Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία στην ΕΕ για «κατά περίπτωση» συμμετοχή τραπεζών στο μηχανισμό στήριξης

Συμφωνία στην ΕΕ για «κατά περίπτωση» συμμετοχή τραπεζών στο μηχανισμό στήριξης

Σε συμφωνία, μετά από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, κατέληξαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες για τη διαμόρφωση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης για την Ευρωζώνη μετά το 2013, αποφασίζοντας να συμμετέχουν μεν και οι ιδιώτες επενδυτές σε διασώσεις ευρωπαϊκών οικονομιών αλλά μόνο «κατά περίπτωση». Οι Βρυξέλλες απομακρύνθηκαν έτσι από τη θέση του Βερολίνου, που ζητούσε αυστηρότερους όρους για τη συμμετοχή τραπεζών, ενώ το άμεσο ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην αντίδραση των αγορών.

Σε συμφωνία, μετά από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, κατέληξαν την Κυριακή οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες για τη διαμόρφωση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης για την Ευρωζώνη μετά το 2013, αποφασίζοντας να συμμετέχουν μεν και οι ιδιώτες επενδυτές σε διασώσεις ευρωπαϊκών οικονομιών αλλά μόνο «κατά περίπτωση».

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν επί της αρχής σε μια «συμμετοχή κατά περίπτωση των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», σύμφωνα με πηγή εντός της Κομισιόν.

Η μεθοδολογία του ΔΝΤ που θα αξιοποιεί ο μηχανισμός, σημειώνουν οι γερμανικοί Financial Times, σημαίνει πως στο δίχτυ ασφαλείας για την Ευρωζώνη θα περιλαμβάνονται ρήτρες όπως οι «Ρήτρες Συλλογικής Δράσης» (CAC) του Ταμείου, που επιτρέπουν συνεννόηση της πλειοψηφίας των κατόχων ομολόγων μίας χώρας με την κυβέρνησή της για επαναδιαπραγμάτευση των όρων των δανείων (για το χρόνο αποπληρωμής, τους τόκους ή την αξία των ομολόγων) που θα δεσμεύει το σύνολο των ομολογιούχων.

Σε περίπτωση κρίσης φερεγγυότητας ενός κράτους, και μόνο σε αυτή την περίπτωση, το εν λόγω κράτος θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους ιδιώτες πιστωτές την αναδιάρθρωση του χρέους του κατά περίπτωση, διευκρίνισε άλλη ευρωπαϊκή πηγή.

Η αρχή μιας συνεισφοράς «κατά περίπτωση» του ιδιωτικού τομέα είναι ουσιαστικά υπαναχώρηση του Βερολίνου, που επέμενε σε αυστηρότερους όρους για συμμετοχή των ιδιωτών.

Η συμμετοχή των ιδιωτών είχε αποτελέσει μήλο της έριδος στην Ευρωζώνη, με αρκετούς αξιωματούχους (όπως ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ) να εκφράζουν επιφυλάξεις πως κάτι τέτοιο θα αποθάρρυνε τους διεθνείς επενδυτές, καθιστώντας στην πράξη τα ευρωπαϊκά ομόλογα «δυνάμει καμένα χαρτιά».

Απαντώντας εμμέσως σε αυτές τις επικρίσεις, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε (πριν τις αποφάσεις της Κυριακής) πως η «στοχευμένη» συνεισφορά ιδιωτών αντιθέτως θα καθησυχάσει τους επενδυτές εκείνους «που δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κρίσεων και καλούνται να καλύψουν κόστη αστοχιών».

Η συμφωνία μεταξύ των 16 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα παρουσιαστεί σε συνεδρίαση του Ecofin (του συνόλου των 27 υπουργών Οικονομικών στην ΕΕ), ενώ πλέον το άμεσο ενδιαφέρον στρέφεται στην πρώτη αντίδραση των αγορών στις αποφάσεις των Βρυξελλών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024