Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους βλέπει ο ΟΟΣΑ - Διαψεύδουν κυβέρνηση και Βρυξέλλες

Ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους βλέπει ο ΟΟΣΑ – Διαψεύδουν κυβέρνηση και Βρυξέλλες

Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, σε αντίθεση με την Ισπανία και Πορτογαλία, δήλωσε από το Νταβός ο γ.γ. του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. Διαψεύδει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ τονίζοντας ότι η αναδιάρθρωση ή το «κούρεμα» του χρέους σε χώρα της ευρωζώνης δεν είναι στο πρόγραμμα. Κατά της αναδιάρθρωσης τάσσεται για άλλη μια φορά και ο Επίτροπος Ολι Ρεν, ενώ ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου επαναλαμβάνει αυστηρά ότι «η Ελλάδα δεν σκέφτεται την αναδιάρθρωση». Η κυβέρνηση συζητεί μόνο την επιμήκυνση, προσθέτει ο Γ.Πεταλωτής.

Η συζήτηση και τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας «ταξίδεψε» και στο Νταβός της Ελβετίας, προκαλώντας μάλιστα σύγκρουση απόψεων με τους αξιωματούχους των Βρυξελλών και την ελληνική κυβέρνηση να διαψεύδουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο.

Αντίθετα, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, σε αντίθεση με την Ισπανία και την Πορτογαλία οι οποίες μάλλον δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάτι τέτοιο.

«Υπάρχει μία χώρα που πιθανόν να χρειαστεί αναδιάρθρωση και αυτή είναι η Ελλάδα. Δεν ανησυχώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η μεταχείριση των χωρών αυτών από τις αγορές είναι άδικη», δήλωσε ο κ. Γκουρία στην τηλεόραση του Reuters, στο περιθώριο του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Αναφερόμενος στην Ιαπωνία, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ είπε ότι τα προβλήματα με το χρέος της χώρας δεν είναι κάτι καινούριο και ότι η υποβάθμιση της αξιολόγησής της από την Standard& Poor’s θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Αναδιάρθρωση ή περικοπή («haircut») χρέους χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν είναι στο πρόγραμμα, είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

«Δεν υπάρχει κρίση του ενιαίου νομίσματος. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο», συμπλήρωσε.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν κινείται προς την αναδιάρθρωση έστειλε από το Νταβός και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την παρέμβασή του στο πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο Γ.Παπανδρέου επανέλαβε ότι η χώρα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, αντίθετα έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή αυτού του ενδεχόμενου. «Έχουμε οδικό χάρτη για να βγούμε από το πρόβλημα του χρέους» είπε χαρακτηριστικά.

Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάσσεται για μία ακόμη φορά και ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εικασίες, για το εάν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το βάρος του χρέους της. Για το λόγο αυτό προτείναμε να δοθούν στην Αθήνα όπως και στο Δουβλίνο επτά χρόνια για να επιστρέψει τη βοήθεια»», λέει ο κ. Ρεν.

Ο Φινλανδός επίτροπος εκτιμά ότι μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα συνεπάγονταν μεγαλύτερη οικονομική αναταραχή.

«Αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε και θα το αποτρέψουμε», διαβεβαιώνει.

Τη «σκυτάλη» παίρνει στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής που απέκλεισε για άλλη μια φορά με κατηγορηματικό τρόπο, το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και τόνισε ότι η κυβέρνηση συζητεί μόνο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

«Επί 15 μήνες, κάθε μέρα, υπάρχουν δεκάδες δηλώσεις για την ελληνική οικονομία, δηλώσεις που αρχικά μιλούσαν για πτώχευση και που, όπως αποδεικνύουμε, όχι μόνο δεν πτωχεύσαμε, αλλά δημιουργούμε και προοπτική για την έξοδο από την κρίση», είπε.

Σημείωσε δε ότι «με βάση αυτό, εμείς αποκλείουμε την αναδιάρθρωση του χρέους» και ότι «η μόνη συζήτηση στην οποία συμμετέχουμε είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και μόνο».

Αναδιάρθρωση βλέπει και ο Τζ.Σόρος

Ο διάσημος επενδυτής Τζορτζ Σόρος δήλωσε από το Νταβός ότι η ΕΕ δεν πρέπει να καθυστερήσει την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους έως το 2013.

«Είναι φανερά άδικο ότι οι πολίτες της Ιρλανδίας πρέπει να απορροφήσουν όλες τις ζημιές των τραπεζών, ενώ οι κάτοχοι των τραπεζικών ομολόγων δεν θα φέρουν κανένα κόστος και νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg στο περιθώριο του Συνεδρίου του Νταβός.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Σόρος είπε «ότι στον κατάλληλο χρόνο, μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα, θα χρειαστεί επίσης να αναδιαρθρώσει το χρέος της», προσθέτοντας ότι «η Πορτογαλία επίσης πιθανόν να χρειαστεί αναδιάρθρωση».

Αναφερόμενος στις ενδεχόμενες συνέπειες από την αναδιάρθρωση, ο επενδυτής είπε ότι μπορούν να απορροφηθούν. «Θα προκαλέσει ζημιές και αν υπάρχουν ζημιές θα πρέπει το Ταμείο έκτακτων καταστάσεων (σ.σ.: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) να καλύψει το κενό στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών».

Σύμφωνα με τον κ. Σόρος, η κρίση χρέους είναι στο δρόμο της αντιμετώπισής της με τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά πρόσθεσε ότι η ανισορροπία μεταξύ των ισχυρότερων και των πιο αδύνατων οικονομιών της Ευρωζώνης είναι «πολιτικά μη διατηρήσιμη» και παραμένει ένα «άλυτο πρόβλημα».

Υπάρχει, είπε, «η πολιτική δέσμευση να διατηρηθεί το ευρώ, αλλά μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη δοκιμασία στις χώρες με χρέη, που είναι στην αργή ταχύτητα της Ευρώπης, και τελικά μετά από χρόνια μπορεί να οδηγήσει στην πολιτική διάλυση της Ευρώπης».

Ζητούν ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης

Την ανάγκη διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τονίζουν με συνεντεύξεις τους ο Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters, ο κ. Τρισέ επανέλαβε τη θέση του ότι το ΕΤΧΣ πρέπει να ενισχυθεί «τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά», να γίνει όσο το δυνατόν πιο ευέλικτο και να μπορεί να αγοράζει ομόλογα των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα.

Ο κ. Ρεν τόνισε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι δεν είναι ακόμη σαφές με ποιο τρόπο θα αυξηθεί το πραγματικό βεληνεκές δανεισμού του Ταμείου, χωρίς να αυξηθεί το όριο των 440 δισ. ευρώ που προβλέπεται από το καταστατικό του.

«Υπάρχουν διάφορες επιλογές, όπως μεγαλύτερες εγγυήσεις ή πληρωμές κεφαλαίων στο ΕΤΧΣ. Είναι σαφές ότι όλες οι χώρες πρέπει να μετέχουν», είπε ο κ. Ρεν, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να φέρουν το βάρος μόνο οι χώρες με τη βαθμολογία ΑΑΑ».

Δικαιολογώντας γιατί πρέπει να αυξηθεί η δύναμη πυρός του Ταμείου, ο Φινλανδός επίτροπος είπε:

«Πρέπει να αποδείξουμε με αξιόπιστο τρόπο στις αγορές ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία κερδοσκοπία κατά του ευρώ», προσθέτοντας ότι «πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι οι κερδοσκοπικές πωλήσεις δεν συμφέρουν».

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, υποστήριξε την αύξηση του βεληνεκούς του ΕΤΧΣ και τη δυνατότητά του να αγοράζει ομόλογα ή να χορηγεί πιστωτικές γραμμές σε χώρες της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα.

Στο ίδιο πλαίσιο και η δήλωση του Λορέντζο Σμάγκι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, που εκτιμά ότι η αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα είχε μεγάλα πλεονεκτήματα, αλλά η όποια τέτοια απόφαση εναπόκειται στις κυβερνήσεις.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια διάσωσης της ΕΕ για την αγορά κρατικών ομολόγων, ένα ρόλο που επί του παρόντος έχει αναλάβει η ΕΚΤ, ο κ. Σμάγκι είπε: «Αυτή είναι μια απόφαση που εναπόκειται στις κυβερνήσεις. Σίγουρα θα ήταν κέρδος για όλους, μια κατάσταση που θα ευνοούσε τη σταθερότητα του συστήματος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024