Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δεύτερη ευκαιρία» για τη ρύθµιση ληξιπρόθεσµων φορολογικών οφειλών

«Δεύτερη ευκαιρία» για τη ρύθµιση ληξιπρόθεσµων φορολογικών οφειλών

Ενεργή παραμένει η ρύθµιση για τις ληξιπρόθεσµες φορολογικές οφειλές, παρά το γεγονός ότι η σχετική προθεσμία εξέπνευσε στις 29 Οκτωβρίου. Ειδική διάταξη που εμπεριέχεται στον τελευταίο φορολογικό νόμο ορίζει ότι ο οφειλέτης που για οποιονδήποτε λόγο δεν εντάχθηκε στη ρύθµιση µέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2010 µπορεί να ενταχθεί µεταγενέστερα, εφόσον καταβάλλει τις δόσεις των οποίων θα έχει παρέλθει η προθεσµία καταβολής µαζί µε τις προσαυξήσεις εκπρόθεσµης καταβολής. Ωστόσο, όσοι οφειλέτες δεν ενταχθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις ακινήτων.

Ενεργή παραμένει η ρύθµιση για τις ληξιπρόθεσµες φορολογικές οφειλές, παρά το γεγονός ότι η σχετική προθεσμία εξέπνευσε στις 29 Οκτωβρίου.

Ειδική διάταξη που εμπεριέχεται στον τελευταίο φορολογικό νόμο ορίζει ότι ο οφειλέτης που για οποιονδήποτε λόγο δεν εντάχθηκε στη ρύθµιση µέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2010 µπορεί να ενταχθεί µεταγενέστερα, εφόσον καταβάλλει τις δόσεις των οποίων θα έχει παρέλθει η προθεσµία καταβολής µαζί µε τις προσαυξήσεις εκπρόθεσµης καταβολής και να τύχει των ευεργετηµάτων της ρύθµισης. Ωστόσο, όσοι οφειλέτες δεν ενταχθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις ακινήτων.

Η άτυπη παράταση για τις ληξιπρόθεσµες φορολογικές οφειλές δεν είναι τυχαία. Η είσπραξη σημαντικού μέρους από τα, πλέον των 30 δισ. ευρώ, ληξιπρόθεσμα χρέη αποτελεί κύριο στόχο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, δεδομένου ότι για φέτος αναμένει έσοδα 1,2 δισ. ευρώ. Οι υπερήμεροι οφειλέτες που θα τρέξουν –έστω και αργοπορημένοι- στο προσεχές διάστημα να υπαχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

-Η διαδικασία ευνοϊκής ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών ενεργοποιείται με την υποβολή αίτησης και εφόσον πληρωθεί παράβολο 5 τοις χιλίοις επί της βασικής οφειλής και μέχρι 1.000 ευρώ.

-Με τη ρύθμιση αυτομάτως ο οφειλέτης καθίσταται ενήμερος και του παρέχεται φορολογική ενημερότητα εφόσον δεν χρωστάει καμία δόση, ενώ σε βάρος του αναστέλλονται αναγκαστικά μέτρα (κατάσχεση, πλειστηριασμός).

-Σε εφάπαξ εξόφληση κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης παρέχεται έκπτωση 40% επί των προσαυξήσεων. Η δε εξόφληση της οφειλής μπορεί να γίνει μέχρι 48 δόσεις.

-Ο οφειλέτης τίθεται εκτός της ρύθμισης αν δεν πληρώσει τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις, ωστόσο παρέχεται αναστολή πληρωμής μέχρι 5 μήνες σε αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία του οφειλέτη.

-Αν δεν γίνει ρύθμιση, τότε θεωρείται ληξιπρόθεσμο το σύνολο της οφειλής και ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα, με το Δημόσιο να διατηρεί το δικαίωμα επιβολής κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.

-Το Δημόσιο μπορεί να επιβάλλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του δικαιούχου και των συνυπόχρεων ή εγγυητών.

-Για πλειστηριασμό ακινήτου η τιμή εκκίνησης ξεκινάει από την αντικειμενική αξία του. Το πρόγραμμα πλειστηριασμού εκδίδεται μετά από 40 ημέρες και το αργότερο εντός 4 μηνών από την κατάσχεση, ορίζοντας ημερομηνία πλειστηριασμού μέσα σε 5 μήνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024