Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναβάλλεται για έξι μήνες η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης για διαμερίσματα

Αναβάλλεται για έξι μήνες η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης για διαμερίσματα

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε την αναβολή κατά έξι μήνες της υποχρέωσης έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης για τις μισθώσεις καταστημάτων, διαμερισμάτων και γραφείων. Ωστόσο, η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών ζητά γενικά αναβολή εφαρμογής του μέτρου υπό προϋποθέσεις.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε την αναβολή κατά έξι μήνες της υποχρέωσης έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης για τις μισθώσεις καταστημάτων, διαμερισμάτων και γραφείων. Ωστόσο, η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών ζητά γενικά αναβολή εφαρμογής του μέτρου υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, με το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) καθίσταται υποχρεωτική η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για τις αγοραπωλησίες και μισθώσεις κτιρίων. Τα πιστοποιητικά, που θα εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, θα κατατάσσουν τα κτίρια ή τις επιμέρους ιδιοκτησίες σε ενεργειακές βαθμίδες ανάλογα με την ενεργειακής τους συμπεριφορά και θα πρέπει να συνοδεύουν τα συμβόλαια για την αγορά ή μίσθωση κτιρίου.

Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ, από τις 9 Ιανουαρίου 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ για τις αγοραπωλησίες καθώς και για τις μισθώσεις ενιαίων κτιρίων άνω των 50 τετραγωνικών.

Για τη μίσθωση αυτοτελών οριζόντιων ιδιοκτησιών (δηλαδή διαμερισμάτων, γραφείων, καταστημάτων, κλπ) η υποχρέωση αναβάλλεται για τις 9 Ιουλίου 2011.

Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε επίσης ότι πέρασε από θετική αξιολόγηση το λογισμικό υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που υποβλήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Ακόμη, αξιολογούνται άλλα λογισμικά που υποβάλλονται από εταιρείες και έχουν ήδη εγκριθεί αυτά που εκτελούν τους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κάνοντας χρήση της υπολογιστικής μηχανής του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.

Με τη θέσπιση του ΚΕΝΑΚ σταμάτησε η διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που είχε ξεκινήσει με αφορμή την καθυστέρηση ενσωμάτωσης της σχετικής Οδηγίας (2002/91).

Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ακόμη και τον κατάλογο με τους προσωρινούς Ενεργειακούς Επιθεωρητές, που είναι συνολικά 417 και αναλαμβάνουν την έκδοση των πιστοποιητικών από τον Ιανουάριο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τον διαβάσουν στη διεύθυνση:

Ακόμη ο κατάλογος διαβιβάστηκε επίσης στην Ένωση Συμβολαιογράφων, στις συμβεβλημένες με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» τράπεζες, καθώς και στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Αντιρρήσεις της ΠΟΜΙΔΑ

Από την πλευρά της, με αφορμή της ανακοίνωση του υπουργείου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ζητά την γενική αναβολή εφαρμογής του ενεργειακού πιστοποιητικού.

Η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ζητά τη γενική αναβολή της εφαρμογής του όλου μέτρου πέραν της 9-1-2011, αν κατά την ημέρα αυτή δεν θα υπάρχει η διαδικαστική δυνατότητα έκδοσης ΠΕΑ σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος παρακώλυσης όλων των συναλλαγών (αγοραπωλησιών και μισθώσεων).

Η Ομοσπονδία ζητά ακόμη τη ρητή εξαίρεση όλων των μικρών ιδιοκτησιών (τμημάτων κτιρίων) εμβαδού έως και 50 τ.μ. αλλά και την κατάργηση του απαράδεκτου, όπως το χαρακτηρίζει, συστήματος κατωτάτων αμοιβών ενεργειακών επιθεωρητών (άρθρ. 10 Π.Δ. 100/2010), στα πλαίσια της επικείμενης κατάργησης των κατωτάτων αμοιβών μηχανικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024