Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανησυχία για αύξηση της τιμής της βενζίνης στο 1,70 ευρώ το λίτρο

Ανησυχία για αύξηση της τιμής της βενζίνης στο 1,70 ευρώ το λίτρο

Ακόμα και στο 1,70 ευρώ το λίτρο ενδέχεται να σκαρφαλώσει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, εφόσον συνεχισθεί, όπως όλα δείχνουν, η ανοδική κούρσα των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Καταγγελίες δε, πρατηριούχων για «πειραγμένες» αντλίες σε βενζινάδικα προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του υπουργείου, που επισημαίνει ότι ήδη προωθείται προς ψήφιση τροπολογία που επιβάλει αυστηρότατες ποινές σε όσους εξαπατούν τους καταναλωτές, που φτάνουν μέχρι και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.

Ακόμα και στο 1,70 ευρώ το λίτρο ενδέχεται να σκαρφαλώσει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, εφόσον συνεχισθεί, όπως όλα δείχνουν, η ανοδική κούρσα των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Πρατηριούχων Αττικής, Γ.Ασμάτογλου, «1,20 ευρώ είναι η διυλιστηριακή τιμή και μεσολαβεί η εταιρεία εμπορίας και το μεταφορικό. Είμαστε ήδη στο 1,50 ευρώ για το νομό Αττικής και θα διαμορφωθούν οι τιμές και πιο ψηλά από τις σημερινές τιμές στο 1,65 και 1,70 ευρώ μετά και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου».

Η μείωση της κατανάλωσης στα πρατήρια κυμαίνεται από 15% έως και 50% σημείωσε και προσέθεσε ότι στην αγορά είναι τόσο πιεσμένες οι συνθήκες που «δεν μπορεί να υπάρξει λύση για τη συγκράτηση των τιμών».

Οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά στη χώρα μας, σύμφωνα και με έρευνα της ΕΛΠΑ για τις τιμές ντίζελ και βενζίνης στην Ευρώπη το Δεκέμβριο.

Για τη βενζίνη 95 οκτανίων η τιμή της στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 1.573 ευρώ/λίτρο και το ντίζελ στο 1.364 ευρώ/λ.

Συγκεκριμένα, οι υψηλότερες τιμές στο ντίζελ σημειώθηκαν στην Ελλάδα με 1,364 ευρώ/λίτρο, την Ιρλανδία (1,329 ευρώ), την Ολλανδία (1,301 ευρώ), το Βέλγιο (1,298 ευρώ), τη Γερμανία (1,284 ευρώ) και τη Γαλλία (1,233 ευρώ).

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τιμών Καυσίμων της ΕΛΠΑ.

Με βάση τη δειγματοληψία αυτή, οι υψηλότερες τιμές αμόλυβδης βενζίνης (με αριθμό οκτανίου 95) σημειώθηκαν σε Ολλανδία (1,62 ευρώ/λίτρο), Ελλάδα (1,573 ευρώ), Βέλγιο (1,511 ευρώ) και Γερμανία (1,451 ευρώ).

«Πειραγμένες» αντλίες στα πρατήρια

Εν τω μεταξύ, ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των πρατηριούχων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι με ιδιαίτερη αγανάκτηση διαπιστώνει ότι η χρήση των παράνομων μηχανισμών παρέμβασης στις αντλίες των καυσίμων, με σκοπό τις ελλειμματικές παραδόσεις στους καταναλωτές, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες.

Η διαπίστωση αυτή, κατά την ΠΟΠΕΚ, προκύπτει από σωρεία πληροφοριών που διακινούνται στην αγορά καυσίμων, και από καταγγελίες καταναλωτών που έπεσαν θύματα ελλειμματικών αγορών.

Όμως, όπως προσθέτει, αν ισχύει η παροιμία ότι «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά», τότε το συμπέρασμα είναι ότι οι φήμες έχουν βάση.

Οι πληροφορίες, όπως αναφέρει η ΠΟΠΕΚ, μιλούν για κυκλώματα που είναι συνδεδεμένα με ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας στις αντλίες πρατηρίων για να επηρεάζουν ελλειμματικά την παραδιδόμενη ποσότητα.

Σημειώνεται δε ότι οι σποραδικοί έλεγχοι του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης έχουν εντοπίσει δύο τέτοιους παράνομους μηχανισμούς γι’αυτό και ζητούν από το υπουργείο να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε ευρεία κλίμακα, σε βάρος των καταναλωτών, των πρατηρίων υγρών καυσίμων και της απώλειας κρατικών εσόδων από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Έχει ήδη δρομολογηθεί λύση απαντά το υπουργείο

‘Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που διαβεβαιώνει για τα σύγχρονα συστήματα ελέγχων των αντλιών υγρών καυσίμων και επισήμανε πως ήδη προωθείται προς ψήφιση τροπολογία που επιβάλει αυστηρότατες ποινές σε όσους εξαπατούν τους καταναλωτές, που φτάνουν μέχρι και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.

«Συνεπώς, μόνο απορία προξενεί οποιαδήποτε αναφορά σ’ αυτό το θέμα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που δίνεται λύση» τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ειδικότερα το υπουργείο αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «για πρώτη φορά τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προέβησαν σε 50 ελέγχους και εντόπισαν τον τελευταίο καιρό, μηχανισμούς καταδολίευσης αντλιών υγρών καυσίμων, που εξαπατούσαν και έκλεβαν τους καταναλωτές.»

»Κατόπιν τούτου, προέβησαν σε σφράγιση των παράνομων αντλιών. Δυστυχώς, λόγω της ανεπαρκούς κείμενης νομοθεσίας (Ν. 3668/2008 , άρθρο 1, παρ. 1), μετά την αφαίρεση των παράνομων μηχανισμών αποσφραγίζονται οι αντλίες, χωρίς ουσιαστική και αποτρεπτική ποινή για τους δράστες».

Το υπουργείο, προστίθεται στην ανακοίνωση «έχει προχωρήσει στη σύνταξη τροπολογίας με αυστηρότατες ποινές (αναστολή λειτουργίας των πρατηρίων που παρανομούν, έως και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, πέραν των χρηματικών προστίμων).»

»Η τροπολογία ήδη προωθείται για ψήφιση, γεγονός που έχει γίνει γνωστό. Συνεπώς, μόνο απορία προξενεί οποιαδήποτε αναφορά σ’ αυτό το θέμα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που δίνεται λύση, τόσο με την ενεργοποίηση αυστηρών ποινών, όσο και με την εφαρμογή του συστήματος εισροών -εκροών, η ΚΥΑ για την καθιέρωση του οποίου ήδη υπεγράφη και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 1980/21-21-10)».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024