θέρμανση για τις κατοικίες στη Δυτική Μακεδονία, εκτιμά το ΤΕΕ

Μέχρι και στο ύψος της τιμής ενός μικρού αυτοκινήτου ή, με άλλα λόγια, ακόμη και στα 6.720 ευρώ για μια μονοκατοικία 100-120 τετραγωνικών χωρίς μόνωση, εκτιμά το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας ότι θα φτάνει έπειτα από το φθινόπωρο η συνολική ετήσια ενεργειακή δαπάνη ενός νοικοκυριού στη περιοχή.

Δουρμούσογλου Μιχάλης

Μέχρι και στο ύψος της τιμής ενός μικρού αυτοκινήτου ή, με άλλα λόγια, ακόμη και στα 6.720 ευρώ για μια μονοκατοικία 100-120 τετραγωνικών χωρίς μόνωση, εκτιμά το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας ότι θα φτάνει έπειτα από το φθινόπωρο η συνολική ετήσια ενεργειακή δαπάνη ενός νοικοκυριού στη περιοχή.

Την έκρηξη στο κόστος εκτιμάται ότι θα φέρει η προγραμματισμένη εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από το φθινόπωρο, η οποία, σύμφωνα με το τοπικό τμήμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, θα κάνει «ενεργειακά φτωχά» πολλά νοικοκυριά στη δυτική Μακεδονία, ακόμη και με εισοδήματα υψηλότερα του μέσου όρου της περιοχής.

Αναλυτικότερα, σε μελέτη του το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ/ΤΔΜ), υπενθυμίζει ότι ένα νοικοκυριό θεωρείται ενεργειακά φτωχό, όταν δαπανά περισσότερο από το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος για να καλύψει ενεργειακές ανάγκες.

Το ΤΕΕ/ΤΔΜ υπενθυμίζει ακόμη ότι η δυτική Μακεδονία είναι η ψυχρότερη περιοχή της Ελλάδας, με ανάγκες θέρμανσης 7-8 μηνών το έτος. Η θέρμανση ενός κτιρίου στη δυτική Μακεδονία, συνεχίζει, εκτιμάται ότι απαιτεί 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια, σε σχέση με εκείνη ενός ιδίου οικοδομήματος στην Αττική-Στερεά Ελλάδα, με παρόμοιες συνθήκες χρήσης και σε παρόμοιες συνθήκες δομημένου περιβάλλοντος.

Για αυτό το λόγο άλλωστε, είναι η μοναδική γεωγραφική ενότητα, που εντάχθηκε στο σύνολό της στη δυσμενέστερη κλιματική ζώνη (Δ), με βάση τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη μία μέση ετήσια δαπάνη ηλεκτρικού 700 ευρώ ανά νοικοκυριό, καθώς και ενδεικτική τιμή πετρελαίου θέρμανσης 1,4 ευρώ/λίτρο (μετά την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης), η συνολική ετήσια ενεργειακή δαπάνη των τυπικών νοικοκυριών στη Δυτική Μακεδονία, με χρήση πετρελαίου θέρμανσης, διαμορφώνεται αντίστοιχα ως εξής:

-Για θερμομονωμένη μονοκατοικία 100 έως 120 τ.μ: 2.800-3.920 ευρώ/έτος
-Για αμόνωτη μονοκατοικία 100 έως 120 τ.μ: 4.620-6.720 ευρώ/έτος
-Για διαμέρισμα 90 τ.μ σε θερμομονωμένη πολυκατοικία τεσσάρων έως έξι διαμερισμάτων: 1.820-2.660 ευρώ/έτος
-Για διαμέρισμα 90 τ.μ σε αμόνωτη πολυκατοικία τεσσάρων έως έξι διαμερισμάτων: 2.520-3.780 ευρώ/έτος.

Με βάση τα παραπάνω, το ΤΕΕ/ΤΔΜ ζητά τη θέσπιση κινήτρου ενεργειακής φτώχειας στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων όπως επίσης και τη θεσμοθέτηση κινήτρων με γεωγραφικό-κλιματολογικό προσδιορισμό σε αναλογία με τις κλιματολογικές ζώνες του ΚΕΝΑΚ, για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Παράλληλα, ζητά να υπάρξει συγκεκριμένη ρύθμιση για την περιοχή, σε ό,τι αφορά την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στους δύο τύπους πετρελαίου, καθώς «δεν είναι κοινωνικά δίκαιο να καλυφθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού μέσω της αύξησης ενός φόρου, που επηρεάζει τελείως διαφορετικά το πορτοφόλι ενός νοικοκυριού στην Κρήτη ή την Αθήνα, σε σχέση με τη Δυτική Μακεδονία».

Προτείνει να υπάρχει ξεχωριστό ταμείο σε κάθε περιφέρεια, ως προς τους φόρους του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε τα κεφάλαια αυτά να «επιστρέφουν» σε ένα ποσοστό στην περιοχή, για να χρηματοδοτούν δράσεις διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας. Ζητά, τέλος, να δοθούν ισχυρά κίνητρα καθώς και να προωθηθούν δράσεις υποκατάστασης -με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)- του πετρελαίου θέρμανσης, ως βασικού καύσιμου θέρμανσης κτιρίων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024