Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων αλλάζει τους στόχους για το 2010

Η αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων αλλάζει τους στόχους για το 2010

Σε επανακαθορισμό των στόχων και των προβλέψεων για τον προϋπολογισμό του 2010 οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα η Εurostat μέσω της νέας αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το έλλειμμα του 2009 θα αναθεωρηθεί από το 13,8% του ΑΕΠ, που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στο 15,5% του ΑΕΠ. Ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί η εξέταση των ελληνικών στοιχείων από τη Eurostat ως τις 15 Νοεμβρίου

Σε επανακαθορισμό των στόχων και των προβλέψεων για τον προϋπολογισμό του 2010 οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat) μέσω της νέας αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 που αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως την Παρασκευή.

Το αν θα επιβληθούν νέα μέτρα για το υπόλοιπο του 2010 και για το 2011 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εύρος της αναθεώρησης του 2009, την επιβάρυνση για τον στόχο του 2010, αλλά και την πορεία των εσόδων του Οκτωβρίου. Οι τελικές αποφάσεις θα «κλειδώσουν» το τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου κατά τις διαβουλεύσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με την τρόικα στην Αθήνα για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου και τον προϋπολογισμό του 2011 που κατατίθεται στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου.

Το τεχνικό κλιμάκιο της Εurostat «ξεσκονίζει» και σήμερα, Τρίτη, τα βιβλία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και έχει ρητή εντολή να μην υπάρξουν αστερίσκοι ούτε για το έλλειμμα ούτε για το χρέος του 2009 ώστε να οδηγηθεί σε οριστική «περαίωση» το αμαρτωλό σίριαλ των «greek statistics».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το έλλειμμα του 2009 θα αναθεωρηθεί από το 13,8% του ΑΕΠ, που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στο 15,5% του ΑΕΠ. Τα τελικά στοιχεία θα σταλούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Στέλεχος της τρόικας που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών εκτιμά μιλώντας στο «Βήμα» ότι οι επιπτώσεις της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 «δεν θα είναι δραματικές» για τη δημοσιονομική προσπάθεια και τους στόχους του 2010 και ότι η επιβάρυνση για το έλλειμμα του 2010 δεν θα ξεπεράσει το 0,4%, συνεπώς ο στόχος για το 2010 αναμένεται να μετατοπισθεί από το 7,8% στο 8,2% του ΑΕΠ.

Αύριο, Τετάρτη τα στελέχη της Εurostat θα διατυπώσουν τις οριστικές τους εκτιμήσεις για τα μεγέθη που θα επιβαρύνουν το περυσινό έλλειμμα. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τις επιχορηγήσεις του Δημοσίου σε ασφαλιστικά ταμεία ύψους 2 δισ. ευρώ, τις ζημιές των ΔΕΚΟ (1,7 δισ. ευρώ), τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία (1,5 δισ. ευρώ) και τις εγγυήσεις του Δημοσίου στην Αγροτική Τράπεζα ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Χθες ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, δήλωσε ότι στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις κοινοτικές και τις ελληνικές υπηρεσίες, ως τις 22 Οκτωβρίου, οπότε θα δημοσιοποιηθούν τα οριστικά στατιστικά στοιχεία των κρατών μελών της ΕΕ για το 2009.

Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να παραταθεί η εξέταση των ελληνικών στοιχείων από τη Eurostat ως τις 15 Νοεμβρίου, ούτως ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η ΕΕ και το ΔΝΤ να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η οποία θα ληφθεί υπόψη κατά τις διαδικασίες κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2011.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024