Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαρωτικές αλλαγές σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο

Σαρωτικές αλλαγές σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο

Ευρύτατες αλλαγές στο Δημόσιο τομέα αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων, καταργείται η Αγροφυλακή, ενώ οι εποχικοί πυροσβέστες θα αποκαλούνται πλέον Επικουρικοί, εντασσόμενοι σε καθεστώς 5ετούς θητείας. Αποφάσεις ελήφθησαν για το θέμα της ΥΠΑ, του ΟΣΕ, του ΟΑΣΑ και γενικότερα της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. Ιεραρχημένες προτάσεις σε «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Ευρύτατες αλλαγές στο Δημόσιο τομέα αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, χαρακτήρισε το 2011 χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Το χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η κατάργηση της Αγροφυλακής (σώμα που ιδρύθηκε επί ΝΔ) και η μετάταξη των υπαλλήλων της σε δασικές υπηρεσίες, η συγκρότηση υπηρεσιακού συμβουλίου που θα εξετάσει πόσους υπαλλήλους έχει ανάγκη η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και η κάλυψη αναγκών άλλων υπουργείων από τους υπόλοιπους.

Επίσης, η μετάβαση των 5.416 εποχικών πυροσβεστών σε καθεστώς πενταετούς θητείας με την επωνυμία Επικουρικοί Πυροσβέστες, αντί του ισχύοντος μέχρι τώρα καθεστώτος των 8μηνων συμβάσεων.

Επιπλέον συζητήθηκε η μελέτη ομαδοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα εξετασθεί η παραχώρηση χρήσης ορισμένων από αυτά σε ιδιώτες.

Εξετάστηκε η άμεση αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλουν μέχρι την Παρασκευή τις ιεραρχημένες προτάσεις τους στον τομέα ευθύνης τους και να ιεραρχήσουν και όλα τα άλλα θέματά τους, ώστε να μπουν σε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, τόνισε ότι αν η Ευρώπη κινηθεί δυναμικά και χωρίς μοιρολατρία απέναντι στις αγορές, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Αναφερόμενος στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, η συζήτηση για τον οποίο θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο, τόνισε ότι ο μηχανισμός αυτός πρέπει να είναι ένας «έξυπνος μηχανισμός», ώστε «να μπορεί να αντιμετωπίσει την ψυχολογία των αγορών».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Ιρλανδία και έφερε το παράδειγμα του Ιρλανδού ομολόγου του, ο οποίος, αν και συντηρητικός, όπως είπε, δεν ακολούθησε το παράδειγμα του κ. Καραμανλή, ο οποίος εγκατέλειψε το καράβι και πέταξε μια βόμβα στην επόμενη κυβέρνηση. Πήρε πάνω του όλη την ευθύνη, τόνισε, ώστε η επόμενη κυβέρνηση «να μη φορτωθεί τα λάθη του παρελθόντος».

Η συνεδρίαση του υπουργικού ξεκίνησε με την εισήγηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρουσίασε τις εκκρεμότητες του μνημονίου και μοίρασε φακέλους με τις υποχρεώσεις κάθε υπουργείου.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι κάθε υπουργός έχει ορίσει έναν διοικητικό υπάλληλο, γενικό διευθυντή οικονομικών, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για την προώθηση και την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, σε συντονισμό με το υπουργείο Οικονομικών, τον πρωθυπουργό και τον Θόδωρο Πάγκαλο.

Αντιδράσεις

Για έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Π.Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι 12 μήνες που κυβερνά το ΠΑΣΟΚ δεν έχει γίνει τίποτα για την ανάπτυξη στη χώρα. «Ο κ. Παπανδρέου και οι υπουργοί του περιφέρουν, από σύσκεψη σε σύσκεψη, το σχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ενώ η αγορά έχει στεγνώσει, τα κατεβασμένα ρολά πολλαπλασιάζονται και η ανεργία εκτινάσσεται στα ύψη», πρόσθεσε.

«Είναι μεγάλο ψέμα και αποπροσανατολισμός των εργαζομένων ότι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, με τη συναίνεση της ΝΔ, υπηρετούν τις ανάγκες του λαού» σχολίασε το ΚΚΕ. «Εκτός από απολύσεις και μειώσεις των μισθών, θα έχουν οδυνηρές συνέπειες για όλο το λαό, θα κάνουν πιο ακριβές και πιο υποβαθμισμένες τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι μεγάλοι επιχειρηματίες που κέρδισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και με το δημόσιο που οικοδόμησαν ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και με τις ιδιωτικοποιήσεις που προώθησαν τα τελευταία 20 χρόνια» πρόσθεσε.

«Για ποιες ‘εκατό μέρες’ μιλά ο πρωθυπουργός;» αναρωτιέται ο ΛΑΟΣ. «Δεν είναι ούτε καν σαράντα, με προϋπολογισμό, γιορτές και αργίες. Αυτά που δεν μπόρεσε να κάνει η κυβέρνηση σε 14 μήνες, νομίζει ότι θα τα κάνει σε ένα. Ματαιοπονεί» συμπληρώνει.

«Την ώρα που ο Πρωθυπουργός αναλώνεται σε επαναλαμβανόμενες συσκέψεις διευθέτησης των αντιδράσεων του συστήματος των ΔΕΚΟ, στον ιδιωτικό τομέα χάνονται δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Την ώρα που οι υπουργοί ψάχνουν καλύτερο συντονισμό η χώρα δεν έχει ακόμα αναπτυξιακό νόμο. Την ώρα που το κράτος φορολογεί αδυσώπητα το δημόσιο οφείλει σε τρίτους 1,755 εκατομμύρια Ευρώ. Την ώρα η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστότητα, προγράμματα του ΕΣΠΑ που είναι έτοιμα εδώ και 15 μήνες δεν υλοποιούνται. Επιτέλους, ας καταλάβει η κυβέρνηση ότι για τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γ.Οικονόμου.

«Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται. Προγραμματίζεται και προωθείται με θεσμικά και χρηματοδοτικά μέτρα. Στους 13 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ τίποτε το συγκεκριμένο δεν υπήρξε προς αυτή την κατεύθυνση. Όλο ανάπτυξη ακούμε και ανάπτυξη δεν βλέπουμε. Αντιθέτως κυριαρχεί η ύφεση, η ανεργία, ο πληθωρισμός και η τεχνολογική οπισθοδρόμηση της παραγωγικής βάσης της χώρας» δήλωσαν από τη Δημοκρατική Αριστερά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024