Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μάχη» στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τις αλλαγές σε εργασιακά και ΔΕΚΟ

«Μάχη» στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τις αλλαγές σε εργασιακά και ΔΕΚΟ

Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μεταφέρεται η έντονη πολιτική διαμάχη στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο που αφορά και τις εργασιακές σχέσεις. Από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που ακολουθήθηκε. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής με μία απώλεια για το ΠΑΣΟΚ, τον βουλευτή Β.Παπαχρήστο ο οποίος διεγράφη. Ο Γ.Παπακωνσταντίνου απέσυρε τη διάταξη για διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών ύψους 24 δισ. ευρώ, υπό την πίεση πολλών κυβερνητικών βουλευτών.

Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μεταφέρεται η έντονη πολιτική διαμάχη στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο που αφορά και τις εργασιακές σχέσεις.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών απέσυρε τελικά τη διάταξη για διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών ύψους 24 δισ. ευρώ, υπό την πίεση πολλών κυβερνητικών βουλευτών.

Διευκρινίζοντας την κίνησή του αυτή, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε «πως το άρθρο βρίσκεται σε ένα νομοσχέδιο με πολλές δυσκολίες».

«Συζήτησα με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συμφωνήσαμε, αφού γίνει η ανάρτηση των ονομάτων των οφειλετών στο Διαδίκτυο, να αναλαμβάνει τη διαγραφή των χρεών το Ελεγκτικό Συνέδριο. Θα προτείνω λοιπόν κάτι τέτοιο σε επόμενο νομοσχέδιο» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα συζητείται στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπερασπίστηκε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που ακολουθήθηκε.

Με την επιλογή αυτήν συμφώνησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής με μία απώλεια για το ΠΑΣΟΚ, τον βουλευτή Βαγγέλη Παπαχρήστο ο οποίος διεγράφη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή

«Τώρα αρχίζει ουσιαστικά ο πόλεμος. Και οι εργαζόμενοι θα συνειδητοποιούν όλο και πιο πολύ, πως δεν έχει κανένα νόημα ο αγώνας που έχει στη σημαία του, το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι» εκτίμησε στην ομιλία της η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η κα Παπαρήγα υπογράμμισε πως αντικειμενική λύση των προβλημάτων της εργατικής τάξης, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς επίλυση του «προβλήματος της εξουσίας».

Η κρίση, κατά την εκτίμηση του ΚΚΕ, είναι κρίση πανευρωπαϊκή, κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, που μπορεί να λυθεί μονάχα με καταστροφή κεφαλαίων και ισοπέδωση της εργατικής δύναμη.

Στο παραπάνω πλαίσιο, συμπλήρωσε η κα Παπαρήγα, το Μνημόνιο υπεγράφη για έναν συγκεκριμένο λόγο: «Να είναι ο μπαμπούλας για να γίνουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις – όπως πολύ σωστά είπε ο κος Παπανδρέου, ότι «η κρίση είναι ευκαιρία να πάρουμε μέτρα που δεν παίρναμε επί 25 χρόνια».

Ιδιαίτερα επιθετικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για ανικανότητα χειρισμού των προβλημάτων που αντιμετωπίζει: «Σας καλώ να αλλάξετε πολιτική. Και αν δεν μπορείτε, να σηκωθείτε να φύγετε. Γιατί οδηγείτε την χώρα από μαρασμό σε μαρασμό, είναι λάθος, είναι θάνατος, είναι το μνημόσυνο της Πατρίδας» ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, υποστήριξε πως η κυβέρνηση, πριν από τις πρωτοβουλίες της για περικοπές μισθών, θα έπρεπε να φέρει ένα ενιαίο μισθολόγιο, κάτι για το οποίο, «ουδείς θα μπορούσε να αντιδράσει». Ανεπαρκείς έκρινε και τις ρυθμίσεις για την οικοδομή και πρότεινε «να κάνετε μια επιμήκυνση των διοδίων και να πείτε στις εταιρείες με αυτό το συμβόλαιο να πάνε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να πάρουν χρήματα και να κάνουν 15 δισ. δημόσια έργα.

Ο κ. Καρατζαφέρης, συμφώνησε επίσης πως «το Δημόσιο έχει πάρα πολλούς υπαλλήλους», όπως επίσης πως και στις ΔΕΚΟ, «οι μισθοί είναι δύο φορές επάνω απ’ τους αντίστοιχους του Δημοσίου». Και για τα δύο ωστόσο, «οι φταίχτες δεν είναι οι υπάλληλοι, αλλά εσείς, που συνειδητά δίνατε και άδειασε το σεντούκι του κράτους» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

«Νομοσχέδιο εργασιακής, εθνικής και κοινωνικής ταπείνωσης» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, το πολυνομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης, και προειδοποίησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: «Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει. Όποιος πιστεύει πως μπορεί να βγάζει την ουρά του απ’ έξω, κάνει λάθος».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, καταφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις εναντίον της κυβέρνησης και των παριστάμενων υπουργών (Γ.Παπακωνσταντίνου και Λ.Κατσέλη) κατηγορώντας τους πως συγκροτούν μια «κυβέρνηση παραδομένων που εκτελεί αβίαστα και απροκάλυπτα ό,τι τους ζητηθεί από τους τεχνοκράτες της Τρόικας», μια κυβέρνηση «μεταφραστών του Μνημονίου».

«Ξηλώνετε βήμα-βήμα τις κοινωνικές κατακτήσεις και λέτε συνειδητά ψέματα στον ελληνικό λαό: Ψέματα για δήθεν υψηλόμισθους υπαλλήλους, ψέματα για τις ΔΕΚΟ, ψέματα ότι η κοινωνία στηρίζει αυτά τα μέτρα» είπε.

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: «Ως πότε θα καταπίνετε τη συνείδησή σας; Το κάνατε με το Μνημόνιο, το κάνατε με τα ασφαλιστικά, άντε και σήμερα. Νομίζετε πως μετά ξεμπερδεύετε; Αυτός ο κατήφορος σταματημό δεν έχει.»

«Το Μνημόνιο νούμερο τρία, έχει νέα μέτρα. Και θα κληθείτε μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, προφανώς και πάλι με την διαδικασία του κατεπείγοντος, να ψηφίσετε νέες μειώσεις στους μισθούς, στις ΔΕΚΟ, μέχρι και απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Τι θα κάνετε το Φλεβάρη; Θα πάτε και πάλι στον ΚΤΕ να εκφράσετε τις αντιρρήσεις σας και θα στοιχηθείτε πίσω απ’ τις επιλογές του κου Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου;» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024