Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση για την απόσυρση οχημάτων Ι.Χ.

Τι προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση για την απόσυρση οχημάτων Ι.Χ.

Όλες τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία της απόσυρσης των επιβατικών αυτοκινήτων περιλαμβάνει κοινή υπουργική απόφαση, η οποία θα δημοσιευθεί άμεσα στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Η διαδικασία της απόσυρσης σύμφωνα με την υπουργική απόφαση θα διαρκέσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2011.

Όλες τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία της απόσυρσης των επιβατικών αυτοκινήτων περιλαμβάνει κοινή υπουργική απόφαση, η οποία θα δημοσιευθεί άμεσα στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Η διαδικασία της απόσυρσης σύμφωνα με την υπουργική απόφαση θα διαρκέσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2011.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, την οποία δημοσιεύει το ΒΗΜΑonline, στη διαδικασία της απόσυρσης μπορούν να ενταχθούν περίπου 2.500.000 οχήματα για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα έως τις 31 Δεκεμβρίου 1998.

Προϋπόθεση να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας για το 2011 καθώς και τυχόν οφειλές προηγούμενων ετών.

Η διαδικασία της απόσυρσης πραγματοποιείται μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ).

Αναλυτικά η διαδικασία της απόσυρσης περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

  • Ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος παραδίδει το αποσυρόμενο όχημα σε εγκατάσταση επεξεργασίας ή σε σημείο συλλογής ΟΤΚΖ και λαμβάνει τη σχετική βεβαίωση παραλαβής.
  • Πολύ σημαντικό: Το αποσυρόμενο όχημα θα πρέπει να προσκομίζεται προς παράδοση, να διαθέτει όλα τα μηχανικά του μέρη και να διαθέτει όλα τα στοιχεία του αμαξώματος.
  • Το εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΟΤΚΖ εκδίδει πιστοποιητικό καταστροφής το οποίο και χορηγείται από το σύστημα ή μεσω του συλλογής στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη μέσα σε 8 ημέρες.
  • Αντίγραφο του πιστοποιητικού καταστροφής διαβιβάζεται μαζί με τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος από το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΟΤΚΖ σε οποιαδήποτε υπηρεσία μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας προκειμένου να γίνει οριστική διαγραφή του οχήματος.
  • Η παραπάνω υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινιών της Περιφέρειας εκδίδει και παραδίδει στον ιδιοκτήτη ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, τη μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής, αφού δηλωθεί υπευθύνεως ότι η συγκεκριμένη διαγραφή πραγματοποιείται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα κίνητρα για την απόσυρση.
  • Το πιστοποιητιό καταστροφής συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση της εγκατάστασης επεξεργασίας σχετικά με την κατάσταση του οχήματος.
  • Σε περίπτωση απώλειας άδειας κυκλοφορίας ή πινακίδων, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της απόσυρσης θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του οχήματος να υποβάλλει στην υπηρεσία Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Από τη διαδικασία της οριστικής διαγραφής οχημάτων εξαιρούνται οχήματα τα οποία έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό.

Για την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης απαιτείται προηγουμένως η καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή, καθώς και τυχόν οφειλόμενων προηγούμενων ετών. Αρμόδιος για τη βεβαίωση και την είσπραξη των οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας είναι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη του οχήματος.

Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ χορηγεί βεβαίωση στην οποία αναγράφεται ότι «για το αποσυρόμενο επιβατικό αυτοκίνητο με αριθμό κυκλοφορίας….. έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας 2011 και προηγούμενων ετών».

Προκειμένου για οχήματα για τα οποία οι ιδιοκτήτες αυτών έχουν υποβάλλει δήλωση ακινησίας για το αποσυρόμενο όχημα, χορηγείται αντίγραφο της αδείας κυκλοφορίας του οχήματος και προσωρινή άδεια κυκλοφορίας με την ένδειξη «για την παράδοση του οχήματος σε σημείο συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), χωρίς την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή.

Για την παραλαβή καινούριου αυτοκινήτου μέχρι 2.000 κυβικών ο ιδιοκτήτης του αποσυρόμενου επιβατικού οχήματος ή το πρόσωπο προς το οποίο έχει γίνει σχετική εκχώρηση δικαιώματος απόσυρσης, υποβάλλει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή το το οικείο παραστατικό στο οποίο επισυνάπτονται η πράξη οριστικής διαγραφής καθώς και η βεβαίωσης καταβολής των τελών κυκλοφορίας

Στην περίπτωση που η παραπάνω διαδικασία πραγματοποιείται από τις εμπορικές επιχειρήσεις εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών κατατίθενται:

  • Αίτηση με την οποία ζητούν την παραλαβή του καινούριου αυτοκινήτου προκειμένου να το διαθέσουν στο δικαιούχο.
  • Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 του ιδιοκτήτης του αποσυρόμενου οχήματος για τη συμφωνία με την εμπορική επιχείρηση ως προς τη διαδικασία της απόσυρσης ή και του προσώπου προς το οποίο έχει γίνει εκχώρηση του δικαιώματος προς απόσυρση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από Δημόσια Αρχή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024