Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάνω από τις 750 μονάδες ενισχύεται το spread στα ομόλογα εν μέσω ρευστού πολιτικού κλίματος

Πάνω από τις 750 μονάδες ενισχύεται το spread στα ομόλογα εν μέσω ρευστού πολιτικού κλίματος

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, στη διακαναλική συνέντευξη της περασμένης Δευτέρας, σε συνδυασμό με τα κερδοσκοπικά σενάρια περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας, αλλά και την ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, ωθούν ανοδικά το κόστος κρατικού δανεισμού, όπως αυτό αποτυπώνεται στη διαφορά των επιτοκίων των ελληνικών με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, στη διακαναλική συνέντευξη της περασμένης Δευτέρας, σε συνδυασμό με τα κερδοσκοπικά σενάρια περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας, αλλά και την ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, ωθούν ανοδικά το κόστος κρατικού δανεισμού, όπως αυτό αποτυπώνεται στη διαφορά των επιτοκίων των ελληνικών με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Παπανδρέου είχε υπογραμμίσει ότι δεν έχει πρόθεση να προσφύγει σε εκλογές, αλλά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου, μαζί με άλλα δεδομένα, θα συνεκτiμηθούν και «αν βαρύνει η κατάσταση για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές, τότε θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του ελληνικού λαού».

Τα σενάρια αυτά προκαλούν τη δυσφορία του ΔΝΤ, καθώς εκτιμούν ότι η χώρα έχει ανάγκη να συνεχίσει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να μην «εκτροχιαστεί» το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης είπε ότι «εάν το αποτέλεσμα των εκλογών δώσει τη δυνατότητα στον κ. Σαμαρά να πει ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν έχουν τη νομιμοποίηση, τότε η χώρα θα μπει σε αστάθεια και αδιέξοδα δεν υπάρχουν, θα αποφασίσει ο λαός».

Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου, παγκοσμίως, fund ομολόγων, Pimco, είπε ότι βλέπει ελληνική χρεοκοπία μέσα σε τρία χρόνια, δίνοντας την αφορμή για ρευστοποιήσεις ελληνικών τίτλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph, αναφέρεται ότι η προειδοποίηση «του Γιώργου Παπανδρέου πως θα προσφύγει στις κάλπες και η δέσμευσή του «να ελευθερώσει τη χώρα από την σκλαβιά και την επιτήρηση» αναζωπυρώνουν την κρίση του ελληνικού χρέους».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως οι ανησυχίες των επενδυτών για την πιθανότητα πολιτικής αστάθειας και τα σχόλια της Pimco για πιθανή χρεοκοπία της χώρας μέσα στην επόμενη τριετία οδηγούν υψηλότερα το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου.

Παράλληλα, υποστηρίζει πως το ΠΑΣΟΚ είναι «στριμωγμένο» πολιτικά, αναφέροντας τις περιπτώσεις «ανταρτών» υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι οποίες αναγκάζουν τον κ. Παπανδρέου να απαντήσει με «λαϊκίστικα» μέτρα, όπως το επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Οι περισσότεροι επενδυτές φαίνεται να συμφωνούν ότι το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν είναι λειτουργικό και απλώς δίνει χρόνο στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες να μεταφέρουν τις ζημιές από το ελληνικό χρέος στους φορολογούμενους της ΕΕ. Έρευνα της Barclays δείχνει ότι το 82% των πελατών της εκτιμά πως η ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει αναδιάρθρωση εθνικού χρέους, μία πτώχευση, ή και διάλυση έως το 2013», τονίζει η Telegraph.

Επιπλέον νευρικότητα προκαλεί το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει σταματήσει, εδώ και δύο εβδομάδες, το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Στο θέμα αυτό, αναμένεται να αναφερθεί σήμερα, Τετάρτη, από την Κύπρο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Τέλος, υπάρχει το θέμα της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009. Η Eurostat θα ανακοινώσει τα αναθεωρημένα στοιχεία στα μέσα Νοεμβρίου, μάλλον μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, σε ομιλία του σε συνέδριο, στη Λεμεσό της Κύπρου, είπε ότι θα είναι πάνω από 15% του ΑΕΠ.

«Μετά την τελική αναθεώρηση από την Eurostat […] που θα επικυρώσει μια και καλή τα ελληνικά στοιχεία για το 2009, [το έλλειμμα] θα είναι πάνω από 15%», δήλωσε.

Η διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο, διευρύνθηκε μέχρι τις 758 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Οκτωβρίου, από 715 στο άνοιγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Χθες, Τρίτη, ξεπέρασε το όριο των 700 μονάδων, για πρώτη φορά από τις αρχές Οκτωβρίου.

Το επιτόκιο του τίτλου ανήλθε μέχρι το 10,16% από 9,67% στο άνοιγμα της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Οκτωβρίου είχε υποχωρήσει σε χαμηλό τετραμήνου, λίγο κάτω από τις 650 μονάδες, λόγω των σεναρίων για παράταση στον χρόνο εξόφλησης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Τα credit default swaps (CDS) των 5ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 51 στις 729 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι για ομόλογα αξίας 10 εκατ. ευρώ το κόστος ασφάλισης ανέρχεται στα 729.000 ευρώ.

«Η Ελλάδα σημειώνει υποαπόδοση εν μέσω ανησυχιών για πολιτική αποσταθεροποίηση […] Τα χθεσινά αρνητικά σχόλια της Pimco δεν βοήθησαν το κλίμα», είπε στο Reuters αναλυτής της Markit.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024