Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζοφερές οι προοπτικές για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές φέτος λέει ο Σ.Ντερούζ

Ζοφερές οι προοπτικές για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές φέτος λέει ο Σ.Ντερούζ

Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει τους στόχους του μνημονίου, να υλοποιήσει πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και να αναδιαρθρώσει τις τράπεζες πριν επιστρέψει στις αγορές, είπε στο Reuters ο Σ.Ντερούζ της τρόικας. Χαρακτήρισε λοιπόν «μάλλον ζοφερές» τις προοπτικές για επιστροφή φέτος, ενώ «ερωτηματικό μένει ακόμη» και το αν θα τα καταφέρει το 2012. Οι αγορές θέλουν να δουν την Ελλάδα να περικόπτει το χρέος της μέσω ιδιωτικοποιήσεων, υποστήριξε ο Ντερούζ και προέβλεψε ότι από το σύνολο των 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, τα 35 δισ. θα προκύψουν από εκποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας και τα 10 από πώληση μετοχών σε ΔΕΚΟ.

Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει τους στόχους του μνημονίου, να υλοποιήσει ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και να αναδιαρθρώσει τις εγχώριες τράπεζες πριν επιστρέψει στις αγορές, είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην Ελλάδα Σερβάζ Ντερούζ, την Παρασκευή.

Χαρακτήρισε λοιπόν «μάλλον ζοφερές» τις προοπτικές για επιστροφή φέτος, ενώ «ερωτηματικό μένει ακόμη» και το αν θα τα καταφέρει το 2012.

Οι αγορές θέλουν να δουν την Ελλάδα να περικόπτει το χρέος της μέσω ιδιωτικοποιήσεων, υποστήριξε ο Ντερούζ και προέβλεψε ότι από τα 50 δισ. ευρώ (που είναι βάσει μνημονίου Νο4 ο νέος στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το διάστημα 2011-15) τα 35 δισ. ευρώ θα προκύψουν από δημόσια ακίνητη περιουσία και τα 10 δισ. ευρώ από πώληση μετοχών σε ΔΕΚΟ.

«Οι προοπτικές για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2011 είναι μάλλον ζοφερές», είπε ο Σερβάζ Ντερούζ την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης της τρόικας στην Αθήνα.

«Ερωτηματικό μένει ακόμα και πάνω από το εάν θα μπορέσει να επιστρέψει το 2012, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί και από το διεθνές περιβάλλον», συμπλήρωσε.

«Το τεστ της αλήθειας για το πρόγραμμα θα είναι είναι το εάν θα μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές […] αυτό πρέπει να γίνει πάνω σε σωστές βάσεις» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Ντερούζ οι αγορές επιθυμούν να δουν την Ελλάδα να περικόπτει το χρέος της μέσω ιδιωτικοποιήσεων. Παράγοντα-κλειδί, κατά τη γνώμη του, για την επιστροφή στις αγορές αποτελεί και η αναδιάρθρωση των τραπεζών.

«Οι τράπεζες, τόσο οι ιδιωτικές όσο και οι δημόσιες, πρέπει να αναδιαρθρωθούν. Έχουν έλλειψη ρευστότητας, χρειάζονται απομόχλευση και αναδιάρθρωση», είπε ο κ. Ντερούζ.

Πρόκληση αποτελεί, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Κομισιόν και η επίτευξη του νέου στόχου για τις αποκρατικοποιήσεις. «Δεκαπέντε δισεκατομμύρια για το 2011-2012 είναι μια καλή εκτίμηση, δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό το νούμερο. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να το κάνουμε σε δύο χρόνια», επισήμανε ο Σ.Ντερούζ.

Από τον γενικότερο στόχο των 50 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, τα 35 δισ. ευρώ προβλέπεται να αντληθούν από την εκμετάλλευση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, 10 δισ. ευρώ από την πώληση μετοχών σε εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις και άλλα 5 δισ. ευρώ από την χρήση του πρώην αερολιμένα Αθηνών στο Ελληνικό, δήλωσε ο κ. Ντερούζ.

«Ελπίζω ότι η κυβέρνηση είναι τώρα έτοιμη να κάνει κάτι με τις συμμετοχές της σε τηλεπικοινωνίες, ΔΕΗ και την επιχείρηση φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ)», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024