Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Για «αβάσταχτη ελαφρότητα» στο θέμα της χρεοκοπίας κατηγορεί την Αντιπολίτευση ο ΥΠΟΙΚ

Για «αβάσταχτη ελαφρότητα» στο θέμα της χρεοκοπίας κατηγορεί την Αντιπολίτευση ο ΥΠΟΙΚ

Η Αντιπολίτευση αντιμετωπίζει το θέμα της χρεοκοπίας με «αβάσταχτη ελαφρότητα» είπε σε αυστηρό και επιθετικό τόνο, ο υπουργός Οικονομικών στην τελευταία παρέμβασή του πριν τη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2011. Δεν ρώτησαν το λαό αν ήθελε μια τέτοια ανατροπή στη ζωή του, πρόσθεσε. Σταχυολογώντας χαρακτηριστικές αναφορές από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κυρίως, ο Γ.Παπακωνσταντίνου προσπάθησε να αποδείξει ότι στερούνται συγκεκριμένων προτάσεων. Χαρακτηριστική της δριμύτητας της επίθεσης στη ΝΔ ήταν οι συνεχείς προσκλήσεις του να «αποκαλύψει» την ορθότητα των προτάσεων της με νούμερα.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν το θέμα της χρεοκοπίας με «αβάσταχτη ελαφρότητα» είπε σε αυστηρό και επιθετικό τόνο, ο υπουργός Οικονομικών στην τελευταία παρέμβασή του πριν τη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2011. Δεν ρώτησαν όμως το λαό αν ήθελε μια τέτοια ανατροπή στη ζωή του, πρόσθεσε.

Όπως τόνισε σε διάστημα έξι μηνών η Ελλάδα πήρε από την τρόικα 38 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που δεν υπήρχαν τα χρήματα αυτά από πού θα βρίσκονταν οι πόροι για συντάξεις, μισθούς, κτλ, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Τέθηκε σήμερα αρκετές φορές το ερώτημα «αν το μνημόνιο είναι μονόδρομος» είπε ο υπουργός, για να απαντήσει «Όχι δεν είναι. Υπάρχουν και εναλλακτικοί δρόμοι, αλλά το ζήτημα είναι πού οδηγούν αυτοί;».

Σταχυολογώντας επιχειρήματα και χαρακτηριστικές αναφορές κυρίως από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, ο Γ.Παπακωνσταντίνου προσπάθησε να αποδείξει ότι στερούνται συγκεκριμένων προτάσεων.

Χαρακτηριστική δε της δριμύτητας της επίθεσης του στη ΝΔ ήταν οι ανοιχτές προσκλήσεις που της απηύθυνε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, να του «αποκαλύψει» την ορθότητα των προτάσεων της με νούμερα.

Σας καλώ να έρθετε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ανοίγοντας τα βιβλία και εξετάζοντας όλα τα στοιχεία και τα αρχεία να μου υποδείξετε πώς είναι δυνατό να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός μέσα σε 18 μήνες, χωρίς περικοπές, όπως λέτε.

«Να συμφωνήσουμε στα νούμερα κι όχι να μιλούμε γενικά για ανάπτυξη και ανάκαμψη» ανέφερε.

Επίσης κάλεσε τη ΝΔ να του υποδείξει τι εννοεί όταν μιλά για στοχευμένες περικοπές. «Που; Μπορείτε να μας πείτε που να κάνουμε στοχευμένες περικοπές;. Φέρτε συγκεκριμένους κωδικούς του προϋπολογισμού να κόψουμε δαπάνες» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Είναι εύκολο, είπε ο υπουργός, να λέει κανείς ότι θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό χωρίς να μειώνει τις δαπάνες και χωρίς να αυξάνει τα έσοδα, αλλά αυτό «είναι κοροϊδία του κόσμου […] και έχουμε μπροστά μας άλλα δύο χρόνια».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «από πολλούς ακούστηκε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι μόνο αριθμοί, είναι πολιτικές που αφορούν ανθρώπους που είτε κάνουν τη ζωή τους καλύτερη ή όχι» και τόνισε: «Ο προϋπολογισμός είναι και αριθμοί και το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτούς του περίφημους αριθμούς».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία για τον «απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό» της Ελλάδας και μάλιστα προς επίρρωση τούτου κατέθεσε στα πρακτικά το ίδιο έγγραφο που νωρίτερα παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Απαντώντας δε στις επικρίσεις του κ. Σαμαρά, ο οποίος για να αποδείξει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε σωστά με την τρόικα για τους όρους του μνημονίου, χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Ιρλανδίας και δη της φορολογίας των επιχειρήσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε:

«το θέμα της χώρας είναι μόνο η φορολόγηση των επιχειρήσεων; Δεν μας είπατε πόσο μειώθηκαν στην Ιρλανδία οι κοινωνικές μεταβιβάσεις και τα κοινωνικά επιδόματα».

Αναφερθείς στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες η Αντιπολίτευση μίλησε υποτιμητικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπερασπίστηκε το κυβερνητικό έργο του τονίζοντας ότι στις μεταρρυθμίσεις αυτές έχει μετατοπιστεί το κέντρο βάρους του προγράμματος.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ανέφερε «είπατε ότι για τους νέους επιστήμονες φτιάχνουμε ένα εφιάλτη» και πρόσθεσε ότι με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα δοθούν νέες ευκαιρίες.

Στο σημείο δε αυτό ο υπουργός δεσμεύτηκε για διάλογο με όλους τους επιστημονικούς φορείς πριν κατατεθεί η τελική μορφή του νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τη Βουλή να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, τονίζοντας «όχι γιατί οδηγεί στην γη της επαγγελίας, αλλά για να στηρίξετε μια προσπάθεια που ξεκίνησε, για να τιμήσουμε τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών το 2010».

Ακόμη κάλεσε όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου να είναι εξαιρετικά αυστηροί στην πορεία υλοποίησής του.

«Αυτός ο προϋπολογισμός όπως και κάθε άλλος, όπως και κάθε άλλη μάχη που θα δώσουμε, πρέπει να πετύχει και θα πετύχει» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024