Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει μία κρίση επιβίωσης, λέει ο πρόεδρος της ΕΕ

Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει μία κρίση επιβίωσης, λέει ο πρόεδρος της ΕΕ

Η ζώνη του ευρώ και ολόκληρη η ΕΕ μαζί της «δεν θα επιβιώσουν», εάν δεν επιλυθούν τα δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων χωρών, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι. Ο Βέλγος αξιωματούχος επιχειρεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα, εξαίροντας το ρόλο που διαδραμάτισαν αμφότεροι οι Γ.Παπανδρέου και Ανγκελα Μέρκελ στη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης. Στο Eurogroup το απόγευμα το ζήτημα της Ιρλανδίας. «Δεν ανησυχούμε» λέει η Ισπανία. «Δεν θα χρειαστούμε το μηχανισμό διάσωσης» τονίζει η Πορτογαλία.

Η ζώνη του ευρώ και ολόκληρη η ΕΕ μαζί της «δεν θα επιβιώσουν», εάν δεν επιλυθούν τα δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων χωρών, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι. Ο Βέλγος αξιωματούχος επιχειρεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα, εξαίροντας το ρόλο που διαδραμάτισαν αμφότεροι οι Γ.Παπανδρέου και Ανγκελα Μέρκελ στη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης. Στο Eurogroup το απόγευμα το ζήτημα της Ιρλανδίας. «Δεν ανησυχούμε» λέει η Ισπανία. «Δεν θα χρειαστούμε το μηχανισμό διάσωσης» τονίζει η Πορτογαλία.

«Κρίση επιβίωσης» λέει ο Χέρμαν βαν Ρομπάι

«Αντιμετωπίζουμε μία κρίση επιβίωσης. Οφείλουμε να εργασθούμε συντονισμένα για να επιτρέψουμε στην Ευρωζώνη να επιβιώσει. Διότι, εάν δεν επιβιώσει η Ευρωζώνη, δεν θα επιβιώσει ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω όμως ότι θα την ξεπεράσουμε» δήλωσε την Τρίτη ο Χέρμαν βαν Ρομπάι μιλώντας στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στις Βρυξέλλες.

«Ο πρώτος χρόνος της Συνθήκης της Λισαβόνας [η οποία ετέθη σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2009] σημαδεύθηκε από την κρίση της ζώνης του ευρώ, ήταν μία περίοδος επιβίωσης και δεν έχει ακόμη τελειώσει», σημείωσε.

«Πυρόσβεση» στην αντιπαράθεση Γερμανίας-Ελλάδας

Σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας -με αφορμή τις δηλώσεις Παπανδρέου- ο Βαν Ρομπάι εξήρε το ρόλο που διαδραμάτισαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης.

«Ποιος άλλος εκτός από τον πρωθυπουργό Παπανδρέου θα μπορούσε να υπερασπιστεί τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα; Και ποιος άλλος εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ θα μπορούσε να πείσει την γερμανική κοινή γνώμη, η οποία ήταν εν μέρει εχθρική, για την αναγκαιότητα ενός μηχανισμού βοήθειας της Ελλάδας;» δήλωσε.

Προσπάθεια να ρίξει τους τόνους έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιταλία.

«Εκτιμώ βαθύτατα και σέβομαι τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Ελπίζω να συνεχίσει να ακολουθεί απαρέγκλιτα το δρόμο του και να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει.

»Το ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι εκνευρισμοί μεταξύ Ευρωπαίων εταίρων είναι φυσικό. Αυτό συμβαίνει, άλλωστε, πολύ συχνά και στους γάμους και στις διαπροσωπικές σχέσεις» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας.

Συνέρχεται το Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών των 16 χωρών της Ευρωζώνης (Eurogroup) συναντώνται το απόγευμα της Τρίτης, στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Πάντως, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο, ξεκαθάρισε ότι η χώρα της δεν έχει λόγο να ανησυχεί για τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. «Υιοθετήσαμε μέτρα τον Μάιο και τα εφαρμόζουμε» τόνισε.

Παράλληλα, η Πορτογαλία εκτίμησε την Τρίτη διά του υπουργού της των Οικονομικών Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος ότι δεν θα χρειαστεί διεθνή διάσωση της οικονομίας της.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο Τεξέιρα ντος Σάντος είχε δηλώσει ότι ο κίνδυνος να ζητήσει η Πορτογαλία έκτακτη βοήθεια ήταν υψηλός. Μιλώντας, ωστόσο, σε δημοσιογράφους αργά τη Δευτέρα ο ίδιος ανέφερε ότι οι δηλώσεις του προς την βρετανική εφημερίδα είχαν παρερμηνευτεί.

Υπό πίεση το Δουβλίνο

Το Δουβλίνο τελεί υπό την πίεση ορισμένων από τους εταίρους του, και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να δεχθεί εξωτερική οικονομική βοήθεια για τη χρηματοδότηση των τραπεζών του, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να αποφευχθεί ένα φαινόμενο επέκτασης της κρίσης σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Όμως, μέχρι στιγμής, οι ιρλανδικές αρχές αρνούνται. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν επανέλαβε το βράδυ της Δευτέρας ότι η χώρα δεν θα ζητήσει καμία οικονομική βοήθεια, διότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέχρι τα μέσα του 2011.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι υπενθύμισε ότι η Ευρωζώνη έχει ήδη περάσει μία πολύ δύσκολη περίοδο την περασμένη άνοιξη, εξαιτίας της ελληνικής κρίσης χρέους και των συνεπειών της για το σύνολο της ζώνης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, η ΕΕ «έδειξε την αποφασιστικότητά της» και «μπορεί να πρέπει να την δείξει και πάλι» είπε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, αναφερόμενος στο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και στη συνέχεια στη δημιουργία ταμείου στήριξης και για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της ΕΕ είναι αντιμέτωπος με μία δύσκολη κατάσταση, αφού η διαχείριση της σημερινής κρίσης έχει προκαλέσει διαφωνίες ανάμεσα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προωθεί ένα ταχύ σχέδιο δράσης, ανησυχώντας για τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Υποστηρίζεται από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, που θέλουν να αποφύγουν να παρασυρθούν από την «καταιγίδα» της κρίσης. Άλλες, όμως, χώρες διαφωνούν με την άσκηση αυτών των πιέσεων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Επίσης, άλλες χώρες «λύνουν ανοικτά τους λογαριασμούς τους» σχολιάζει το Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024