Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τεράστιες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων του Δημοσίου

Τεράστιες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων του Δημοσίου

Στοιχεία για τα στατιστικά δεδομένα της Γενικής Κυβέρνησης δημοσιοποίησε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει το ύψος των μεγάλων υποχρεώσεων των φορέων εκτός Κεντρικής Κυβέρνησης. Το έλλειμμα, σε ταμειακή βάση, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010, ανήλθε σε 14,17 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων εκτός Κεντρικής Κυβέρνησης εκτιμώνται σε 7,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,3 δισ. ευρώ αφορούν σε παλαιές οφειλές των νοσοκομείων και τα 1,9 δισ. ευρώ σε λοιπούς φορείς.

Στοιχεία για τα στατιστικά δεδομένα της Γενικής Κυβέρνησης δημοσιοποίησε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει το ύψος των μεγάλων υποχρεώσεων των φορέων εκτός Κεντρικής Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης σε ταμειακή βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 ανήλθε σε 14,17 δισ. ευρώ (το ταμειακό έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης ήταν 15,76 δισ. ευρώ).

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός Προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) ανήλθαν σε 376,04 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων εκτός Κεντρικής Κυβέρνησης εκτιμώνται σε 7,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,3 δισ. ευρώ αφορούν σε παλαιές οφειλές των νοσοκομείων και τα 1,9 δισ. ευρώ σε λοιπούς φορείς.

Από τους 1.034 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι 481 παρείχαν στοιχεία. Ομοίως από τα 314 νομικά πρόσωπα έδωσαν στοιχεία τα 255, από τα 60 ασφαλιστικά ταμεία στοιχεία έδωσαν τα 24, ενώ από τα 135 νοσοκομεία στοιχεία έχουν δώσει τα 133.

Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης χρωστούν 651,971 εκατ. ευρώ, οι ΟΤΑ 333,5 εκατ. ευρώ και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου 89,8 εκατ. ευρώ. Τα νοσοκομεία χρωστούσαν έως το τέλος Ιουλίου 6,087 δισ. ευρώ εκ των οποίων έχουν ρυθμιστεί τα 5,340 δισ. ευρώ.

Συνολικά τα υπουργεία χρωστούσαν έως τις 31 Αυγούστου376 εκατ. ευρώ, υπολογίζοντας τις οφειλές τους από τις αρχές του έτους. Από αυτά 175 εκατ. ευρώ αφορούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μεταξύ των υπουργείων, την πρώτη θέση των κακοπληρωτών καταλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με ληξιπρόθεσμες οφειλές 110,59 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, στόχος του Προγράμματος είναι ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τέλος κάθε έτους και τα στοιχεία αυτά έχουν συνεκτιμηθεί στην πρόβλεψη για το τελικό ύψος του ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού, όπως έχει αποτυπωθεί στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2011.

Η δε αποπληρωμή των υπολοίπων οφειλών ως το τέλος του έτους έχει ήδη συνεκτιμηθεί στην πρόβλεψη για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης του 2010.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει την προσπάθεια για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των βραχυχρόνιων δημοσιοποιήσεων δημοσιονομικών δεδομένων και για τη διαμόρφωση νέων ισχυρών μηχανισμών και θεσμών λογοδοσίας, ελέγχου και διαφάνειας απέναντι στους πολίτες και τους διεθνείς εταίρους.

Έτσι, πλέον τα στατιστικά δεδομένα της Γενικής Κυβέρνησης θα επικαιροποιούνται και θα δημοσιοποιούνται κάθε μήνα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας και της συνεχούς παρακολούθησης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει αναλάβει την ευθύνη της συλλογής, επεξεργασίας και δημοσιοποίησης αυτών των στοιχείων από κάθε διαθέσιμη σήμερα πηγή, όπως η Τράπεζα της Ελλάδας, η Ελληνική Στατιστική Αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων και των φορέων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η ποιότητα και η ακρίβεια αυτών των δεδομένων θα βελτιώνεται, όσο αναβαθμίζονται οι μηχανισμοί συλλογής και επεξεργασίας από τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ από 1 Ιανουαρίου 2011, η συλλογή αυτών των δεδομένων θα γίνεται σχεδόν εξολοκλήρου μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τις δημόσιες δαπάνες που βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024