Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παραδέχεται το Βερολίνο την ύπαρξη προτάσεων για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Παραδέχεται το Βερολίνο την ύπαρξη προτάσεων για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

H γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με εκπρόσωπό της να δηλώνει πως «φαίνεται πως είναι αλήθεια, ότι υπάρχουν τέτοιες προτάσεις, καθώς τις διαβάζουμε και κυκλοφορούν στην Ευρώπη». Την ανάγκη μίας συνολικής στρατηγικής ως απάντηση στην κρίση χρέους στην Ευρώπη επαναλαμβάνει το Βερολίνο, ενώ το ζήτημα της «ολοκληρωμένης λύσης» αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο στη γερμανική πρωτεύουσα.

H γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Φαίνεται πως είναι αλήθεια, ότι υπάρχουν τέτοιες προτάσεις, καθώς τις διαβάζουμε και κυκλοφορούν στην Ευρώπη» ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων αλλά υπάρχει ανάγκη μιας συνολικής στρατηγικής».

Στη διαμόρφωση αυτής της στρατηγικής «η γερμανική κυβέρνηση θα συμβάλει με τις δικές της δυνάμεις», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες εντείνονται οι συζητήσεις για τα σενάρια που εξετάζουν οι Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μεταξύ άλλων, το γερμανικό Spiegel ανέφερε ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης
Κλάους Ρέγκλινγκ είχε προτείνει να δοθεί από το Ταμείο ένα δάνειο στην Ελλάδα, με το οποίο θα μπορούσε να αγοράσει υπάρχοντα -υψηλότοκα- ομόλογα, σε τιμές αγοράς.

Η επαναγορά των ομολόγων θα τίθεται σε εθελοντική βάση για τους κατόχους τους, και θα γίνεται με βάση τις τιμές τους στη δευτερογενή αγορά, οι οποίες είναι σήμερα σημαντικά χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία.

Το σχέδιο, σύμφωνα πάντα με το γερμανικό περιοδικό, συζητήθηκε από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα και έτυχε «καλής ανταπόκρισης».

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι το μόνο που συζητάται είναι η επιμήκυνση αποπληρωμής των 110 δισ ευρώ. Σχολιάζοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος
Πεταλωτής ανέφερε: «Η δική μας θέση όπως και η θέση της ΕΕ είναι συγκεκριμένη. Δεν τίθεται θέμα εφαρμογής τέτοιων σεναρίων. Η τήρηση των στόχων είναι η μόνη πραγματικότητα, το μόνο πραγματικό σενάριο».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη συζήτηση στην οποία συμμετέχουμε και η οποία είναι σοβαρή που γίνεται είναι για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους» σημείωσε ο Γ.Πεταλωτής.

Συνάντηση Μέρκελ και Μπαρόζο στο Βερολίνο

Το ζήτημα της «ολοκληρωμένης λύσης» αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο στη γερμανική πρωτεύουσα την Τρίτη.

Σε αυτή την «από καιρό προγραμματισμένη συνάντηση», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα συζητηθούν επιπλέον ενεργειακά θέματα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο έχει συγκρουστεί με την καγκελάριο Μέρκελ, κυρίως εξαιτίας της στάσης του Βερολίνου στη συζήτηση για ενίσχυση των διαθέσιμων κεφαλαίων του Ταμείου στήριξης. Η Κομισιόν, όπως επανέλαβε και τη Δευτέρα ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν, τάσσεται υπέρ της αύξησης των κεφαλαίων του Ταμείου και της διεύρυνσης του ρόλου του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024