Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρωτογενές πλεόνασμα 5% το 2015 ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών

Πρωτογενές πλεόνασμα 5% το 2015 ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών

Σε δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015 της τάξης του 5% επί του ΑΕΠ στοχεύει το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου μετά τη νέα συνάντηση του Γ.Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους της τρόικας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα μέτρα 12,77 δισ. ευρώ της επόμενης τριετίας, που πρέπει να έχουν δρομολογηθεί μέχρι το Μάιο, ενώ η τρόικα επικεντρώνεται στην επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Σε δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015 της τάξης του 5% επί του ΑΕΠ στοχεύει το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου μετά τη νέα συνάντηση του Γ.Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους της τρόικας το απόγευμα της Τρίτης.

Στη συνάντηση των αξιωματούχων με τον υπουργό συζητήθηκε το πλαίσιο 2012-2015, για το οποίο προβλέπονται μέτρα ύψους 12,77 δισ. ευρώ (5,2% του ΑΕΠ) που πρέπει να έχουν νομοθετηθεί έως τον Μάιο. Παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι θα υπάρξει διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και οικονομολόγους για τις στοχευμένες δράσεις που θα απαιτηθούν σε δαπάνες και ανάπτυξη, που θα εξειδικευθούν για κάθε υπουργείο.

Το θέμα πλέον, ανέφεραν τα στελέχη, δεν είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά πού πρέπει να υπάρξει στόχευση ώστε να αρχίσει να μειώνεται το δημόσιο χρέος.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας επικεντρώνονται στην επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ η έγκριση της τέταρτης δόσης του δανείου (ύψους 15 δισ. ευρώ) θεωρείται δεδομένη.

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι οι επικεφαλής της τρόικας πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις δεσμεύσεις που έχει λάβει η χώρα ή στα χρονοδιαγράμματα της υλοποίησής τους, αλλά ζητούμενο είναι να μην χαθεί η δυναμική στις μεταρρυθμίσεις.

Επιπλέον, η τρόικα περιμένει να δει πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη οι διατάξεις σχετικά με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, όπως αναμένει και τις αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία.

Η τρόικα εντοπίζει αβεβαιότητες στις δαπάνες του ευρύτερου τομέα της Κεντρικής Κυβέρνησης, ζητώντας αυστηρότερο έλεγχο σε φορείς που δεν δίνουν στοιχεία, παράλληλα με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι παράγοντες του υπουργείου επισήμαναν επίσης ότι «δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως και δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024