Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε ακραία φτώχεια επιπλέον 44 εκατ. άνθρωποι λόγω των ακριβών τροφίμων

Σε ακραία φτώχεια επιπλέον 44 εκατ. άνθρωποι λόγω των ακριβών τροφίμων

Άλλους 44 εκατομμύρια ανθρώπους έριξε σε ακραία φτώχεια η αύξηση των τιμών των τροφίμων τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία κρούει τον κίνδυνο για το άλμα των τιμών του καλαμποκιού και των σιτηρών. Τα ακριβότερα τρόφιμα πλήττουν πρωτίστως τους πληθυσμούς των φτωχώτερων κρατών, που ξοδεύουν περίπου το μισό του εισοδήματός τους για φαγητό.

Άλλους 44 εκατομμύρια ανθρώπους έριξε σε ακραία φτώχεια η αύξηση των τιμών των τροφίμων τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία κρούει τον κίνδυνο για το άλμα των τιμών του καλαμποκιού και των σιτηρών.

Τα ακριβότερα τρόφιμα πλήττουν πρωτίστως τους πληθυσμούς των φτωχότερων κρατών, που ξοδεύουν περίπου το μισό του εισοδήματός τους για φαγητό.

Ο Ρόμπερτ Ζέλικ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, τόνισε την Τρίτη ότι οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων «έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα», καταγράφοντας άυξηση 29% πέρυσι, και βρίσκονται μόλις 3% χαμηλότερα από το ζενίθ τους το καλοκαίρι του 2008.

Ο ίδιος σημείωσε ότι την κατάσταση επιβαρύνουν και οι απαγορεύσεις στις εξαγωγές (όπως από την πλευρά της Ρωσίας, εξαιτίας των πρόσφατων πυρκαγιών) και τα φαινόμενα ακραίων καιρικών συνθηκών.

Κριτήριο για την ακραία φτώχεια ορίζεται η δαπάνη 1,25 δολαρίων την ημέρα ανά άτομο. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν κάτω από αυτό το όριο της φτώχειας.

«Οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Ο δείκτης των τιμών των τροφίμων της Παγκόσμιας Τράπεζας αυξήθηκε κατά 15% μεταξύ Οκτωβρίου 2010 και Ιανουαρίου 2011, και δεν είναι παρά μόνο 3% κάτω από το υψηλότερο επίπεδο του το 2008» αναφέρει η Τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Τους τελευταίους έξι μήνες έχουν σημειωθεί απότομες αυξήσεις στις τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο στο σιτάρι, το καλαμπόκι, τη ζάχαρη και τα βρώσιμα έλαια, και μια σχετικά μικρότερη αύξηση της τιμής του ρυζιού, σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Αυτές οι αυξήσεις ήταν προς όφελος των αγροτών και ορισμένων χωρών εξαγωγής. Όμως, για την Παγκόσμια Τράπεζα, ο αντίκτυπός τους στο σύνολο του πληθυσμού του πλανήτη είναι αρνητικός: έχουν βγάλει μόνο 24 εκατομμύρια ανθρώπους από την ακραία φτώχεια, ενώ έχουν βυθίσει σε αυτήν 68 εκατομμύρια άλλους.

Τα στοιχεία της Παγκόσμιας τράπεζας εδώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024