Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φόβοι στις αγορές ότι μετά την Ιρλανδία θα ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης και η Πορτογαλία

Φόβοι στις αγορές ότι μετά την Ιρλανδία θα ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης και η Πορτογαλία

Το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας ίσως δεν θα αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, με επόμενο θύμα την Πορτογαλία, εκτιμούν πολλοί οικονομολόγοι, καθώς φοβούνται ότι οι αγορές θα «σπρώξουν» τη χώρα στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, εκτός και αν βρεθεί σύντομα μία γενική λύση, όπως για παράδειγμα τα ευρω-ομόλογα, που θα βγάλει την Ευρωζώνη από το αδιέξοδο.

Το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας ίσως δεν θα αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, με επόμενο θύμα την Πορτογαλία, εκτιμούν πολλοί οικονομολόγοι, καθώς φοβούνται ότι οι αγορές θα «σπρώξουν» τη χώρα στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, εκτός και αν βρεθεί σύντομα μία γενική λύση που θα μπορεί να βγάλει την Ευρωζώνη από το αδιέξοδο.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν το σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας, ύψους 80-90 δισ. ευρώ, σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν την επέκταση της κρίσης σε χώρες με μεγάλα ελλείμματα και χρέη, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, οδηγώντας τη ζώνη του ευρώ σε συστημική κρίση.

«Βραχυπρόθεσμα, αυτό θα βοηθήσει […] αλλά δε νομίζω ότι θα κάνει τίποτα ώστε να βγάλει την Πορτογαλία και ίσως την Ισπανία έξω από τη φωτιά», σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόμιπλε, μιλώντας την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Θα αποτρέψει την εξάπλωση; Βραχυπρόθεσμα, ναι, αλλά όχι μεσοπρόθεσμα. Ηρεμεί τις αγορές και δίνει χώρο στις άλλες χώρες για να αναπνεύσουν. Ειδικά η Πορτογαλία» δεν είναι ακόμα έξω από τη δίνη της κρίσης, προσέθεσε.

Τα αίτια της κρίσης χρέους σε Ιρλανδία και Πορτογαλία είναι διαφορετικά. Στην Ιρλανδία, ο τραπεζικός κλάδος κατέρρευσε λόγω κυρίως του «κραχ» στην αγορά ακινήτων, ενώ στην Πορτογαλία τα κυριότερα προβλήματα είναι η χαμηλή ανάπτυξη και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας.

Αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: οι χώρες φορτώθηκαν με τόσο υψηλό χρέος που οι επενδυτές πιστεύουν ότι δεν μπορούν να πλέον να χρηματοδοτούνται ομαλά από τις αγορές.

«Νομίζω πως σημαίνει ότι η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη [χώρα που θα ζητήσει βοήθεια]», είπε ο οικονομολόγος της Mercados Financeiros Consultants, στο Πόρτο, Φιλίπε Γκαρσία.

Και αν οι αγορές στρέψουν την προσοχή τους στην Πορτογαλία, η Ισπανία είναι ίσως η επόμενη στη σειρά.

»Εάν η Πορτογαλία εξαναγκασθεί να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης. τότε θα σραφούν στην Ισπανία και δεν ξέρω τι θα κάνει η κυβέρνηση», είπε ο οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σαν Πάμπλο, στη Μαδρίτη, Έντρο Σβαρτζ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024