Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ για την κυματική ενέργεια

Με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ για την κυματική ενέργεια

Με συντονιστή το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος E-WAVE για την Ανατολική Μεσόγειο, με θέμα την εκτίμηση του ενεργειακού δυναμικού από τα θαλάσσια κύματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Με συντονιστή το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος E-WAVE για την Ανατολική Μεσόγειο, με θέμα την εκτίμηση του ενεργειακού δυναμικού από τα θαλάσσια κύματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ/ΕΝΕΡΓΙΑ» και υλοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Naval Postgraduate School των Ηνωμένων Πολιτειών, τη Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου και το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου την Δευτέρα, για τα επόμενα δύο χρόνια οι ερευνητές από την Κύπρο, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας υπολογιστικών συστημάτων και μοντέλων προσομοίωσης ατμοσφαιρικών, κυματικών και ενεργειακών παραμέτρων, θα προσδιορίσουν το ενεργειακό δυναμικό της ΑΟΖ της Κύπρου σε υψηλή διακριτική ικανότητα, μέσω της παραγωγής αναλυτικών χαρτών και στατιστικών-κλιματολογικών στοιχείων.

Το έργο θα παράσχει τις απαραίτητες πληροφορίες για την αξιοποίηση της κυματικής ενέργειας, ενώ παράλληλα αναμένεται να προωθηθεί σημαντικά η συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας της Κύπρου με ερευνητικές ομάδες αιχμής από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία έρχονται στο φως από τις ενδείξεις που υπάρχουν για εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΑΟΖ Κύπρου.

Από τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στο κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ, διαπιστώθηκε ότι αναβλύζει ήδη φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Το κοίτασμα «Κύπρος Α» βρίσκεται μόλις 34 χιλιόμετρα δίπλα, με παρόμοια γεωλογική σύσταση και παρόμοια σεισμογραφικά αποτελέσματα.

Οι έρευνες που έγιναν σε 20 χιλιάδες χιλιόμετρα διαδρομές στα 13 θαλάσσια οικόπεδα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, έδωσαν ισχυρές ενδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε περιοχές εντός της ΑΟΖ Κύπρου, αλλά και σε ζώνη που δεν έχει οριοθετηθεί ακόμα και γειτνιάζει με την τουρκική ΑΟΖ.

Στη Λευκωσία υπολιγίζουν ότι εάν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με την στρατηγική που έχει χαραχθεί, τότε το 2015 η Κύπρος θα έχει το δικό της φυσικό αέριο. Μόνο από το κοίτασμα «Κύπρος Α» η χώρα εκτιμάται ότι θα έχει όφελος 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ο διευθυντής Ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης, «έχουμε 14 γεωλογικές δομές με πάρα πολύ καλές προοπτικές εντός ΑΟΖ Κύπρου», ενώ η αξία του «Οικοπέδου 12» υπολογίζεται στα 50 – 80 δισ. δολάρια.

Είκοσι εταιρείες αγόρασαν τα δεδομένα για κοιτάσματα στην ΑΟΖ Κύπρου, ενώ ο κ. Κασίνης αποκάλυψε στη συνέντευξή του ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις για αγορά τους από ακόμα 21 εταιρείες.

Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα πως κατά την επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Δ.Χριστόφια τον Μάρτιο στο Τελ Αβίβ, θα υπογραφεί και συμφωνία συνεκμετάλλευσης κοινών κοιτασμάτων με Ισραήλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024