Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο 4,90% το επιτόκιο στη δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων

Στο 4,90% το επιτόκιο στη δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων

Στο 4,90% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στη δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων την Τρίτη, στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε κεφάλαια 1,95 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο είναι λίγο υψηλότερο από την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία (4,82%), ενώ η αγορά προέβλεπε ότι ίσως ξεπέρναγε και το 5%. «Αναπόφευκτη» θεωρείται η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα στους Financial Times.

Στο 4,90% διαμορφώθηκε το επιτόκιο κατά τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων την Τρίτη.

Το επιτόκιο είναι λίγο υψηλότερο από την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία (4,82%), ενώ η αγορά προέβλεπε ότι ίσως ξεπέρναγε και το 5%. Πρόκειται για την πρώτη μηνιαία έκδοση τίτλων μετά τον Δεκέμβριο, όπου δεν πραγματοποιήθηκε καμία δημοπρασία.

Το Δημόσιο αναζητούσε κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον και συνολικά συγκέντρωσε 1,95 δισ. ευρώ, καθώς έλαβε 450 εκατ. ευρώ από συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές. Μέχρι τις 13 Ιανουαρίου μπορούν να υποβληθούν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές έως ενός επιπλέον 30% του δημοπρατούμενου ποσού.

Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 3,40 καθώς εκδηλώθηκε ισχυρό ενδιαφέρον από τους θεσμικούς επενδυτές λόγω του υψηλού επιτοκίου. Συνολικά, υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 5,1 δισ. ευρώ.

Τα 2/3 της έκδοσης απορροφήθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες.

«Το ότι το κόστος ήταν κάτω από 5% ήταν κάτι θετικό. Αυτό δείχνει ότι δανειζόμαστε με κόστος χαμηλότερο των δανείων των 110 δισ. ευρώ», σχολίασε στο Reuters ο Κώστας Μπούκας, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίων στην Beta Χρηματιστηριακή.

Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, στις 9 Νοεμβρίου, ο ΟΔΔΗΧ είχε αντλήσει 390 εκατ. ευρώ και ο συντελεστής κάλυψης ήταν 5,15. Στις 12 Οκτωβρίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,54% και ο συντελεστής κάλυψης στο 4,22.

Στην αγορά ομολόγων, το spread υποχωρεί στις 900 μονάδες βάσης (-42 σε σχέση με το άνοιγμα) και το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου στο 11,87% (-0,43%), σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα η ΕΚΤ αγοράσε ομόλογα της ευρω-περιφέρειας, σύμφωνα με όσα είπαν διαπραγματευτές.

Εφέτος, οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων αναμένεται να προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ.

Οι λήξεις εντόκων γραμματίων που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν με εκδόσεις νέων τίτλων, καθώς το δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα εξόφλησης, φτάνουν σε 18 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι λήξεις εντόκων που θα εκδοθούν εντός του 2011 (τρίμηνα και εξάμηνα), το συνολικό ποσό θα φτάσει στα 20 δισ. ευρώ.

Η δαπάνη για τόκους του δημόσιου χρέους θα ανέλθει στα 15,92 δισ. ευρώ ή 6,9% του ΑΕΠ, έναντι 13,26 δισ. ευρώ το 2010. Ακόμα, το ποσό των τόκων του 2011, αναθεωρήθηκε κατά 1 δισ. ευρώ, λόγω των αυξημένων εκδόσεων εντόκων και της ανόδου των επιτοκίων, αφού αρχικά προσδιοριζόταν σε 14,9 δισ. ευρώ.

Eντός του Ιανουαρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν, ύψους 4,48 δισ. ευρώ, αλλά με το συνυπολογισμό και των εντόκων που έχουν ήδη διατεθεί σε ιδιώτες με δημόσια εγγραφή, οι λήξεις υπερβαίνουν το ποσό των 4,6 δισ. ευρώ.

Στις 18 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει η έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων.

FT: Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Εν τω μεταξύ, αναπόφευκτη θεωρείται από αναλυτές και επενδυτές η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα:

«Για κάποιους αναλυτές η προοπτική αναδιάρθρωσης των χρεών για κάποιο από τα υπερχρεωμένα μέλη της ευρωζώνης αποτελεί πλέον βεβαιότητα, όπως ο θάνατος και η φορολογία. Με την Πορτογαλία να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των κερδοσκοπικών κινήσεων ως η επόμενη χώρα που θα ζήτησει στήριξη και τις αγορές να στοιχηματίζουν ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, τα ερωτήματα που τίθενται είναι πού, πότε και πώς θα προκύψει αναδιάρθρωση χρεών.»

» Ο φόβος των ζημιών και η αβεβαιότητα ως προς το πώς θα διεξάγονται μελλοντικά οι κρατικές στηρίξεις είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων ορισμένων μελών της ευρωζώνης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, παρά το πακέτο στήριξης των 110 δισ. ευρώ τον Μάιο προς την Ελλάδα, η χώρα πιθανότατα θα είναι το πρώτο μέλος της ευρωζώνης που θα αναγκαστεί να επαναδιαπραγματευτεί τις πληρωμές των χρεών της.»

» «Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και πρέπει να αναδιαρθρώσει τα χρέη της», δήλωσε ο Νικ Φάιρουζ, αναλυτής της Nomura, και συμπλήρωσε: «Όσο ταχύτερα γίνει αυτό, τόσο γρηγορότερα θα επιλυθεί η κρίση».»

» Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα ενδεχομένως να αποφύγει την αναδιάρθρωση. Ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Γιώργος Παπανδρέου, φέρεται να δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην αποπληρωμή των ιδιωτών πιστωτών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιπλέον, ανέφερε πως η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας ή «του ευρώ και ακόμη παραπέρα».»

» Οι ηγέτες της ευρωζώνης, πάντως, ετοιμάζονται για την πιθανότητα να αναγκαστεί κάποιο μέλος της ευρωζώνης να αναδιαρθρώσει τα χρέη του. Οι προτάσεις τους για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα αντικαταστήσει το προσωρινό ταμείο στήριξης θα επιτρέπουν, από το 2013, σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος που κρίνεται ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του να διαπραγματεύεται αναδιάρθρωση με τους ιδιώτες επενδυτές.»

» «Η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση της ευρωζώνης και παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος της νομισματικής ένωσης», δηλώνει ο κ. Don Smith της Icap. «Φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει κάποια μορφή αναδιάρθρωσης χρεών, ώστε να μην προσαράξει ο ευρύτερος σχεδιασμός της νομισματικής ένωσης. Οι Αρχές θα πρέπει κάποια στιγμή να αρπάξουν τον ταύρο από τα κέρατα».»

» Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρεών θα προϋποθέτει τον επιμερισμό των ζημιών -ή haircut – και στους ιδιώτες επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί σε κρατικούς τίτλους. Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι η μόνη χώρα που θα ξεκινήσει τέτοιες διαπραγματεύσεις. Ο Βίλεμ Μπίτερ, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης στη Citi, δηλώνει πως ίσως υπάρξουν αρκετές αναδιαρθρώσεις στην ευρωζώνη μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. Ακόμη και κράτη που είναι φερέγγυα μπορεί να αναγκαστούν σε τέτοιες κινήσεις από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων και τις προληπτικές αποσύρσεις των ιδιωτικών κεφαλαίων. Ο αναλυτήςε της Nomura πιστεύει ότι η Ιρλανδία ενδεχομένως να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρειών, όχι όμως και η Πορτογαλία.»

» Εάν υπάρξει αναδιάρθρωση χρεών από την Ελλάδα, τότε μπορεί να περιλάβει ανταλλαγή των βραχυπρόθεσμων τίτλων με τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας, δημιουργώντας ενδεχομένως ζημίες για τους πιστωτές. Η Αθήνα πιθανόν να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από τον έκτακτο δανεισμό για να καταστήσει πιο ελκυστικά τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει, όπως συνέβη στη Λατινική Αμερική τη δεκαετία του 1980 με τα Brandy Bonds, που είχαν ως collateral τίτλους του αμερικανικού δημοσίου. Και ενώ τα επεισόδια στους δρόμους της Αθήνας φέρνουν στη μνήμη εικόνες από την Αργεντινή του 2001, η ελπίδα είναι πως η αναδιάρθρωση χρεών στο πλαίσιο της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική.»

» «Η Αργεντινή από το 2001 έως το 2010 αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή: έκαναν σχεδόν τα πάντα λάθος». Αυτό δηλώνει ειδικός στις αναδιαρθρώσεις κρατικών χρεών. «Κήρυξαν στάση πληρωμών, γύρισαν την πλάτη στο ΔΝΤ αρχικά, υιοθέτησαν επιθετική πολιτική με τους πιστωτές τους και έχασαν αρκετά χρόνια αμυνόμενοι στις δικαστικές αίθουσες». Η ελπίδα είναι ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας θα αποτρέψει τον κίνδυνο μετάδοσης σε άλλα μέλη της ευρωζώνης. Το μέλος που κρίνεται ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του και έχει ανάγκη τη στήριξη των εταίρων του από την ευρωζώνη θα πρέπει να διαπραγματευτεί αναδιάρθρωση χρεών με τους ιδιώτες πιστωτές.»

» Παραδοσιακά, σε περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων κρατικών χρεών τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν προνομιακό status και είναι τα πρώτα που αποπληρώνονται. Εάν προκύψει τέτοια περίπτωση στην ευρωζώνη, τα δάνεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης θα είναι τα δεύτερα στην κατάταξη προς αποπληρωμή μετά το ΔΝΤ, γεγονός που από τα μέσα του 2013 θα συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερο βάρος για τους ιδιώτες ομολογιούχους.»

» Η προοπτική αυτή έχει φοβίσει ορισμένους επενδυτές. «Είναι σαν να λες σε έναν φίλο σου ότι δεν θα τον πυροβολήσεις παρά μόνο μετά το γεύμα. Όχι μόνο τον πυροβολείς, αλλά τώρα του καταστρέφεις και το γεύμα», δήλωσε ειδικός για αναδιαρθρώσεις κρατικών χρεών στη δικηγορική εταιρία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton. Επιπλέον, για να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία, τα νέα ομόλογα στην ευρωζώνη θα περιέχουν τις αποκαλούμενες «ρήτρες συλλογικής δράσης». Οι ρήτρες αυτές χρησιμοποιήθηκαν πρώτη φορά το 2003 στην Ουρουγουάη και συνεπάγονται ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη μόνο του 75% των ομολογιούχων ενός κράτους για να υπάρξει αναδιάρθρωση χρεών.»

»Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχίες για τη δημιουργία μιας αγοράς ομολόγων δύο ταχυτήτων, όπου τα ομόλογα με ρήτρες συλλογικής δράσης θα χαρακτηρίζονται λιγότερο ασφαλή.
Είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν όλα σωστά σε αυτήν τη διαδικασία. Όπως τονίζει, «εάν υπάρξει κακοδιαχείριση στις αναδιαρθρώσεις χρεών που αναμένουμε στην ευρωζώνη, τότε το πολιτικό οικοδόμημα που στηρίζει το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδεχομένως να καταρρεύσει».»

* «Είναι σαφές ότι η κατάσταση δεν είναι όπως έπρεπε να είναι, αυτό όμως πουμπορούμε να πούμε ξεκάθαρα είναι ότι εμείς αποκλείουμε αναδιάρθρωση του χρέους και αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μαςκαι έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι όσο το κάνουμε αυτό, η τήρηση των στόχων αποδίδει κιόλας».

Αυτό σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times, αναφέροντας ότι «έχουμε συνηθίσει τα δημοσιεύματα του ξένουΤύπου ειδικά εδώ και μεγάλο διάστημα να αδικούν την κατάσταση στη χώρα μας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024