Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάτω από τις 900 μονάδες υποχωρεί το spread στα ομόλογα

Κάτω από τις 900 μονάδες υποχωρεί το spread στα ομόλογα

Σημαντική πτώση σημείωσε την Δευτέρα το spread στα ομόλογα, καθώς οι πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δίνοντας τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατούσε τις δύο τελευταίες εβδομάδες στην αγορά.

Σημαντική υποχώρηση σημείωσε την Δευτέρα το spread στα ομόλογα, καθώς οι πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δίνοντας τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατούσε τις δύο τελευταίες εβδομάδες στην αγορά.

Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο υποχώρησε μέχρι τις 875 μονάδες, από 904 στο άνοιγμα της συνεδρίασης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Λίγο πριν τις 16:00 ήταν στις 891 μονάδες.

Το επιτόκιο του τίτλου σημείωσε πτώση μέχρι το 11,15% από 11,46% στο άνοιγμα. Λίγο πριν τις 16:00 ήταν στο 11,31%.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το spread είχε ξεπεράσει και τις 900 μονάδες, φθάνοντας στα επίπεδα του περασμένου Μαΐου, πριν την ενεργοποίηση του πακέτου στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Στα μέσα Οκτωβρίου, είχε υποχωρήσει και κάτω από τις 650 μονάδες, λόγω των σεναρίων για παράταση στον χρόνο εξόφλησης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Εκτός από την εκλογολογία, η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων (που συνέβη και στα ομόλογα άλλων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης) οφείλεται στις ανησυχίες των επενδυτών μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ότι και οι ιδιώτες θα επωμιστούν το βάρος τυχόν αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους, καθώς και στη μεγάλη αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 (θα ανακοινωθεί στα μέσα Νοεμβρίου και θα είναι πάνω από 15% του ΑΕΠ).

Οι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι η νευρικότητα στην αγορά θα συνεχισθεί, καθώς στην αγορά κυριαρχούν τα σενάρια περί «αναπόφευκτης» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Το Reuters, σε σχετικό δημοσίευμα, αναφέρει ότι «πολλοί ανακουφίσθηκαν χθες το βράδυ», προσθέτοντας ότι «η μείωση της διαφοράς μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δείχνει ότι παραμένουν οι κίνδυνοι για την υλοποίηση του προγράμματος της κυβέρνησης».

«Το βασικό είναι η αποφυγή των πρόωρων εκλογών, που μειώνει τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα. Ωστόσο, η Ελλάδα πρέπει να περάσει από μία πολύ δύσκολη περίοδο και να εφαρμόσει όλες τις πολιτικές για να σταθεροποιήσει το χρέος της», δήλωσε ο Μπεν Μέι, στέλεχος της εταιρείας Capital Economics και πρόσθεσε:

«Το σενάριο καταστροφής, εάν προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές, θα προκαλούσε μεγάλη αβεβαιότητα. Το αποτέλεσμα θα θεωρηθεί θετικό από τις αγορές βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν είναι σαφές, αν θα οδηγήσει σε μία διατηρήσιμη μείωση των spreads».

Σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times, σχετικά με την ανησυχία που υπάρχει για τη δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη, αναφέρεται ότι «οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα δεν οδήγησαν στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αλλά η πιθανότητα αστάθειας κάνει νευρικούς τους επενδυτές».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024