Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο 12,4%, νέο ρεκόρ δεκαετίας, εκτινάχθηκε η ανεργία στο γ΄τρίμηνο

Στο 12,4%, νέο ρεκόρ δεκαετίας, εκτινάχθηκε η ανεργία στο γ΄τρίμηνο

Στο 12,4% εκτινάχθηκε η ανεργία στην Ελλάδα στο τρίτο τρίμηνο του 2010, έναντι 11,8% στο δεύτερο τρίμηνο και 9,3% την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας. Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 4.402.931 άτομα και των ανέργων σε 621.938. Ο αριθμός δε των ανέργων αυξήθηκε κατά 4,7% έναντι του προηγούμενου τριμήνου και κατά 33,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009. Για θλιβερή και άκρως ανησυχητική κατάσταση, μιλά η Αντιπολίτευση.

Στο 12,4% εκτινάχθηκε η ανεργία στην Ελλάδα στο τρίτο τρίμηνο του 2010, έναντι 11,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 και 9,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2009. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο αριθμός των απασχολούμενων στο τρίτο τρίμηνο του 2010 ανήλθε σε 4.402.931 άτομα και των ανέργων σε 621.938.

Η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 3% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009.

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 4,7% σε σχέση με το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου και κατά 33,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2010, βρήκαν απασχόληση 102.797 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, 62.444 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης.

Αντίθετα, 158.586 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 89.447 άτομα που ήταν απασχολούμενα, είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά. Επιπλέον, 91.848 άτομα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά είναι άνεργα.

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (16,1%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (9,7%). Από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών, ήτοι 24,2%. Για νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 30,6%.

Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 14,8% και στην Κεντρική Μακεδονία με 13,5%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στις Ιόνιους Νήσους με 8,1% και στο Βόρειο Αιγαίο με 9,3%.

Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (19,3%), στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (15,1%) και σε όσους έχουν ολοκληρώσει μερικές τάξεις δημοτικού (12,4%).

Το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (7,5%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (9,4%).

Εξετάζοντας την εξέλιξη του αριθμού των απασχολουμένων, ανά τομέα της οικονομίας, καταδεικνύεται ότι στον πρωτογενή τομέα υπάρχει αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο (1,1%). Αντίθετα, μείωση παρουσιάζεται στο δευτερογενή (10,9%) και στον τριτογενή τομέα (1,2%).

Από το σύνολο των ανέργων, το 87% αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 53,9% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 36,3% αναζητά πλήρη, αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.

Ποσοστό ανέργων (8,2%) απέρριψε, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2010, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (23,9%), δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (23,0%), είτε δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (16,8%).

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,7% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι, αποτελούν αντίστοιχα το 48,4%.

Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (14% έναντι 12,2%). Επίσης, το 74,5% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 54%.

Θλιβερή και ανησυχητική κατάσταση λέει η Αντιπολίτευση

Ο υπεύθυνος του τομέα Eργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης δήλωσε: «το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας της τελευταίας 10ετίας για το 3ο τρίμηνο του 2010 στο 12,4%, αποτελεί μια θλιβερή αλλά και εξόχως ανησυχητική πραγματικότητα. Το αντίστοιχο 3μηνο του 2009, το ποσοστό της ανεργίας είχε διαμορφωθεί στο 9,3% […] Μήνα με το μήνα, η ανεργία διογκώνεται επικίνδυνα».

«Βαρύ το τίμημα για τους νέους εργαζόμενους έως 24 ετών, αφού 1 στους 3 είναι άνεργος (33,6%). Εξίσου δραματική η κατάσταση και για τις γυναίκες, όπου το αντίστοιχο δικό τους ποσοστό έφτασε το 16,7%!» προσθέτει ο κ. Βρούτσης.

«Όσο η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για την Ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η κατάσταση θα χειροτερεύει. Όσο οι ευρωπαϊκοί πόροι του ΕΣΠΑ »λιμνάζουν» στη γραφειοκρατία των υπουργείων και δεν απορροφώνται (η απορροφητικότητα τους αγγίζει μόλις το 6,2%), οι ελπίδες για ανάκαμψη της απασχόλησης εξανεμίζονται.»

»Όσο ο αριθμός των ανέργων αυξάνει -ήδη έχει εκτοξευτεί στους 627.000- υπονομεύεται η Ανάπτυξη, τροφοδοτείται η ύφεση και ενισχύονται οι Δείκτες της φτώχειας. Σήμερα, η κυβέρνηση φαίνεται να αγνοεί το μείζον κοινωνικό και οικονομικό θέμα της ανεργίας. Ενοχοποιεί τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, για τους οποίους μεθοδεύει προκλητικά τη μείωσή τους και δεν αντιλαμβάνεται, ότι αυτό ανατροφοδοτεί την ύφεση και αυξάνει την ανεργία» καταλήγει ο κ. Βρούτσης.

Για έγκλημα με ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς, μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: «η νέα αύξηση των ποσοστών της ανεργίας, που στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που ανακοινώνονται επίσημα και που σύμφωνα και με την εκτίμηση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ αναμένεται να ξεπεράσουν το 20% μέσα στο 2011, αποτελεί έγκλημα με ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς».

»Οφείλεται στο κατεδαφιστικό για την οικονομία και την κοινωνία μνημόνιο συνεργασίας της κυβέρνησης με την τρόικα, στις επικαιροποιημένες εκδοχές του που το κάνουν ακόμα σκληρότερο και στα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση σε εφαρμογή του».

«Ο νέος πολυνόμος για τις εργασιακές σχέσεις και τις ΔΕΚΟ με τις ρυθμίσεις του για μείωση των μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, την καταστροφή των εργασιακών σχέσεων και την αύξηση του ΦΠΑ, σε συνδυασμό με το μνημόνιο, θα οδηγήσει σε νέα μείωση της ζήτησης, σε διάλυση της παραγωγικής βάσης της χώρας, σε μείωση της απασχόλησης και κατά συνέπεια σε πρωτοφανή αύξηση της ανεργίας, με κύρια θύματα τους νέους και τις γυναίκες» προσθέτει ο κ. Στρατούλης.

«Η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου πρέπει να φύγει κάτω από την οργή των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν και ταυτόχρονα να συγκροτηθεί μία νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που θα ακυρώσει τα μνημόνιο και τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν σε εφαρμογή του, θα επαναδιαπραγματευτεί το δημόσιο χρέος για να διαγραφεί ένα τμήμα του και θα εφαρμόσει μία πολιτική υπέρ των εργαζομένων, της ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας» καταλήγει ο κ. Στρατούλης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024