Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλλάζουν τα κριτήρια για επιβολή προστίμων από το ΣΕΠΕ σε εργοδότες

Αλλάζουν τα κριτήρια για επιβολή προστίμων από το ΣΕΠΕ σε εργοδότες

Η σοβαρότητα της παράβασης, ο αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση, το αν η εταιρεία έχει υποπέσει ξανά σε παραβάσεις, η σοβαρότητα των συνεπειών της παράβασης και η έκταση του κινδύνου περιλαμβάνονται μεταξύ των κριτήριων βάσει των οποίων θα υπολογίζονται τα πρόστιμα, που θα επιβάλει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Με τη νέα απόφαση του υπουργείου Εργασίας, ο τρόπος επιβολής προστίμων γίνεται επιστημονικός και αντικειμενικός και δεν θα εξαρτάται από την υποκειμενική άποψη και την εμπειρία του Επιθεωρητή.

Η σοβαρότητα της παράβασης, ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρηση, το αν η επιχείρηση έχει υποπέσει ξανά σε παραβάσεις, η σοβαρότητα των συνεπειών της παράβασης και η έκταση του κινδύνου περιλαμβάνονται μεταξύ των κριτήριων με βάση τα οποία θα υπολογίζονται τα πρόστιμα, που θα επιβάλει από δω και στο εξής το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Με τη νέα απόφαση του υπουργείου Εργασίας ο τρόπος επιβολής προστίμων στηρίζεται σε επιστημονικές μεθόδους και υπερβαίνει τον υποκειμενικό και εμπειρικό τρόπο με τον οποίο επέβαλαν μέχρι σήμερα τα πρόστιμα οι Επιθεωρητές Εργασίας.

Ειδικότερα, στο εξής τα πρόστιμα από τους Επιθεωρητές Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας θα επιβάλλονται με την αρχή της αναλογικότητας ποινών και των κυρώσεων και με βάση ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια.

Αυτό ορίζει Υπουργική Απόφαση η οποία εξεδόθη κατόπιν της θετικής γνωμοδότησης του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕΕ), στο οποίο προΐσταται ο Εδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ, κ. Χάλαρης Μιχάλης.

Ο νέος τρόπος επιβολής των προστίμων στηρίζεται στην επιστημονική αλγοριθμική μέθοδο και υπερβαίνει τον υποκειμενικό και εμπειρικό τρόπο με τον οποίο επέβαλαν μέχρι σήμερα τα πρόστιμα οι Επιθεωρητές Εργασίας.

Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τους Κοινωνικούς Επιθεωρητές Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, καθορίζονται με βάση τρεις μεταβλητές:

  • τη σοβαρότητα της παράβασης,
  • τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρηση, όπως και
  • το αν η επιχείρηση είναι υπότροπη.

Συνεκτιμούνται επίσης, ο βαθμός συνεργασίας με τους Επιθεωρητές ή τυχόν επαναλαμβανόμενη μη συμμόρφωση σε υποδείξεις – συστάσεις, ο βαθμός ευθύνης του εργοδότη, η παρεμπόδιση του έργου του Επιθεωρητή κατά τη διενέργεια του ελέγχου, η μη χορήγηση στοιχείων κατά τη διάρκεια της έρευνας κτλ.

Ανάλογη μέθοδος θα χρησιμοποιείται στο εξής και σε ό,τι αφορά στον καθορισμό των προστίμων για θέματα υγείας και Ασφάλειας που επιβάλλονται από τις Τεχνικές Επιθεωρήσεις Εργασίας.

Ειδικότερα, τα πρόστιμα θα καθορίζονται με βάση τα κριτήρια:

  • του αριθμού των εργαζομένων,
  • τη σοβαρότητα των συνεπειών παράβασης και έκτασης του κινδύνου, καθώς και
  • την κατηγορία επιχείρησης στην οποία ανήκει η επιχείρηση με βάση το Ν. 3850/2010.

Και εδώ θα προσμετράτε ο παράγοντας της υποτροπής. Θα συνεκτιμώνται η επιβολή στην ίδια επιχείρηση δύο τουλάχιστον διοικητικών κυρώσεων για παρόμοιες παραβάσεις μέσα σε μία τετραετία, ή η έκδοση μίας τουλάχιστον αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης που αφορά την τέλεση αξιόποινης πράξης για παρόμοια παράβαση.

Η υποτροπή προκύπτει και από το συνδυασμό των δύο παραπάνω περιπτώσεων, δηλαδή επιβολή διοικητικής κύρωσης και έκδοση αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης.

Το αρχικό πρόστιμο μπορεί να αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι.

Ακολουθούν συγκεκριμένα παραδείγματα

Παραδείγματα επιβολής προστίμων

  • 1ο Παράδειγμα – παράνομη υπερωριακή απασχόληση

Κατά την πραγματοποίηση ελέγχου σε επιχείρηση διαπιστώθηκε παράβαση διατάξεων της Εργατικής Νομοθεσίας για υπέρβαση χρονικών ορίων εργασίας (παράνομη υπερωριακή απασχόληση), προσωπικού Ανωνύμων Εταιρειών, χωρίς προηγούμενη αίτηση και άδεια από την οικεία Επιθεώρηση Εργασίας και καταχώρηση των εργαζομένων στο βιβλίο.

Για την συγκεκριμένη παράβαση της παράνομης υπερωριακής απασχόλησης, η οποία χαρακτηρίζεται ως πολύ υψηλή, το επιβαλλόμενο πρόστιμο εκτιμάται κατά την κρίση των αρμοδίων οργάνων σύμφωνα με τα ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια της μεθόδου υπολογισμού ύψους προστίμων, ως κάτωθι:

Για αριθμό εργαζομένων ίσον με 8 το εκτιμούμενο πρόστιμο είναι 9.100 ευρώ

Για αριθμό εργαζομένων ίσον με 70 το εκτιμούμενο πρόστιμο είναι 22.000 ευρώ

Για αριθμό εργαζομένων ίσον με 300 το εκτιμούμενο πρόστιμο είναι 40.000 ευρώ

Σημειώνεται, ότι η εν λόγω επιχείρηση δεν είναι υπότροπη

  • 2ο Παράδειγμα – μη χορήγηση αναλυτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών

Κατά την πραγματοποίηση ελέγχου σε επιχείρηση διαπιστώθηκε παράβαση διατάξεων της Εργατικής Νομοθεσίας για μη χορήγηση αναλυτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών.

Για την συγκεκριμένη παράβαση της μη χορήγησης αναλυτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών, η οποία χαρακτηρίζεται ως σημαντική, το επιβαλλόμενο πρόστιμο εκτιμάται κατά την κρίση των αρμοδίων οργάνων σύμφωνα με τα ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια της μεθόδου υπολογισμού ύψους προστίμων, ως κάτωθι:

Για αριθμό εργαζομένων ίσον με 8 το εκτιμούμενο πρόστιμο είναι 9.750 ευρώ

Για αριθμό εργαζομένων ίσον με 70 το εκτιμούμενο πρόστιμο είναι 19.500 ευρώ

Για αριθμό εργαζομένων ίσον με 300 το εκτιμούμενο πρόστιμο είναι 33.375 ευρώ

Σημειώνεται, ότι η εν λόγω επιχείρηση είναι υπότροπη με 2 όμοιες παραβάσεις την τελευταία τετραετία και ο αριθμός των εργαζομένων που θίγονται είναι (2) εργαζόμενοι.

Παραδείγματα Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών Εργασίας

  • 1ο Παράδειγμα

Κατά την πραγματοποίηση ελέγχου σε βιομηχανία διαπιστώθηκε παράβαση διατάξεων της Εργατικής Νομοθεσίας για τον εξής λόγο: στις μηχανές παραγωγής υλικών συσκευασίας (τσέρκια) κατά τη λειτουργία τους δεν υπάρχει σύστημα προστασίας που να εμποδίζει την πρόσβαση στα κινούμενα μηχανικά στοιχεία (ράουλα) του εξοπλισμού εργασίας.

Για τη συγκεκριμένη παράβαση μη λειτουργίας διάταξης ασφαλείας σε εξοπλισμό εργασίας, η οποία χαρακτηρίζεται ως πολύ υψηλή, το επιβαλλόμενο πρόστιμο εκτιμάται κατά την κρίση των αρμοδίων οργάνων σύμφωνα με τα ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια της μεθόδου υπολογισμού ύψους προστίμων, ως κάτωθι:

Για αριθμό εργαζομένων ίσον με 8 το εκτιμούμενο πρόστιμο είναι 6.000 €

Για αριθμό εργαζομένων ίσον με 70 το εκτιμούμενο πρόστιμο είναι 12.000 €

Για αριθμό εργαζομένων ίσον με 200 το εκτιμούμενο πρόστιμο είναι 25.000 €

Σημειώνεται, ότι η εν λόγω επιχείρηση δεν είναι υπότροπη.

  • 2ο Παράδειγμα

Κατά την πραγματοποίηση ελέγχου σε τεχνική εταιρεία διαπιστώθηκε παράβαση διατάξεων της Εργατικής Νομοθεσίας για τον εξής λόγο: δεν έχουν χορηγηθεί από τον εργολάβο τα κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) για την εκτέλεση εργασίας κατασκευής υπέργειου υποσταθμού μέσης τάσης (π.χ. ολόσωμο σύστημα εξάρτησης για ανακοπή πτώσης αγκυρωμένο σε σταθερό σημείο).

Για τη συγκεκριμένη παράβαση μη χορήγηση ΜΑΠ, η οποία χαρακτηρίζεται ως σημαντική, το επιβαλλόμενο πρόστιμο εκτιμάται κατά την κρίση των αρμοδίων οργάνων σύμφωνα με τα ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια της μεθόδου υπολογισμού ύψους προστίμων, ως κάτωθι:

Για αριθμό εργαζομένων ίσον με 4 το εκτιμούμενο πρόστιμο είναι 3.000 €

Για αριθμό εργαζομένων ίσον με 8 το εκτιμούμενο πρόστιμο είναι 12.000 €

Σημειώνεται, ότι η εν λόγω επιχείρηση είναι υπότροπη με 2 όμοιες παραβάσεις (μη χορήγηση ΜΑΠ) την τελευταία τετραετία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024