Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάνω από 15% ανήλθε το έλλειμμα του 2009, λέει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Πάνω από 15% ανήλθε το έλλειμμα του 2009, λέει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 θα είναι πάνω από 15% του ΑΕΠ, είπε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, ενώ για την ύφεση εκτίμησε ότι το 2011 θα είναι έως 3%. Μιλώντας σε συνέδριο στη Λεμεσό, επανέλαβε ότι δεν έχουμε λήξη συναγερμού: «Πρόοδος υπάρχει και αυτή φαίνεται. Εξακολουθούν, όμως, οι δυσκολίες, αλλά αυτό που προέχει και είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι να συνεχιστεί αυτή η δουλειά».

Το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 θα είναι πάνω από 15% του ΑΕΠ, είπε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε συνέδριο στη Λεμεσό.

«Μετά την τελική αναθεώρηση από την Eurostat […] που θα επικυρώσει μια και καλή τα ελληνικά στοιχεία για το 2009, θα είναι πάνω από 15%», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατά την ομιλία του στο Limassol Economic Forum, στην Λεμεσό της Κύπρου.

Η Eurostat αναμένεται να δημοσιεύσει τα αναθεωρημένα στοιχεία έως τα μέσα Νοεμβρίου, μάλλον μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Βάσει των τωρινών εκτιμήσεων, το έλλειμμα του 2009 υπολογίζεται σε 13,8% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί έως 3% το 2011.

«Η ανάπτυξη θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος και τον επόμενο χρόνο κατά 2,5% έως 3%», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επανέλθουν από το 2012.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα τον Οκτώβριο, εκτιμάται ότι το 2011 το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 2,6%, από 4% το 2010.

«Θυμηθείτε ότι ο προϋπολογισμός του 2009 προέβλεπε έλλειμμα κάτω του 3%, στη συνέχεια, λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, το έλλειμμα που δηλώθηκε στην Κομισιόν ήταν 6%», σημείωσε.

Βάσει του προϋπολογισμού του 2011, η κυβέρνηση στοχεύει σε μείωση του ελλείμματος στο 7,8% φέτος και στο 7% το 2011.

«Ακόμα και μετά από αυτήν την αναθεώρηση, η Ελλάδα θα καταφέρει το 2010 την μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που έχει γίνει από οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Στο δημοσιονομικό μέτωπο, τίποτα δεν έχει κερδηθεί ακόμη», υπογράμμισε, προσθέτοντας, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων.

«Πρόοδος υπάρχει και αυτή φαίνεται. Εξακολουθούν, όμως, οι δυσκολίες, αλλά αυτό που προέχει και είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι να συνεχιστεί αυτή η δουλειά».

Ειδικότερα για τον πυλώνα των δημοσιονομικών, -τον ένα εκ των τριών πυλώνων: δημοσιονομικό, διαρθρωτικό και χρηματοπιστωτικού τομέα του προγράμματος εξυγίανσης- ο Γ.Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι προβλέπει διόρθωση του ελλείμματος 11% σε τέσσερα έτη.

Μόλις τρεις μήνες μετά την υιοθέτηση του προγράμματος, σημείωσε ο υπουργός, η ελληνική οικονομία βρίσκεται πράγματι πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου για το 2010, που αφορά διόρθωση που υπερβαίνει το 6%.

Αυτό, εξήγησε, είναι αποτέλεσμα των πολύ σοβαρών και πολύ δύσκολων αποφάσεων και των πολύ μεγάλων θυσιών των Ελλήνων πολιτών, που μεταξύ άλλων αφορούν 15% μείωση των ονομαστικών μισθών στο δημόσιο τομέα σε 1 έτος, 10% μείωση των συντάξεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αύξηση 4% του ΦΠΑ.

Το πιο σημαντικό στοιχείο του προγράμματος, πρόσθεσε ο κ. υπουργός, είναι στην πραγματικότητα τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα καθώς αυτά αλλάζουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος και ενισχύουν ενδεχομένως την ανάπτυξη της χώρας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε δε πως «ίσως η μεγαλύτερη νίκη είναι η επίτευξη της ριζικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος». Παράλληλα αναφέρθηκε και στην φορολογική μεταρρύθμιση.

Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κατάφερε τελικά να σταθεί στα πόδια του ως αποτέλεσμα της προόδου στο δημοσιονομικό μέτωπο και επίσης ως αποτέλεσμα της δημιουργίας του ταμείου μεσοπρόθεσμης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σαν ένα δίχτυ ασφαλείας για τις τράπεζες αλλά και ως αποτέλεσμα της γενικής αντίληψης ότι τα πράγματα τελικά ομαλοποιούνται στην ελληνική οικονομία.

Πρόωρες εκλογές εάν…

Aπαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν δήλωσε ότι θα γίνουν οπωσδήποτε πρόωρες εκλογές. Το ενδεχόμενο αυτό ο πρωθυπουργός το εξάρτησε από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, πρόσθεσε.

Πρόθεση μας, συνέχισε, είναι να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας και «αυτό που ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες είναι μια ψήφο ευθύνης σε δυο εβδομάδες, μια ψήφο που θα έχει δυο χαρακτηριστικά, προφανώς το αυτοδιοικητικό, να επιλεγούν δηλαδή οι πιο κατάλληλοι για να υλοποιήσουν μια τεράστια μεταρρύθμιση που είναι ο ‘Καλλικράτης’ και, ταυτόχρονα, να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας για να μπορέσει η Ελλάδα να μπει επιτέλους σε ένα δρόμο προοπτικής.»

Για τα spreads ο υπουργός παρατήρησε ότι: «Δείχνουν ακριβώς το πρόβλημα που θα είχε η ελληνική οικονομία εάν βρισκόμασταν και πάλι -ως αποτέλεσμα ενός εξαιρετικά δυσμενούς αποτελέσματος στις εκλογές, κάτι το οποίο δεν πιστεύουμε ότι θα συμβεί- στην κατάσταση που βρισκόμασταν πριν παρθούν οι αποφάσεις που πάρθηκαν.»

Τα σχόλια των αναλυτών για την αναθεώρηση του ελλείμματος

«Αυτό κάνει ακόμα πιο επείγουσα την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ζημιογόνων δημόσιων επιχειρήσεων μέσα από αναδιαρθρώσεις, ιδιωτικοποιήσεις ή κλείσιμο. Η περυσινή αναθεώρηση ίσως υποδηλώνει την ανάγκη για επιπλέον μέτρα, προκειμένου αν επιτευχθεί ο στόχος για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης φέτος», σχολίασε στο Reuters η Μιράντα Ξαφά από την IJ Partners.

«Ουσιαστικά, δεν πρόκειται για κάτι καινούριο. Η Eurostat είχε ήδη αφήσει να εννοηθεί από την άνοιξη ότι κάτι μαγειρεύεται με το έλλειμμα. Δεδομένου του ύψους του ελληνικού ελλείμματος, μερικά δεκαδικά ψηφία πάνω ή κάτω δεν θα έχουν τόση σημασία, οπότε δεν ανησυχώ για αυτό. Σε κάθε περίπτωση, το έλλειμμα του 2009 αποτελεί βάρος του παρελθόντος, που δεν μπορεί να αποδοθεί στην σημερινή ελληνική κυβέρνηση», είπε ο Αντρέας Σόιρλε από την Dekabank.

«Τα δύο βασικά μηνύματα που πρέπει να βγάλουμε από αυτό το χρόνο είναι η προθυμία της κυβέρνησης να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και ότι ο ελληνικός λαός φαίνεται να συμφωνεί με αυτήν την πολιτική, κρίνοντας από τις δημοσκοπήσεις», προσέθεσε.

«Πολλοί το θεωρούσαν αυτό αρκετά πιθανό, οπότε δεν νομίζω ότι θα έχει δραματικές επιπτώσεις, αλλά προφανώς τονίζει τη δυσκολία του έργου της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμα στο 3% τα επόμενα χρόνια. (Η επίπτωση) εξαρτάται από το τι θα περιλαμβάνει η αναθεώρηση», σημείωσε ο Μπέν Μπέι από την Capital Economics.

«Αν πρόκειται για μία, δύο έκτακτες δαπάνες […] αυτό δεν θα έχει απαραίτητα κάποια επίπτωση στις προβλέψεις τους στο μέλλον. Αλλά προφανώς, αν υπάρξουν περισσότερες δαπάνες δομικού χαρακτήρα που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό, τότε αυτό θα σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να κάνουν περισσότερα για να εκπληρώσουν τους στόχους τους», συμπλήρωσε.

ΣΥΡΙΖΑ: προετοιμάζουν το έδαφος για νέα μέτρα

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών δήλωσε: «Οι δηλώσεις του κ. Γ.Παπακωνσταντίνου προκαλούν την εξής εύλογη απορία: από πού και ως που ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου γνωρίζει το μέγεθος της αύξησης του ελλείμματος που, κατά τα άλλα, θα διαπιστώσει η Eurostat, όλως τυχαίως, μετά τις εκλογές;»

»Η τοποθέτηση του κ. Γ.Παπακωνσταντίνου ότι το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 θα κινηθεί σε επίπεδα πάνω από το 15% του ΑΕΠ, προδίδει ότι έχουμε να κάνουμε με μια καθαρά πολιτική αναθεώρηση, που υπαγορεύεται και υπακούει σε πολιτικές σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις.»

»Η αυθαίρετη, επιλεκτική, βεβιασμένη και σκόπιμη αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, πράγμα που στοιχειοθέτησα και με πρόσφατη ερώτησή μου στη Βουλή, εξυπηρετεί από κοινού δύο ανομολόγητους και απαράδεκτους στόχους: το άρον -άρον ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και τη «δικαιολόγηση» νέων αντικοινωνικών μέτρων μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές!»

»Η αναγνώριση, τέλος, από τον κ. Γ.Παπακωνσταντίνου, τη στιγμή που τα spread ξανατραβάνε την ανηφόρα, ότι η ύφεση μπορεί να φτάσει και το 3% το 2011, όταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που ο ίδιος κατέθεσε πριν λίγες βδομάδες, η αντίστοιχη πρόβλεψη ήταν 2,6%, καταδεικνύει ότι σιγά – σιγά το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο προσγειώνει ανώμαλα τον ελληνικό λαό στο επερχόμενο οικονομικό-κοινωνικό ναυάγιο.»

«Η αναφορά σε εθνικές εκλογές από τους Γ. Παπανδρέου, Γ. Ραγκούση και Γ. Παπακωνσταντίνου δεν εκφράζει μόνο φόβο απέναντι στη ψήφο της μεθεπόμενης Κυριακής αλλά κυρίως την αγωνία απέναντι στην παταγώδη αποτυχία των μνημονιακών επιλογών, που ωθούν τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική άβυσσο!» καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024