Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ασφυξία» στις Πολεοδομίες από τον Κανονισμό Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κτιρίων

«Ασφυξία» στις Πολεοδομίες από τον Κανονισμό Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κτιρίων

«Ασφυξία» στα πολεοδομικά γραφεία και πονοκέφαλο στους μελετητές έχει προκαλέσει η ενεργειακή μελέτη κατά ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κτιρίων), που εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου 2010. Η έλλειψη ενημέρωσης καθιστά δύσκολη την έκδοση οικοδομικών αδειών, καθώς δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό στις Πολεοδομίες, ώστε να ελέγξει τις μελέτες σύμφωνα με τα νέα πρότυπα.

«Ασφυξία» στα πολεοδομικά γραφεία και πονοκέφαλο στους μελετητές έχει προκαλέσει η ενεργειακή μελέτη κατά ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κτιρίων), που εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου 2010.

Η έλλειψη ενημέρωσης καθιστά δύσκολη την έκδοση οικοδομικών αδειών, καθώς δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό στις Πολεοδομίες, ώστε να ελέγξει τις μελέτες σύμφωνα με τα νέα πρότυπα.

Η μελέτη αφορά στο νέο τρόπο υπολογισμού της θερμομόνωσης του κτιρίου.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ, η κατάθεση της μελέτης είναι προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής άδειας από την 1-10-10. Όταν δηλαδή ένας μηχανικός καταθέσει στην αρμόδια Πολεοδομία τον φάκελο για την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας, οφείλει να συμπεριλάβει και τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου.

Ωστόσο, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο υλοποιείται εδώ και δύο μήνες, μόλις πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ένα σεμινάριο, το οποίο παρακολούθησαν οι υπάλληλοι των Πολεοδομιών και μηχανικοί για να ενημερωθούν για το νέο υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, που πλέον δομείται σε μια διαφορετική φόρμουλα.

Στα πολεοδομικά γραφεία οι αρμόδιοι υπάλληλοι, λένε ότι καταβάλλουν προσπάθειες για να διαχειριστούν το θέμα, το οποίο ωστόσο εμφανίζει πολλά κενά, καθώς λείπουν υπουργικές αποφάσεις και ρυθμίσεις που θα μπορούν να απαντήσουν, σε μια σειρά από ζητήματα που ανακύπτουν στην εφαρμογή του νέου μέτρου.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν «δεν έχει οριστεί αν μια άδεια που πήρε αριθμό πρωτοκόλλου το Σεπτέμβριο και έκανε αναθεώρηση στα μέσα Οκτώβρη, χρειάζεται αντί για μελέτη θερμομόνωσης μελέτη κατά ΚΕΝΑΚ».

Προβληματισμός υπάρχει και στους μηχανικούς, που δυσκολεύονται να συντάξουν τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης με τις νέες προδιαγραφές του υπουργείου, παρά το λογισμικό του ΤΕΕ, το οποίο εξακολουθεί να μην δίνει διευκρινίσεις σε μια σειρά από ζητήματα που ανακύπτουν με αποτέλεσμα να πηγαίνει πίσω και όλη η διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό πιστοποιητικό, ισχύει από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου για όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων και για τις νέες μισθώσεις ολόκληρων κτιριακών συγκροτημάτων.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ, για τις μισθώσεις τμημάτων κτιρίων (δηλαδή, μεμονωμένων ιδιοκτησιών διαμερισμάτων, καταστημάτων, γραφείων κ.λπ.), η υποχρέωση έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού αναβάλλεται για ένα εξάμηνο.

Η έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε αγοραπωλησία και μίσθωση ακινήτου άνω των 50 τμ., επειδή χωρίς αυτό η Εφορία δεν πρόκειται να δεχτεί από τους ενοικιαστές τη δήλωση του ενοικίου τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024