Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η τρόικα «συζητά» επιμερισμό των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής στην τριετία

Η τρόικα «συζητά» επιμερισμό των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής στην τριετία

Καθησυχαστικές ως προς τα χρονικά όρια που θα δοθούν στην Ελλάδα για την κάλυψη της νέας «τρύπας» που δημιουργήθηκε σε ό,τι αφορά το έλλειμμα και το χρέος της -συνεπεία της προς τα άνω αναθεώρησης των στοιχείων του 2009- εμφανίστηκαν οι Βρυξέλλες, δείχνοντας ότι δεν έχουν την πρόθεση να βάλουν στην Ελλάδα «το μαχαίρι στο λαιμό». Είναι ένα εκ των θεμάτων που διαπραγματεύεται η τρόικα με τις ελληνικές αρχές, είπε με νόημα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Την ίδια στιγμή ο Γ.Παπακωνσταντίνου μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να ζητήσει τον επιμερισμό των μέτρων που απαιτούνται, σε δύο έτη.

Καθησυχαστικές ως προς τα χρονικά όρια που θα δοθούν στην Ελλάδα για την κάλυψη της νέας «τρύπας» που δημιουργήθηκε σε ό,τι αφορά το έλλειμμα και το χρέος της -συνεπεία της προς τα άνω αναθεώρησης των στοιχείων του 2009- εμφανίστηκαν οι Βρυξέλλες, δείχνοντας ότι δεν έχουν την πρόθεση να βάλουν στην Ελλάδα «το μαχαίρι στο λαιμό».

Εξέφρασαν, δε, την πλήρη ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια η Eurostat επικύρωσε απολύτως τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία και πλέον δεν συνοδεύονται από τους «επικίνδυνους» με απρόβλεπτες -όπως αποδείχθηκε- συνέπειες αστερίσκους. «Μια για πάντα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι αξιόπιστα και διαφανή» είπε ο κ. Αλταφάζ.

Το αν η επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός του 2011 ή σε διάστημα τριετίας, είναι ένα από τα θέματα που διαπραγματεύεται η τρόικα με τις ελληνικές αρχές, είπε με νόημα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμαντέο Αλταφάζ αποφεύγοντας, ωστόσο, να τοποθετηθεί πιο συγκεκριμένα.

O κ. Αλταφάζ υπενθύμισε ότι εκπρόσωποι της τρόικας βρίσκονται από σήμερα (Δευτέρα) στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσουν, όπως κάθε τρίμηνο, την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι βάσει αυτής της αξιολόγησης θα αποφασιστεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Η Επιτροπή πάντως φαίνεται ότι αναγνωρίζει την προσπάθεια που μέχρι σήμερα έχει καταβάλλει η Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Αλταφάζ αναφερόμενος στο 2010, ο στόχος ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το 2009.

Ο στόχος αυτός όχι μόνο έχει εκπληρωθεί, αλλά και έχει ξεπεραστεί τόνισε ο κ. Αλταφάζ.

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της και βρίσκεται στο σωστό δρόμο, υπερθεμάτισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η επικύρωση των στοιχείων από τη Eurostat είναι σημαντική και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Αυτή ακριβώς η πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας, θα αποτελέσει και το βασικό επιχείρημα του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου προκειμένου να πείσει αύριο (Τρίτη) τους ομολόγους του στην ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του Eurogroup να επιτρέψουν στην Ελλάδα τον επιμερισμό σε δύο έτη των πρόσθετων μέτρων, που θα καταστούν αναγκαία λόγω της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009.

Ειδικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρά την παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετέχει τουλάχιστον στο Eurogroup την Τρίτη, ώστε να του δοθεί η ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους τους για την δημοσιονομική πρόοδο των τελευταίων μηνών, αλλά κυρίως για τις επιβαρύνσεις που προέκυψαν από την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2006 – 2009.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να τονίσει στο Eurogroup ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2010 πρωτοφανή δημοσιονομική εξοικονόμηση ύψους 14 δισ. ευρώ και θα επισημάνει πως οι επιβαρύνσεις που προέκυψαν από τους ελέγχους της Eurostat και οδήγησαν στα επίπεδα του 16% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2009 αφορούν σε πολιτικές του παρελθόντος, οι οποίες δεν πρέπει να υπονομεύσουν την τρέχουσα προσπάθεια.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητήσει τον επιμερισμό των πρόσθετων μέτρων που θα προκύψουν από την αναθεώρηση του ελλείμματος 2009 όχι σε ένα, αλλά σε δύο έτη, ώστε η μείωση του ελλείμματος να εξελιχθεί πιο ομαλά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών θα θέσει το σχετικό ζήτημα και στον Επίτροπο Όλι Ρεν.

Στο αίτημα αυτό, πάντως, φαίνεται να αντιδρά η ΕΚΤ και αυτό γιατί θεωρεί ότι η οποιαδήποτε απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος θα έδινε λάθος μηνύματα στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ ζητά από την Ελλάδα τη διατήρηση του δημοσιονομικού στόχου για το 2011, απαιτώντας εμμέσως μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, η Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί και θα διατηρήσει αμετάβλητο το δημοσιονομικό στόχο του 2011, προσεγγίζοντάς τον με νέες πολιτικές και μέτρα τα οποία δεν είχε να σκεφθεί στο προηγούμενο διάστημα.

Τεχνική η πρώτη συνάντηση Παπακωνσταντίνου-τρόικας

Σε καθαρά τεχνικό επίπεδο ήταν η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και των συνεργατών του, με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, για την εκταμίευση, στο τέλος Δεκεμβρίου, της τρίτης δόσης του δανείου.

Παράγοντες του υπουργείου επισήμαναν μετά τη συνάντηση αφορούσε στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και στα μεγέθη του νέου, αλλά και στην πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει, μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος για την περίοδο 2006- 2009, ότι «η δραστική μείωση του ελλείμματος έως το 2014 θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων, πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί. Θα γίνει κυρίως από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του κράτους».

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, στο επίπεδο της φορολογίας το υπουργείο επεξεργάζεται σενάρια για την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ και τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών, ή την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

Παράλληλα, προσπαθεί να επιτύχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, για τη μείωση, λόγω της ύφεσης, των συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένους τομείς (π.χ. χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για τον τουριστικό κλάδο).

Στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τίθεται παράλληλα από το υπουργείο η μεγαλύτερη μείωση των δαπανών σε νοσοκομεία, υγεία, ΔΕΚΟ και δήμους, με την εποπτεία της τρόικας.

Μάλιστα, τα στοιχεία του υπουργείου προϊδεάζουν για το ύψος αυτής της περικοπής των δαπανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

  • Από τα 3,8 δισ. ευρώ της αύξησης του ελλείμματος για το 2009, τα 3,7 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (1,9 δισ. ευρώ από την ένταξη των ελλειμμάτων και των χρεών 10 ΔΕΚΟ και τριών οργανισμών στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης και 1,8 δισ. ευρώ από την επανεκτίμηση προς τα κάτω των πλεονασμάτων ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ)
  • Από τα 3,5 δισ. ευρώ της αύξησης του ελλείμματος για το 2010, τα 3,4 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (0,7 δισ. ευρώ από την ένταξη των ελλειμμάτων και των χρεών 10 ΔΕΚΟ και τριών οργανισμών στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης και 2,7 δισ. ευρώ από την επανεκτίμηση προς τα κάτω των πλεονασμάτων ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ).

Πάντως, όλα τα σενάρια θα οριστικοποιηθούν, τόσο με την κατάθεση στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού την προσεχή Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, όσο και με το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024