Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αρνητικό το ΔΝΤ σε αναδιάρθρωση του χρέους

Αρνητικό το ΔΝΤ σε αναδιάρθρωση του χρέους

Την εκτίμηση ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν λύνει τα προβλήματα κρατών με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα εκφράζει σε έκθεσή του το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο. Οι αναλυτές του Οργανισμού τονίζουν στην έκθεση «Fiscal Exit: From Strategy to Implementation», πως ακόµη και µε διαγραφή 50% του οφειλόµενου κεφαλαίου (haircut), η απαιτούµενη δηµοσιονοµική προσαρµογή δεν θα µειωνόταν σηµαντικά.

Την εκτίμηση ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν λύνει τα προβλήματα κρατών με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα εκφράζει σε έκθεσή του το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο.

Οι αναλυτές του Οργανισμού τονίζουν στην έκθεση «Fiscal Exit: From Strategy to Implementation», πως τα κράτη που αντιµετωπίζουν προβλήµατα χρηµατοδότησής δεν θα αποφύγουν να εφαρµόσουν παράλληλα µέτρα λιτότητας για τη µείωση των ελλειµµάτων τους, ακόμη και εάν προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η επισήµανση αφορά σε όλες τις ανεπτυγµένες χώρες που αντιµετωπίζουν προβλήµατα χρηµατοδότησης χρέους, όπως η Ελλάδα. Ακόµη και µε διαγραφή 50% του οφειλόµενου κεφαλαίου (haircut), σηµειώνουν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, ποσοστό που είναι εξαιρετικά υψηλό, η απαιτούµενη δηµοσιονοµική προσαρµογή δεν θα µειωνόταν σηµαντικά.

Η Ελλάδα θα «γλίτωνε» µέτρα λιτότητας µόνο 2,7% του ΑΕΠ της, ενώ στις άλλες χώρες το όφελος θα περιοριζόταν στο 0,5% του ΑΕΠ τους. Σηµειώνεται ότι η Ελλάδα καλείται να µειώσει το έλλειµµά της συνολικά κατά 12,5% του ΑΕΠ της (από 15,5% στο 3% του ΑΕΠ της ).

«Μια µεγάλη δηµοσιονοµική προσαρµογή είναι αναπόφευκτη για τις ανεπτυγµένες οικονοµίες του σήµερα και η αναδιάρθρωση δεν είναι υποκατάστατο, ενώ µπορεί να καταλήξει και σε αποπροσανατολισµό από τις δηµοσιονοµικές και διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για µια βιώσιµη αύξηση του ρυθµού ανάπτυξης», επισηµαίνεται στην έκθεση.

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι οι αγορές υπερεκτιµούν τους κινδύνους της χρεοκοπίας. Όπως σηµειώνουν, πολλές χώρες αντιµετώπισαν και στο παρελθόν πιέσεις από τις αγορές και υψηλά spreads, αλλά κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση. Έτσι, λοιπόν, δεν πρέπει κανείς να θεωρεί ότι τα σηµερινά σηµάδια της αγοράς οδηγούν αναπόφευκτα σε αρνητικά αποτελέσµατα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024