Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύνδεση μισθών με παραγωγικότητα ζήτησε στη Βουλή ο Στρος-Καν

Σύνδεση μισθών με παραγωγικότητα ζήτησε στη Βουλή ο Στρος-Καν

Θεμελιώδης για την Ελλάδα η αποκατάσταση της ανάπτυξης είπε ο Ντ.Στρος-Καν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ζητώντας σύνδεση μισθών με παραγωγικότητα, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά η επίτευξη των στόχων του 2011 δεν θα είναι εύκολη, τόνισε. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών που επέκριναν τις πρακτικές του ΔΝΤ αναγνώρισε ότι στο παρελθόν έχουν γίνει λάθη, αλλά τα «διορθώνουμε». Άφησε δε αιχμές ότι η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα.

Θεμελιώδης για την Ελλάδα η αποκατάσταση της ανάπτυξης είπε ο Ντομινίκ Στρος-Καν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προσθέτοντας ότι η χώρα πρέπει να συνδέσει τους μισθούς με την παραγωγικότητα, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

Το πρόγραμμαδημοσιονομικής προσαρμογής βρίσκεται σε καλό δρόμο σε γενικές γραμμές, αλλά η επίτευξη των στόχων του 2011 δεν θα είναι εύκολη, τόνισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο σε γενικές γραμμές. Τώρα, ενόψει του 2011, είναι δύσκολο ακόμη να επιτευχθούν οι στόχοι, και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δαπάνες συνεχίζονται, οι έλεγχοι είναι περιορισμένοι, διότι το σύστημα είναι τέτοιο που περιορίζει την δυνατότητα των ελέγχων», δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος Καν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο κ. Στρος Καν επεσήμανε ακόμη ότι αν και είναι δύσκολη η επίτευξη του στόχου για δημοσιονομική εξυγίανση, εντούτοις, υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν περικοπές δαπανών και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι αν τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ εφαρμοστούν χωρίς παρεκκλίσεις, τότε θα στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα, καλώντας όλα τα κόμματα να το στηρίξουν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών που επέκριναν τις πρακτικές του ΔΝΤ ο Στρος Καν αναγνώρισε ότι στο παρελθόν έχουν γίνει λάθη, αλλά τα «διορθώνουμε».

Υπενθυμίζεται ότι από την Επιτροπή απουσίαζαν τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άφησε δε αιχμές ότι η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό διάσωσης θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα και όχι να περιμένει η κυβέρνηση μέχρι τον Μάιο, οπότε βρέθηκε με την «πλάτη στον τοίχο».

Πάντως επισήμανε, τώρα μπορεί ο δρόμος να είναι δύσκολος αλλά η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή.

«Ναι μεν τα μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων είναι επώδυνα αλλά αν δεν είχαν ληφθεί, η χώρα θα είχε κηρύξει στάση πληρωμών», είπε ο Στρος- Καν, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί το εγχείρημα να είναι δύσκολο αλλά αν συνεχιστεί έτσι, σιγά -σιγά θα επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση

Πρόσθεσε δε ότι η επιτυχία του προγράμματος συνδέεται «με το βαθμό δικαιοσύνης που θα εμπνεύσει στο λαό».

Σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων σημείωσε ότι «αν ήμουν Έλληνας μπορεί και εγώ να ήμουν στους δρόμους».

«Πρέπει όλοι να αντιληφθούν την κατάσταση και ο καθένας να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δείξετε ότι σε αυτή την εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται όλοι συμμετέχουν».

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίστηκε θετικός στην επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου και εξέφρασε την άποψη ότι τελικά θα γίνει.

«Σε τόσο σύντομη χρονική περίοδο μετά την εφαρμογή του προγράμματος είναι αλήθεια ότι είναι μάλλον δύσκολο να αποπληρωθεί το δάνειο, οπότε ευθύς εξαρχής είχαμε μιλήσει για ενδεχόμενη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου», είπε ο Στρος- Καν.

«Βλέπω ή τουλάχιστον ελπίζω και θεωρώ ότι τελικώς θα υπάρξει μία διευθέτηση» πρόσθεσε.

Όσον αφορά το ύψος των δανείων, 110 δισ. ευρώ, που λαμβάνει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι είναι επαρκή, ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να αλλάξει σε περίπτωση απρόβλεπτων εξελίξεων στην ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία.

«Το ποσό του δανείου των 110 δισ. θα επαρκέσει για την Ελλάδα αν εξελιχθούν όπως πιστεύουμε τα πράγματα» είπε ο κ. Στρος-Καν, ενώ εκτίμησε ότι «η ανάπτυξη αναμένεται να αποκατασταθεί τέλος του 2011».

Χαρακτηριστική ήταν δε η απάντηση του κ. Στρος Καν στην επισήμανση της προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Βάσως Παπανδρέου για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους και τη φυγή τους προς το εξωτερικό.

«Το ενδεχόμενο να φύγει η νεολαία είναι ένα ζήτημα που αναπτύσσεται σε πολλές χώρες. Είναι σημαντικό να τους δημιουργήσεις κίνητρα γιατί όταν επιστρέψουν στη χώρα τους θα έχουν αποκτήσει εμπειρία. Κατανοώ την απελπισία τους που μπορεί να αποφασίσουν να φύγουν για το εξωτερικό. Καλώς, όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα και υπάρξει ανάπτυξη θα επανέλθουν» ήταν η απάντηση του επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η κυρία Παπανδρέου μίλησε επίσης «για δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα με την πλάτη στο τοίχο», για «ισοπεδωτική λιτότητα με οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων», για «φαύλο κύκλο που βρίσκεται η χώρα» προσθέτοντας ότι « για αυτό και η φήμη του ΔΝΤ δεν είναι τόσο θετική», θέτοντας παράλληλα το ερώτημα αν «για να επιτύχει το πρόγραμμα χρειάζονται τροποποιήσεις».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, το λόγο πήρε και ο Μίμης Ανδρουλάκης, που σημείωσε μεταξύ άλλων ότι παγιώνεται το χάσμα κόστους -δανεισμού, εντείνεται η αναμονή για το ποια χώρα θα υπαχθεί στο πρόγραμμα του ΔΝΤ ενώ μίλησε και για ασύμμετρο σοκ που ζει η ΕΕ καθώς δεν πείθονται οι αγορές.

Ακόμα τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές «όχι όμως με εξωπραγματικά χρονοδιαγράμματα», όπως είπε.

Από την ΝΔ ο Χρήστος Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε της στάσης που κράτησε το κόμμα του τονίζοντας ότι στήριξε κάποια μέτρα αλλά «δεν ψήφισε το πρόγραμμα με το συγκεκριμένο περιεχόμενο που ήταν πρωτόγνωρο σε ένταση και έκταση, οδηγεί σε διόγκωση της ανεργίας και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του χρέους της χώρας».

Υποστήριξε ακόμα την ανάγκη αλλαγής πορείας και ενός διαφορετικού μείγματος οικονομικής πολιτικής γιατί διαφορετικά, όπως είπε, δεν θα υπάρξει λύση.

«Υπάρχει αγωνία στον ελληνικό λαό, που μπορεί να κατανοεί την αναγκαιότητα των μέτρων, όμως δεν μπορεί να δει σε ορατό χρόνο ότι θα οδηγήσουν σε βελτίωση της κατάστασης του», επεσήμανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν αναγνώρισε ότι το ΔΝΤ έκανε και σφάλματα σε ότι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος που πρότεινε σε ορισμένες χώρες, όμως όπως είπε, «διδαχθήκαμε από τα λάθη μας και υλοποιούμε διαφορετικά προγράμματα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα κάθε χώρας».

Υπαρκτός ο κίνδυνος διχοτόμησης της Ευρώπης

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος διχοτόμησης της Ευρώπης, ωστόσο, δεν θεωρεί ότι αυτή τι στιγμή υπάρχει κίνδυνος για αποχώρηση της Γερμανίας από το ευρώ.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μίμη Ανδρουλάκη για το ενδεχόμενο διχοτόμησης της Ευρώπης, (σύμφωνα με επίσημη μετάφραση στα ελληνικά) απάντησε: «υπάρχουν κίνδυνοι […] Υπάρχουν διαφορετικοί ρυθμοί ανάπτυξης σε διαφορετικές περιοχές της ευρωζώνης».

Ο γενικός διευθυντής του Ταμείου δήλωσε επίσης: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή […] κίνδυνος να αποχωρήσει από το ευρώ η Γερμανία. Δεν το πιστεύω αυτό. Η Γερμανία είναι αφοσιωμένη στην προσπάθεια του ευρώ».

Ο κ. Στρος-Καν είπε επίσης ότι η ΕΚΤ έχει διοχετεύσει επαρκή κεφάλαια για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης.

Επίσημη δήλωση Στρος-Καν

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Στρος-Καν δήλωσε:
«Είμαι ευτυχής που είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Αθήνα και να ανταλλάξω απόψεις με τις Ελληνικές Αρχές, με μέλη του Κοινοβουλίου και με την αντιπολίτευση. Συγχαίρω τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός για την εφαρμογή του φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού τους προγράμματος που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καθώς στην αποκατάσταση της ανάπτυξης και της αγοράς εργασίας.»

»Το ΔΝΤ μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη στήριξη των προσπαθειών της Ελλάδας, περιλαμβάνοντας την παροχή αρωγής για να διασφαλιστεί ότι το οικονομικό πρόγραμμα είναι κοινωνικά ισορροπημένο και δίκαιο, και ότι παρέχει προστασία για τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας.»

»Στους έξι μήνες της εφαρμογής του προγράμματος έχουν επιτευχθεί πολλά, αλλά παραμένουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Η επόμενη φάση της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασίας για να ελευθερωθούν οι πραγματικές δυνατότητες της Ελληνικής οικονομίας και του Ελληνικού λαού.»

»Δεν είναι εύκολο έργο και θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστούν πολλά από τα μέτρα, και μέχρι να καρποφορήσουν πλήρως. Όμως, η πρόοδος που έχει γίνει μέχρι στιγμής έθεσε ένα στερεό θεμέλιο για την περαιτέρω πρόοδο: το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται, η διαχείριση των οικονομικών του δημοσίου και η φορολογική διαχείριση βελτιώνεται, ο χρηματοοικονομικός τομέας δυναμώνει, έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, και έχουν δρομολογηθεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις -τώρα είναι η στιγμή για να εφαρμοστούν και να επιταχυνθούν.»

»Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή για την Ελλάδα. Όμως, παρά τις σοβαρές δυσκολίες που μας περιμένουν, είμαι πεπεισμένος από τις συζητήσεις που πραγματοποίησα ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση ισχυρότερη από πριν. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το ΔΝΤ θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα να πετύχει το στόχο της».

*Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Στρος-Καν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, με μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, καθώς και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024