Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Η οικονομική ύφεση έχει πλήξει και την αγορά χημικών πρώτων υλών

Η οικονομική ύφεση έχει πλήξει σημαντικά τη βιομηχανική παραγωγή και επομένως τις επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνονται οι εταιρείες χημικών πρώτων υλών, σύμφωνα με μελέτη της Hellastat.

Η οικονομική ύφεση έχει πλήξει σημαντικά τη βιομηχανική παραγωγή και επομένως τις επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνονται οι εταιρείες χημικών πρώτων υλών, σύμφωνα με μελέτη της Hellastat.

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, οι αγορές του εξωτερικού και η στόχευση σε βιομηχανίες με αμυντικά χαρακτηριστικά αποτελούν τις βασικές διεξόδους.

Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλή εισαγωγική διείσδυση, καθότι η εγχώρια παραγωγή είναι μικρής κλίμακας, ενώ φθίνει κατά τα τελευταία έτη. Οι ολιγάριθμες παραγωγικές επιχειρήσεις παράγουν κυρίως ρητίνη και γαλακτώματα.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις εισάγουν χημικές πρώτες ύλες και τις διακινούν στην εγχώρια αγορά, είτε ως μεσίτες/αντιπρόσωποι μεταξύ του ξένου οίκου που αντιπροσωπεύουν και του πελάτη τους είτε ανεξάρτητα.

Η ζήτηση για τα προϊόντα του κλάδου και κατ’ επέκταση η πορεία των εταιρειών που τον απαρτίζουν, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίδοση και τις εξελίξεις των κλάδων στους οποίους απευθύνονται. Συνήθως οι εταιρείες διακινούν πληθώρα προϊόντων που προορίζονται για περισσότερους από έναν κλάδους, ώστε να αντισταθμίζονται οι κίνδυνοι αρνητικής πορείας κάποιων εξ αυτών αλλά και η εύλογη διακύμανσης της παραγωγής τους.

Οι κλάδοι/πελάτες που επηρεάστηκαν περισσότερο κατά την περίοδο 09/08 εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης βάσει του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής ήταν η κλωστοϋφαντουργία (-27,7%), καθώς και οι βιομηχανίες χρωμάτων (-17,5%), ένδυσης (-23,5%), απορρυπαντικών (-17,3%) και πλαστικών (-4,8%). Αντίθετα, μικρές ήταν οι απώλειες στη βιομηχανία τροφίμων (-2,6%), ενώ αναπτύσσεται εντυπωσιακά η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία (18,3%).

Οι χημικές πρώτες ύλες διακρίνονται σε εμπορεύματα (commodities) και σε εξειδικευμένα προϊόντα (specialties). Το πεδίο ανταγωνισμού για τα πρώτα επικεντρώνεται σε επίπεδο τιμής, καθότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση σε επίπεδο ποιότητας και ιδιοτήτων. Στη δεύτερη κατηγορία βασικό χαρακτηριστικό αποτελούν τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους.

Κρίσιμος παράγοντας αναδεικνύεται η διαχείριση των αποθεμάτων και των χρηματοροών. Αφενός οι εταιρείες οφείλουν να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πελατών τους οποτεδήποτε αυτές προκύψουν, καθώς και να αποφεύγουν τον κίνδυνο απαξίωσης των αποθεμάτων τους εξαιτίας κακής διαχείρισης και αφετέρου απαιτείται καλή οργάνωση και προγραμματισμός, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εξοφλήσουν τους προμηθευτές τους (ειδικά στην περίπτωση της συνεργασίας με ξένους οίκους), ενώ εισπράττουν με μεγάλη καθυστέρηση.

Προβλήματα

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου με τα οποία συνεργάστηκε η Hellastat για την εκπόνηση της μελέτης, η οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει αρνητικά τους περισσότερους κλάδους/πελάτες των χημικών πρώτων υλών, γεγονός που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί στην επόμενη διετία. Έτσι, προκύπτουν προβλήματα μειωμένης ζήτησης, επέκτασης καθυστερήσεων στις εισπράξεις και εντονότερης πίεσης από τους ξένους προμηθευτές, με όρους που δεν είναι εύκολο να ικανοποιηθούν στην παρούσα περίοδο.

Οι εταιρείες του κλάδου αντιμετωπίζουν επίσης, προβλήματα που αφορούν στην ανεπάρκεια αποθηκευτικών χώρων και στη δυσκολία διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, ενώ είναι ευάλωτες σε εξωγενείς παράγοντες, όπως οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα λιμάνια και τις μεταφορές και οι τιμές του πετρελαίου.

Προοπτικές

Στη μελέτη της Hellastat προκύπτει ότι εταιρείες οι οποίες διακινούν προϊόντα που απευθύνονται σε κλάδους με αμυντικά χαρακτηριστικά και ισχυρή εγχώρια παραγωγή (όπως για παράδειγμα οι βιομηχανίες φαρμάκων και τροφίμων) παρουσιάζονται πιο ανθεκτικές έναντι της οικονομικής κρίσης.

Αντιθέτως, όσες εταιρείες απευθύνονται σε κλάδους που πλήττονται άμεσα (όπως στον κατασκευαστικό κλάδο) αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα και αβεβαιότητα. Επιπλέον, προκύπτει ότι η ανάπτυξη και διάθεση χημικών προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον αποτελεί διεθνή τάση που χαρακτηρίζει τον κλάδο.

Τέλος, οι εγχώριες εταιρείες επιδιώκουν περαιτέρω διείσδυση στις γειτονικές αγορές προκειμένου να διευρύνουν το πελατολόγιο τους και να ευνοηθούν από τις καλύτερες οικονομικές συνθήκες στις βιομηχανίες που απευθύνονται.

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 100 επιχειρήσεων του κλάδου με τα βασικά συμπεράσματα να συνοψίζονται ως εξής:

– Την περίοδο 09/08 ο αθροιστικός Κύκλος Εργασιών ανήλθε σε €995 εκ., μειωμένος κατά 15,7% έναντι του 2008. Αντίστοιχη υπήρξε και η μέση μεταβολή των Πωλήσεων (-15,5%, ενώ την περίοδο 08/07 ήταν -7,4%).

– Η πλειονότητα του δείγματος (78%) είχε κερδοφόρα αποτελέσματα προ φόρων, αλλά σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις αντιμετώπισε κάμψη αποτελεσμάτων έναντι του 2008.

– Τα περιθώρια κερδοφορίας βελτιώθηκαν την περίοδο 09/08. Ο δείκτης των μικτών αποτελεσμάτων διαμορφώθηκε σε 21,5%, το περιθώριο ΚΠΤΦΑ σε 8,5% και το περιθώριο ΚΠΦ σε 2,8%.

– Οι Βραχυπρόθεσμες Τραπεζικές Υποχρεώσεις κάλυψαν το 30% περίπου των Πωλήσεων, αλλά η δυνατότητα κάλυψης των τόκων από τα λειτουργικά κέρδη ήταν ικανοποιητική (3,4 φορές).

– Ο δείκτης της κεφαλαιακής μόχλευσης παραμένει διαχρονικά σταθερός (2 προς 1).

– Η αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων υποχώρησε περαιτέρω σε 9,7% (από 14,1% το 2008 και 17,5% το 2007), παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα από τη μέση ελληνική επιχείρηση (5,6%).

– Ο Εμπορικός Κύκλος είναι εκτεταμένος με διάρκεια 4 περίπου μήνες με τα Αποθέματα να διακρατώνται κατά 2 μήνες περίπου. Την τελευταία χρήση η καθυστέρηση είσπραξης των Απαιτήσεων επεκτάθηκε σε σχεδόν 6 μήνες.

– Η γενική ρευστότητα διαμορφώθηκε σε 1,3 και η άμεση σε 1,1, επιδόσεις ανάλογες με τη μέση ελληνική επιχείρηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024