Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς ανώτατο όριο 12% για τις μειώσεις μισθών το σχέδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις

Χωρίς ανώτατο όριο 12% για τις μειώσεις μισθών το σχέδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις

Σήµερα, Τετάρτη, αναµένεται η απάντηση της τρόικας στο σχέδιο της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συµβάσεων έναντι των κλαδικών σε ζηµιογόνες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα εξακολουθεί να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις ο βασικός µισθός των 740 ευρώ, ωστόσο από το τελικό σχέδιο αφαιρέθηκε ο αρχικός περιορισμός του 12% για την ανώτατη απόκλιση - µείωση των µισθών, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις.

Σήµερα, Τετάρτη, αναµένεται η απάντηση της τρόικας στο σχέδιο της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συµβάσεων έναντι των κλαδικών σε ζηµιογόνες επιχειρήσεις.

Η κ. Κατσέλη θα ενημερώσει εντός της ημέρας για τις εξελίξεις στα εργασιακά τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ το σχετικό νοµοσχέδιο θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου την Πέμπτη.

Σύµφωνα µε πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», το σχέδιο Κατσέλη προβλέπει τα εξής:

-Παραµένει η διατήρηση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συλλογικές συµβάσεις που υπογράφουν φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδου σε µη µέλη των οργανώσεων. Για το θέµα αυτό υπάρχει συγκρατηµένη αισιοδοξία από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα.

-Θα εξακολουθεί να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις ο βασικός µισθός ασφαλείας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας (σήµερα κινείται στα 740 ευρώ).

-Θα υπερισχύουν οι συµφωνίες σε επιχειρησιακό επίπεδο των συµφωνιών σε κλαδικό ή επαγγελµατικό επίπεδο χωρίς κανέναν αδικαιολόγητο περιορισµό.

– Προβλέπεται ειδική ρήτρα για την αποφυγή οµαδικών απολύσεων n

-Επέρχονται αλλαγές στη µερική απασχόληση και στην εκ περιτροπής εργασία, καθώς και στη διαδικασία προσφυγής στη διαιτησία.

– Χρονικά η ισχύς των συµβάσεων ειδικών συνθηκών θα εκτείνεται έως 2 χρόνια

Πάντως αφαιρέθηκαν από το τελικό σχέδιο του υπουργείου οι αρχικοί περιορισµοί που προβλέπονταν όπως το όριο 12% για την απόκλιση – µείωση των µισθών, η υποχρεωτική συµφωνία των 2/3 των εργαζοµένων για µείωση µισθού σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόµων (σε αυτές τις επιχειρήσεις τη συµφωνία θα καλείται να υπογράψει η οµοσπονδία του κλάδου) και να µην υπάρχει καµία εµπλοκή του κράτους.

Τονίζεται ότι η απάλειψη του 12% ως πλαφόν στη µείωση των µισθών κατά την υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συµβάσεων εκτιµάται ότι θα δηµιουργήσει πρόσθετα προβλήµατα.

Για παράδειγµα, ο µισθός ενός νέου εργαζοµένου σε τράπεζα που δεν είναι µέλος εργοδοτικής οργάνωσης και δεν δεσµεύεται από κλαδική σύµβαση θα µπορεί να µειωθεί στα 740 ευρώ από 1.000 που είναι σήµερα (-26%). Εφόσον όµως είναι σε ισχύ κλαδική σύµβαση, τα όρια ακόµη και για την ατοµική συµφωνία θα είναι εκείνα της κλαδικής και όχι της ΕΓΣΣΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024