Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τον διπλασιασμό των κεφαλαίων της στα 10,76 δισ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ

Τον διπλασιασμό των κεφαλαίων της στα 10,76 δισ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την Πέμπτη να αυξήσει τα κεφάλαιά της κατά 5 δισ. ευρώ ως απάντηση στην έντονη νευρικότητα των αγορών λόγω του αυξημένου πιστωτικού κινδύνου. Τα εγγεγραμμένα κεφάλαια της θα ενισχυθούν στα 10,76 δισ. ευρώ από 5,76 δισ., με τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης να καλούνται να συνεισφέρουν στην αύξηση με τρεις ισόποσες ετήσιες δόσεις έως τα τέλη του 2012. Η συνεισφορά της Τράπεζας της Ελλάδος διαμορφώνεται στα 98,24 εκατ. ευρώ, με την πρώτη δόση που θα καταβληθεί στις 29/12 να ανέρχεται σε 32,75 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την Πέμπτη να να διπλασιάσει σχεδόν τα κεφάλαιά της, αυξάνοντας τα κατά 5 δισ. ευρώ, ως απάντηση στην έντονη νευρικότητα των αγορών λόγω του αυξημένου πιστωτικού κινδύνου, όπως αναφέρει το Reuters.

Η απόφαση ελήφθη σε συμφωνία με το Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και μετά από την αξιολόγηση της επάρκειας των κεφαλαίων της ΕΚΤ.

Τα εγγεγραμμένα κεφάλαια της ΕΚΤ θα ενισχυθούν στα 10,76 δισ. ευρώ από τα 5,76 δισ. ευρώ, με τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης να καλούνται να συνεισφέρουν στην αύξηση με τρεις ισόποσες ετήσιες δόσεις έως τα τέλη του 2012, δήλωσε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στις 29 Δεκεμβρίου του 2010.

Η συνολική συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος διαμορφώνεται στα 98,24 εκατ. ευρώ, ενώ η πρώτη δόση που θα καταβληθεί στις 29/12 διαμορφώνεται στα 32,75 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Οι επόμενες δυο δόσεις θα καταβληθούν στα τέλη του 2011 και του 2012 αντίστοιχα.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, η ΤτΕ θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ με κεφάλαια ύψους 211,43 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της, «η αύξηση του κεφαλαίου κρίθηκε ενδεδειγμένη λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών, των επιτοκίων και των τιμών του χρυσού, καθώς και λόγω του πιστωτικού κινδύνου».

«Από μια πιο μακροπρόθεσμη σκοπιά, η αύξηση του κεφαλαίου -η πρώτη γενική αύξηση σε 12 έτη- στηρίχθηκε επίσης στην ανάγκη να δοθεί επαρκής κεφαλαιακή βάση σε ένα χρηματοοικονομικό σύστημα που έχει αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε ακόμη η ΕΚΤ.

Η Γερμανία έχει ήδη σπεύσει να εκδηλώσει τη στήριξή της στο σχέδιο, που ανακοινώνεται εν μέσω της βαθύτερης κρίσης στην ιστορία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η ανακοινωθείσα αύξηση είναι η μέγιστη που μπορεί να γίνει βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Το ελάχιστο ποσοστό του εγγεγραμμένου τους μετοχικού κεφαλαίου που θα υποχρεούνται να καταβάλουν οι κεντρικές τράπεζες κρατών εκτός ευρωζώνης, ως συνεισφορά τους στα λειτουργικά έξοδα της ΕΚΤ, μειώνεται από το 7%στο 3,5%. Ως εκ τούτου, οι κεντρικές αυτές τράπεζες θα προσαρμόσουν ελάχιστα μόνο τα μερίδια συμμετοχής τους, με συνολικές πληρωμές ύψους 84.220 ευρώ.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι αυστηροποιεί τις απαιτήσεις της για εξασφαλίσεις που βασίζονται σε τίτλους ABS (asset-backed securities). Συγκεκριμένα, θα απαιτείται να παρέχονται πληροφορίες για κάθε δάνειο ξεχωριστά από όσα απαρτίζουν τους σχετικούς τίτλους (loan-by-loan information requirement). Οι νέες αυτές απαιτήσεις θα πρωτοεισαχθούν για τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων (RMBS – retail mortgage backed-securities) και από εκεί και πέρα θα επεκταθούν σταδιακά και σε άλλα ABS.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024