Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμο δηλώσεων και διαψεύσεων πυροδότησαν τα περί συμφωνίας εταίρων για τις συμβάσεις

Πόλεμο δηλώσεων και διαψεύσεων πυροδότησαν τα περί συμφωνίας εταίρων για τις συμβάσεις

Την οργισμένη αντίδραση της ΓΣΕΕ προκάλεσαν δημοσιεύματα και δηλώσεις που άφηναν να εννοηθεί ότι υπήρξε συμφωνία για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και έφεραν την ΓΣΕΕ να συναινεί σε μείωση μισθών μέχρι 12%. Ο Γ.Παναγόπουλος έσπευσε να διαψεύσει ότι υπήρξε οποιαδήποτε συμφωνία. «Πρόκειται για μεθοδευμένη αθλιότητα που εξυπηρετεί συμφέροντα εργοδοτικών κύκλων. Η ΓΣΕΕ ούτε συμφώνησε ούτε θα συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση» τόνισε. Διαπραγματευόμασταν επί έξι ώρες λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, χωρίς όμως να μιλά για κατάληξη σε συμφωνία. Μείναμε με την εντύπωση ότι επιτεύχθη συμφωνία, ανασκευάζουν  άλλοι συμμετέχοντες στη συνάντηση.

Την οργισμένη αντίδραση της ΓΣΕΕ προκάλεσαν δημοσιεύματα και δηλώσεις εκπροσώπων εργοδοτικών φορέων που άφηναν να εννοηθεί ότι υπήρξε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων συμφωνία για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και έφεραν την ΓΣΕΕ να συναινεί σε μείωση μισθών μέχρι 12%.

Ο Γ.Παναγόπουλος έσπευσε με δηλώσεις του να διαψεύσει ότι υπήρξε οποιαδήποτε συμφωνία, μετά και την έντονη κόντρα που ξέσπασε -σύμφωνα με πληροφορίες- στο εσωτερικό της ΓΣΕΕ με εκπροσώπους συνδικαλιστικών παρατάξεων που συμμετέχουν στο ΔΣ και το προεδρείο της Συνομοσπονδίας να δηλώνουν άγνοια και να τονίζουν πως ό,τι έχει συμβεί, έχει συμβεί χωρίς τη δική τους εξουσιοδότηση.

«Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Παναγόπουλος το πρωί στο ΒΗΜΑ 99,5 και επανέλαβε ότι η ΓΣΕΕ διαφωνεί με την απαράδεκτη πρόταση της τρόικας για περικοπή μισθών και επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υπερισχύουν των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων εργασίας. «Εμείς δώσαμε μάχη να μην κοπεί 13ος και 14ος μισθός. Δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δε θα υπάρξει τέτοια συμφωνία», τόνισε.
{{{ audio1 }}}
Αργότερα σε δηλώσεις του στον Flash o κ. Παναγόπουλος είπε ότι η μόνη συμφωνία που υπήρξε αφορούσε την διατήρηση της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων σε όλους όσους περιλαμβάνονται στον κλάδο, δυνατότητα που η τρόικα θέλει να καταργήσει.

«Καμία συμφωνία πλην αυτού» επέμεινε ο κ. Παναγόπουλος, προσθέτοντας: «για τα άλλα έχουμε ακούσει διάφορες αιτιάσεις από τους φορείς. Κυρίως έχουν μιλήσει με πιο καθαρό τρόπο οι φορείς των μικρών εργοδοτών, δηλαδή οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι και οφείλω να ομολογήσω ότι κάνουν μια προσπάθεια να προσεγγίσουν τις θέσεις των εργαζομένων γιατί αυτοί είναι που θα υποστούν τον μεγάλο ανταγωνισμό».

Στο θέμα επανήλθε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ το βράδυ, φιλοξενούμενος στο δελτίο ειδήσεων του MEGA και αφού είχαν προηγηθεί σειρά δηλώσεων εκπροσώπων εργοδοτικών φορέων που μετείχαν στην συνάντηση την Τετάρτη το βράδυ στα γραφεία του ΣΕΒ, και επιβεβαίωναν ότι το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων συζητήθηκε με κάποιους μάλιστα να μιλούν για κατάληξη σε συμφωνία.

«Αυτό που σταθερά υπερασπιζόμαστε είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας η καθολική ισχύς και η επέκταση τους που η τρόικα θέλει να καταργήσει δεν διαπραγματεύονται και δεν θα μπουν στην κλίνη του Προκρούστη όπως επιθυμούν οι εργοδοτικοί κύκλοι και βρίσκουν ευήκοον ους στους δανειστές» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι πρόταση της ΓΣΕΕ είναι η δημιουργία ενός «Οδικού Χάρτη» για συγκεκριμένες επιχείρησεις που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, ώστε να σωθούν οι θέσεις εργασίας.

Ο κ. Παναγόπουλος εξήγησε ότι σε αυτό τον «Οδικό Χάρτη» θα πρέπει να είναι σαφείς οι υποχρεώσεις των εργοδοτών, των τραπεζών, αλλά και του Κράτους στην προσπάθεια διάσωσης της επιχείρησης.

Σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει συμφωνία, ο κ. Παναγόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τον ΣΕΒ είναι δύσκολο να υπάρξει, αντίθετα η ΓΣΕΒΕΕ βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις της ΓΣΕΕ.

Διαπραγματευόμασταν επί έξι ώρες λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, χωρίς όμως να μιλά για κατάληξη σε συμφωνία.

Ειδικότερα ο κ. Δασκαλόπουλος στο περιθώριο Συνεδρίου επιβεβαίωσε ότι στη χθεσινή (Τετάρτη) συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, που έγινε στα γραφεία του ΣΕΒ, ήταν παρούσα η διοίκηση της ΓΣΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι διαπραγματευόταν ο ίδιος με τη ΓΣΕΕ επί έξι ώρες.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν είπε ότι υπήρξε συμφωνία, αλλά ότι οι κοινωνικοί εταίροι συζήτησαν με πρωτοβουλία του ΣΕΒ για μια συμφωνία που να κατοχυρώνει την ελευθερία και ισχύ των συλλογικών συμβάσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα που δημιουργήθηκε με τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, ο κ. Δασκαλόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «συζητήσεις γίνονται πάντα. Εγώ ήμουν σε μια συνάντηση χθες επί πολλές ώρες. Ελπίζω να μην ονειρευόμουν».

«Έφυγα με την εντύπωση ότι επιτεύχθη συμφωνία» λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημ.Ασημακόπουλος σημείωσε στον Flash: «δεν υπάρχει συμφωνία όλων. Αντιλαμβάνεστε ότι η ΓΣΕΕ δε θα μπορούσε ποτέ να συμφωνήσει να υπάρξει απόκλιση των κλαδικών συμβάσεων σε ένα ποσοστό της τάξεως του 12%, ασφαλώς η ΓΣΕΕ δε θα μπορούσε να συμφωνήσει σ’ αυτό το πράγμα. Υπάρχει πλήρης συμφωνία για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων όλων των κοινωνικών εταίρων, και της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ και του ΣΕΒ».

Στην εκτίμηση ότι ήδη υπάρχει συμφωνία σε δυο σημεία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τις επιχειρησιακές συμβάσεις προέβη και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό flash.

«Υπάρχουν συζητήσεις και γίνονται σε καλό κλίμα. Σε δύο πράγματα τουλάχιστον έχω καταλάβει ότι φαίνεται ότι συμφωνούν. Το ένα είναι να μην υπάρχει καθολική εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, χωρίς όρους δηλαδή. Το δεύτερο είναι η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε όλους. Σ’ αυτά φαίνεται ότι υπάρχει μία καταρχήν συμφωνία, χωρίς όμως να έχει κλείσει οριστικά το πλαίσιο το οποίο θα προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι», είπε ο κ. Κουτρουμάνης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα συμπεράσματα της χθεσινής άτυπης σύσκεψης για τις επιχειρησιακές συμβάσεις αποτυπώθηκαν σε κείμενο από τον καθηγητή Εργατικού Δίκαιου Γιάννη Κουκιάδη, ο οποίος συντονίζει τις διαβουλεύσεις, χωρίς όμως να υπογραφεί από τους κοινωνικούς εταίρους.

Μάλιστα ο κ. Κουκιάδης ερωτηθείς σχετικά με το θέμα που προέκυψε τόνισε πως οι λύσεις που υπάρχουν είναι δύο: «ή δεν γίνονται διαβουλεύσεις και παραμένουμε στον νόμο που προβλέπει κατάργηση όλων των κατωτάτων ορίων, ή προτάσσεται μια κοινή θέση των εταίρων και έχουμε βελτίωση στο μνημόνιο που ήδη αποτελεί νόμο του κράτους».

Η υποτιθέμενη συμφωνία

Σύμφωνα με τους εργοδοτικούς φορείς, οι διαπραγματεύσεις με τη ΓΣΕΕ κατέληξαν σε τέσσερα σημεία σύγκλισης:

  • Οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν των κλαδικών, για δύο χρόνια το πολύ (1+1 έτος)
  • Οι μειώσεις μισθών να μην είναι μεγαλύτερες του 12% από τις αμοιβές που προβλέπουν οι κλαδικές
  • Να μην γίνονται απολύσεις κατά το διάστημα ισχύος των ανωτέρω
  • Οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους θα μπορούν να υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις, συστήνοντας ενώσεις εργαζομένων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024