Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ελλάδα «εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κοντά στην πτώχευση», λέει ο Π.Ρουμελιώτης

Η Ελλάδα «εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κοντά στην πτώχευση», λέει ο Π.Ρουμελιώτης

«Ο κίνδυνος είναι μπροστά μας. Χρειάζεται σκληρή και μακροχρόνια προσπάθεια». Με αυτά τα λόγια εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις οικονομικές εξελίξεις ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κοντά στην πτώχευση».

«Ο κίνδυνος είναι μπροστά μας. Χρειάζεται σκληρή και μακροχρόνια προσπάθεια».

Με αυτά τα λόγια εξέφρασε, την Πέμπτη, την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις οικονομικές εξελίξεις ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, στο πλαίσιο της ομιλίας του με θέμα «προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» που έγινε στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο κ. Ρουμελιώτης αναφέρθηκε στο μέγεθος και το βάθος της ελληνικής κρίσης, τονίζοντας πολλές φορές ότι «χρειάζονται χρόνια και τεράστιες προσπάθειες για να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα «εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κοντά στην πτώχευση» και πως «όσοι ισχυρίζονται ότι το 2013 με τη λήξη του Μνημονίου λήγουν και τα προβλήματα, απατώνται».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του τέως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκου Γκαργκάνα, ο οποίος εκτός των άλλων κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «λαϊκίζει επικίνδυνα» με τη στάση της απέναντι στο Μνημόνιο.

Επίσης, ο κ. Ρουμελιώτης σε ερώτηση που δέχτηκε απάντησε ότι η σωτηρία είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, σημειώνοντας ότι όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση «δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτε απ’ όλα αυτά».

«Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις για να βγούμε από το πρόβλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τις διαδικασίες επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους από πλευράς ΔΝΤ, εξήγησε ότι το Ταμείο ακολουθεί τους ίδιους κανόνες για όλες τις χώρες και πως το επιτόκιο είναι δεδομένο.

Για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, παρουσίασε τα αποτελέσματα της τελευταίας μελέτης του ΔΝΤ στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα ή άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν πρέπει να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία, διότι έτσι θα κλείσουν οι αγορές για πολλά χρόνια.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε ότι χωρίς ανάπτυξη «δεν γλυτώνουμε» από το χρέος.

«Προϋπόθεση για να προκύψει ανάπτυξη είναι η δημοσιονομική εξυγίανση με κάθε κόστος. Όπως επίσης να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πρέπει να γίνει ένα ελληνικό μνημόνιο μεταξύ των πολιτικών και των πολιτών, ώστε όλοι να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση που
βρισκόμαστε και να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Ακόμα και στην περίπτωση λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης, το χρέος για τη χώρα μας είναι βαρύ», είπε.

Τέλος, ο κ. Ρουμελιώτης δήλωσε υπέρμαχος του ευρω-ομολόγου, τονίζοντας ότι είναι η μόνη λύση για τη σωτηρία και ότι ήταν και σκέψη του Ζακ Ντελόρ πριν από μερικά χρόνια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Oλυμπιακός: Η μεγάλη διαφορά με τον ΠΑΟ

Ο Ολυμπιακός πήρε στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα και μέσα από το διπλό στη Βαρκελώνη, αναδύεται η μεγάλη διαφορά που έχει την εφετινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024