Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ πιέζουν την Πορτογαλία να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι περισσότερες κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης πιέζουν την κυβέρνηση της Πορτογαλίας να ζητήσει την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times. Διαψεύσεις από την Κομισιόν, την πορτογαλική κυβέρνηση και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι περισσότερες κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης πιέζουν την κυβέρνηση της Πορτογαλίας να ζητήσει την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times.

Ωστόσο σε κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών αυτών προχώρησαν η Κομισιόν, η πορτογαλική κυβέρνηση και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο εκπρόσωπος της πορτογαλικής κυβέρνησης διέψευσε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι δεν ασκούνται πιέσεις.

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και πηγή του πρωθυπουργικού γραφείου στην εφημερίδα Diario de Noticias.

Σε διάψευση προχώρησε και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι αυτή δεν είναι η άποψη της Γερμανίας και ότι η Πορτογαλία δεν πιέζεται να ενταχθεί στον μηχανισμό.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν παρακινήσει την Πορτογαλία να ζητήσει οικονομική στήριξη.

«Πιστεύω ότι ένα από τα προβλήματα που έχουμε αυτό τον καιρό, είναι ότι υπάρχουν πολιτικοί αξιωματούχοι που κάνουν κάθε μέρα σχόλια αντί να λαμβάνουν αποφάσεις», είπε, χωρίς να διευκρινίσει ποιους εννοεί.

Το δημοσίευμα κλήθηκε να σχολιάσει την Παρασκευή και ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν. Ο κ. Αλταφάζ αρνήθηκε να τοποθετηθεί λέγοντας ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει από πού εκπορεύεται αυτή η σεναριολογία.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε ότι η Πορτογαλία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ανακτήσει την αξιοπιστία της στις αγορές και να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Υπενθύμισε, μάλιστα ότι σήμερα (Παρασκευή) εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας ο προϋπολογισμός για το 2011, ο οποίος προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ.

Οι πληροφορίες του δημοσιεύματος

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times Deutschland, στο οποίο δεν επικαλούνται συγκεκριμένη πηγή, «μολονότι οι πορτογαλικές τράπεζες δεν θεωρούνται υπερχρεωμένες, όπως οι ιρλανδικές, εξαρτώνται και αυτές από τα ρευστά διαθέσιμα της ΕΚΤ για τις δραστηριότητές τους».

Η πίεση που ασκείται στην Πορτογαλία έχει και ως στόχο να μην επιδεινωθεί η κρίση στην Ισπανία.

«Εάν η Πορτογαλία χρησιμοποιήσει το σχέδιο βοήθειας, αυτό θα είναι επωφελές για την Ισπανία», ανέφερε πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η πορτογαλική κυβέρνηση, δημοσίως τουλάχιστον, αρνείται ακόμη και να σκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από καμία βοήθεια», τονίζει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, 34 από τους 50 αναλυτές που συμμετείχαν, είπαν ότι η χώρα θα αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια.

Το έλλειμμα της Πορτογαλίας έφτασε το 2009 το ποσοστό-ρεκόρ του 9,3% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να το μειώσει στο 7,3% φέτος και στο 4,6% το 2011, λαμβάνοντας σκληρά μέτρα λιτότητας, όπως μείωση των μισθών και αύξηση των φόρων.

Ενδεικτική της ανησυχίας των επενδυτών είναι το γεγονός ότι το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου κινείται πάνω από το 7%, ένα όριο στο οποίο σκαρφάλωσε για πρώτη φορά στα μέσα Νοεμβρίου.

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει σήμερα, Παρασκευή, τον προϋπολογισμό λιτότητας για το 2011, κεντρικός στόχος του οποίου είναι η μείωση του ελλείμματος από 7,3% του ΑΕΠ φέτος σε 4,6% στα τέλη του 2011.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024